Öne Çıkanlar BAKKA Emine KOÇOĞLU Ulus Kurucaşile Feyzi Arıcı Mehmet Ali Kıllı Filiz Fırat Ali Çınar

Dünya Göçmen Kuşlar Günü Etkinliği

Tüm dünyadaki göçmen kuşların ve yaşam alanlarının korunmasına dikkat çekmek amacıyla, 2006 yılından bu yana her yıl Mayıs ayının 2. hafta sonu dünya çapında özel kuruluşlar ve toplumlarca “ Dünya Göçmen Kuşlar Günü” olarak, çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Kuşlar bu göçleri esnasında gidecekleri yönleri; gündüz güneş, gece ay ve yıldızlara ya da kafataslarında bulunan ferromanyetik taneciklerin, arzın manyetik alanına göre hassasiyet gösteren pusulaya bağlı olarak buldukları bilim adamlarınca ispatlanmıştır.

Batı Palearktik (Avrupa, Kuzey Afrika, Batı Asya, Sibirya, Kuzey Çin ve Japonya'yı kapsayan bir zoocoğrafık bölge) bölgede bulunan 4 farklı kuş göç yollarından, biri İstanbul Boğazı, diğeri Çoruh Vadisi olmak üzere ikisi ülkemiz üzerinden geçmektedir. Sonbaharda İstanbul Boğazı’ndan ve Çoruh Vadisi’nden ülkemize giren göçmen kuşların büyük çoğunluğu, Osmaniye ili üzerinde birleşerek tek güzergah olan Hatay İli Belen Geçidi’nden güneye, ilkbaharda ise güneyden Belen Geçidi üzerinden gelip ilimiz üzerinde ikiye ayrılarak kuzeye göç etmektedirler.

Bu kapsamda, 12 Mayıs 2014 tarihinde İlimizde bulunan Hendekyanı ve Toki Ortaokulları öğrencilerine göçmen kuşların karşılaştığı tehlikeler, Bartın’a uğrayan göçmen kuşlar ve Bartın’da görebileceğimiz kuşlar ve kuş gözlemciliği konulu sunumlar yapılarak çocukların ve ilgililerin kuşlara olan ilgisinin artmasına, konuyla ilgili farkındalık oluşturulmasına, türlerin tanınmasına ve korunmasına katkı sağlaması beklenmektedir.

Ayrıca Şube Müdürlüğümüz tarafından 2013-2014 eğitim öğretim ortaokul öğrencilerine biyolojik çeşitlilik ve doğa koruma konularına ilişkin eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır. Söz konusu çalışmalar 2013-2014 eğitim öğretim dönemi boyunca devam edecektir. Eğitimde öğrencilerin başta Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı olarak çalışan Kurumumuzu tanımaları sağlanmış olmakla birlikte çalışma konularımız ve alanlarımız ile ilgili bilgiler verilmektedir. Öğrencilerin biyolojik çeşitlilik ve doğa koruma hakkında meraklarını uyandırmak, ilgilerini çekebilmek ve bu vesileyle onları bu konularda çalışmalar yapmaya veya kendileri ve dolayısıyla ailelerinin yaşamlarında doğa korumaya yönelik aktiviteler kazandırmak amaçlanmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.