Öne Çıkanlar Rıza Yalçınkaya MNK Mobilya Mehmet Ali Kıllı Emine KOÇOĞLU UEFA Epçiler Ortaokulu Müdürü Bakraçboz Karabük

Skandal Hata
Kamuoyuna

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan skandal gibi hata: Bakanlık aynı durumda olduğu halde iki termik santral sürecinden birini iptal etti, diğeri devam ediyor. Üstelik dosyaları karıştırdığı için iptal gerekçesinde yanlış termik santral isminden bahsediliyor. Bartın Platformu olarak kamuoyuna aşağıdaki açıklamayı yaparken, Amasra’da yıllardır hukuksuzca sürdürülmeye çalışılan termik santral kurma sürecinin hem fiilen, hem hukuken, hem de idari olarak durdurulması için gereken girişimleri ilgili kurumlara yapacağımızı bildiriyoruz.

BARTIN PLATFORMU

Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Erdoğan Bayraktar imzasıyla Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya’ya gönderilen 2 Temmuz 2013 tarihli ve 30824082.050/2262 sayılı yazıda (EK 1); Bartın Amasra Gömü Köyü’nde yapılmak istenen “Batı Karadeniz Entegre Termik Santrali ÇED Başvuru Dosyası”nın “Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kararlarına göre, 29.11.2010 tarihli Kapsam ve Özel Format Belirleme toplantısında, ÇED Başvuru Dosyasında verilen alternatiflerden, Gömü mevkii alternatif alanına ilişkin format verilemeyen Bartın Termik Santrali Projesi için bildirilen yerler ile aynı olduğundan, bahse konu ÇED başvuru dosyasında belirtilen alanların, söz konusu faaliyet için yer seçim açısından uygun olmadığı” gerekçesiyle iade edildiği belirtilmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar imzasıyla Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya’ya gönderilen 1 Temmuz 2013 tarihli ve 30824082.050/2234 sayılı yazıda ise (EK2) aynı mevkide yapılmak istenen “Hema Entegre Termik Santrali” ÇED başvuru sürecinin devam ettiği bildirilmiştir. Oysa Hema Entegre Termik Santrali’nin koordinatları  ile harita ve uydu fotoğrafları (EK3)  ile 2010 yılında format verilmeyen Bartın Termik Santrali’nin  koordinat ve haritaları (EK4) aynı alanı göstermektedir.  Yani 2010 yılında format verilmeyen Bartın Termik Santrali ile aynı yere kurulmak istenen termik santral, ÇED Başvuru Dosyası iade edilen “Batı Karadeniz Entegre Termik Santrali” değil (EK5), ÇED süreci devam ettirilen “HEMA Entegre Termik Santralidir”. Batı Karadeniz Entegre Termik Santrali ise 2010 yılında format verilmeyen “Amasra Termik Santrali(EK6) ile aynı alanda projelendirilmiştir.

21 Şubat 2013 tarihinde Ankara’da yapılan “Hema Entegre Termik Santrali ÇED Format ve Kapsam Belirleme” toplantısında, Hema Entegre Termik Santrali’nin, 2010 yılında format verilmeyen Bartın Termik Santrali’yle aynı alanda yapılmak istendiği, bu nedenle “Hema Entegre Termik Santrali”ne kesinlikle format verilmemesi gerektiği; Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Bartın Belediye başkanı Cemal Akın, Amasra Belediye Başkanı Emin Timur ve Prof. Dr. Erdoğan Atmış tarafından tekrar tekrar dile getirilmiş, hatta Bartın Belediyesi’nin ÇED Dosyasına konmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazdığı M.74.0.BAR.0.10. 98-866 sayılı ve “Format verilmemesi” konulu yazısında (EK7) bu durum belirtilerek adı geçen termik santrallere ait koordinatların aplike edildiği haritalar kanıt olarak sunulmuştur.

Bu gerçekler ortada olmasına rağmen, sürdürülmeye çalışılan “Hema Entegre Termik Santrali”ne ilişkin ÇED başvurusu sürecinin bir an önce sonuçlandırılarak geri iade edilmesi gerekmektedir. Ayrıca Bakanlığınızın 2 Temmuz 2013 tarihli ve 30824082.050/2262 sayılı yazısında da belirtildiği gibi; daha önce format verilmeyen bir termik santralle aynı yerde yeni bir termik santral yapımı için tekrar başvurulması halinde, “yer seçimi açısından uygun olmadığı” gerekçesiyle ÇED başvuru dosyasının iade kararı gündeme gelmektedir. Bu doğrultuda Bartın İli Amasra ilçesi sınırları içinde daha önce ret edilen termik santral başvuruları göz önüne alınarak,  bu alanda gündeme gelecek yeni termik santrallere ait ÇED başvurularının bakanlığınız tarafından bir daha kabul edilmemesini bekliyoruz.

EKLER
EK1. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yazısı (2 Temmuz 2013)
EK2. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yazısı (1 Temmuz 2013) 
EK3. Hema Entegre Termik Santrali ÇED Başvuru Dosyasındaki koordinat ve haritalar
EK4. Bartın Termik Santrali ÇED Başvuru Dosyasındaki koordinat ve haritalar
EK5. Batı Karadeniz Entegre Termik Santrali ÇED Başvuru Dosyasındaki koordinat ve haritalar
EK6. Amasra Termik Santrali ÇED Başvuru Dosyasındaki koordinat ve haritalar
EK7. Bartın Belediyesi’nin Hema Entegre TS ÇED Başvuru Dosyası’na sunduğu yazı
EK8. 4 termik santralin haritada aplikasyonu
EK9. 4 Termik Santralin Google Map de aplikasyonu

EK8


EK9
Not: Açıklamaya konu kullandığımız eklerden EK8 ve EK9’u basın ile paylaşıyor, diğer ekleri bakanlığa resmi başvurularımızda kullandığımızı belirtmek istiyoruz.

Anahtar Kelimeler:
Termik Santral Amasra
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.