Mermer Ocağı Kabusu Hortladı

2017 yılının sonunda başvurusu yapılan ve 2018 yılında gerek STK'lar gerekse vatandaşlar tarafından tepki toplayan Ulukaya Köyüne yapılmak istenen Mermer Ocağı için 2019 yılının Haziran ayında aynı firmanın ruhsatı ile başka bir firma üzerinden tekrar aynı saha için başvuru yapıldığı öğrenildi. 

İlgili Foto Galeriye Git

Küre Dağları Milli Parkının gözbebeği Ulukaya Kanyonu ve Şalalesine sadece 1,5 km mesafede kurulmak istenen mermer ocağı ile bölgenin başta yer altı sularının büyük zarar göreceği ve maden sahası içinde kalan Kadıharmanı Kokurdanın da tahrip edileceği düşünülüyor.

Mermer ocağına izin verilmesi durumunda, Ulukaya Şelalesinin sürekli akan suyunun zarar görebileceği gibi verilecek izinle birlikte aynı coğrafyadaki farklı bölgelerde de mermer ocağı izinlerinin alınmasınında önünün açılacağı düşünülüyor. 

ULUKAYALILAR'DAN BÜYÜK TEPKİ

ULUKAYA KÖYÜ KÜLTÜR DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI

2007 yılında Pendik’te kurulan ULUKAYADER, Ulukaya Köyümüzün İstanbul başta olmak üzere gurbette yaşayan Ulukaya’lıların geçmişten miras kalan kültürünü yaşatması, birbirleriyle dayanışma içinde yaşam sürmeleri ve yardımlaşarak tüm sorunları birlikte aşmaları için kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur.

Bugüne kadar birlik ve beraberlik içinde gerçekleştirdiğimiz sosyal ve kültürel etkinliklerimizle üyelerimize hizmet etmekteyiz. Ayrıca köyümüzün ihtiyacı olan yatırımların sağlanması konusunda da ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli çalışmalar yürüttük. Ulus ilçemizin doğa harikalarından olan Küre Dağları Milli Parkı sınırları içindeki Ulukaya Şelalesini ve Kanyonunu turizme kazandırmak için başta Bartın Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un destekleri ile Sayın Valimizin, İl Özel İdaremizin, Sayın Kaymakamımızın, Sayın Belediye Başkanımızın ve Ulukaya Muhtarımızın da koordineli çalışmaları sayesinde büyük yol kat ettik. ULUKAYADER olarak üzerimize düşen görevlerin ötesinde yapılan hizmetlerin de gerçekleşmesi için önemli katkılarda bulunduk. Bulunmaya da devam ediyoruz.

Ulukaya Köyümüzün hemen dibinde 2017 yılı sonunda başvurusu yapılıp 2018 yılında haberdar olduğumuz “Mermer Ocağı” belasının üzerinden iki yıl geçmişken aynı firmanın farklı isimle aynı bölgede tekrar mermer ocağı açmak için başvuru yaptığını üzüntüyle öğrendik. 13.06.2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın eced duyuru sayfasında yayınlanan RN: 201700928 (ER: 3358221) NUMARALI MERMER OCAĞI İŞLETMESİ Proje Adı ve KARAYEL MERMER SAN. LTD. ŞTİ. firması tarafından yapılan bir ÇED SÜRECİ’nin başladığı bilgisi görülmektedir. 

Söz konusu mermer ocağının işletmeye açılması için istenen ÇED başvurusu, Türkiye’nin 2000 yılında ilk PAN PARKS Sertifikalı Milli Parkı olan Küre Dağları Milli Parkının mutlak koruma bölgesi sınırındaki tampon bölgesinde bulunmaktadır. 1. Dereceden sit alanı olan Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu, açılmak istenen mermer ocaklarına sadece 1,5-2 km, arama ruhsatı ise köyün yerleşim sınırındadır. Ulus ilçemiz ile ilçeye bağlı köylerin içme suyu ihtiyacının yanında tarımsal sulamanın da karşılandığı Ulukaya Şelalemiz her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti misafir etmektedir. Faaliyete geçirilmek istenen mermer ocakları başta Küre Dağları Milli Parkının gözbebeği Ulukaya Köyümüzü etkisi altına alarak, Drahna bölgesindeki komşu köylerimizi Ulus ilçemize değin etkileyecek bir çevre tahribatına neden olacaktır. Ayrıca birçok olumsuzlukla birlikte mermer ocaklarının faaliyete geçmesi durumunda İlimiz, İlçemiz ve Köyümüz turizm alanında büyük bir darbe alacaktır.

ULUKAYADER olarak köyümüz sınırları ve komşu köylerde işletmeye açılmak istenen mermer ocağına ve ileride buna benzer çevreye mutlak şekilde zarar verecek tüm faaliyetlere izin VERİLMEMESİNİ söz konusu şirketin bölgemiz için almış olduğu arama ruhsatlarının da İPTAL EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ.
Derneğimizin var olmasına neden olan bu güzelliklerimizin yok olmasını istemiyor, yetkililerin sesimizi duyacağına inanıyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.