Öne Çıkanlar Rıza Yalçınkaya MNK Mobilya UEFA Epçiler Ortaokulu Müdürü Bakraçboz Karabük Dorukhan Bartın Emniyet Müdürlüğü

Termik Santral 2.İnceleme Değerlendirme Toplantısı ertelendi
BARTIN PLATFORMU'NDAN:

Hema Entegre Termik Santral Projesi ÇED Süreci, 18 Eylül 2013 tarihinde yapılan “Hema Termik Santrali ÇED İnceleme Değerlendirme Toplantısı”nda ilgili taraflardan gelen görüşler doğrultusunda dondurulmuştu. Dondurma nedeni olarak; “Hema Entegre Termik Santral Projesi”nin daha önce (2009, 2010, 2013 yıllarında) farklı isimlerle başvurusu yapılan ve yeri uygun bulunmadığı için ÇED süreci sonlandırılan termik santrallerle aynı lokasyonda bulunması gösterilmişti. Bu aşamadan sonra olumsuz sonuçlanması gereken ÇED Süreci, komisyon tarafından çok net bir karar alınmış olmasına rağmen, o dönemki bakan Erdoğan Bayraktar tarafından anlaşılmayan bir şekilde “2. İnceleme Değerlendirme Toplantısı” yapılması istemiyle uzatılmıştı.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2. İnceleme Değerlendirme Toplantısı’nın 27 Şubat 2014 Perşembe günü yapılmasına karar verip komisyon üyelerini Ankara’ya çağırmıştı. Platform olarak toplantıya katılmak için gereken hazırlıkları yapmış, yola çıkmayı beklerken 26 Şubat 2014 Çarşamba günü akşam saatlerinde söz konusu toplantının Bakanlık tarafından ertelendiğini öğrendik.
 
İktidar partisi yerel temsilcilerin toplantıyı erteletmek için devreye girdiği ve toplantının bu nedenle ertelendiği duyumlarını almış bulunmaktayız. Bu durumda toplantının, termik santralin yapılması yönünde bir karar çıkacağı öngörüsüyle ertelendiği olasılığı ağırlık kazanmaktadır. Toplantıdan çıkacak sonucun iktidar partisine yerel seçimlerde oy kaybettireceği korkusuyla mı toplantı ertelenmiştir? Doğru olan toplantının yapılması ve termik santral projesinin iptal edilmesi değil miydi? Ne yazık ki termik santral projesi yerel seçimlere kadar iptal edilmezse, ÇED süreci sonunda termik santrallerin yapılması yönünde bir karar çıkacağı algısı kamuoyunda oluşacaktır. Zaten 18 Eylül 2013 tarihinde ÇED komisyonu, yörede termik santral yapılmasının uygun bulunmadığına karar vererek süreci dondurduğu halde Erdoğan Bayraktar siyasi bir kararla süreci tekrar uzatmıştı.
 
Yine bu süreç içinde;

-termik santralde yakılacak kömürün ithal edilmesinde kullanılacak limana ve

-üretilecek elektriği enterkonnekte sisteme bağlayacak Amasra ile Çatalağzı arasındaki elektrik iletim hattına ait ÇED süreçleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumlu sonuçlanmıştır.

-Üstelik 2 Ocak 2014 tarihinde Elektrik İletim Hattının geçeceği yerlerde yapılacak kamulaştırmalar için Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılmıştır.

-Türkiye Taşkömürü Kurumu aracılığıyla termik santralin kurulacağı yerlerde orman tahsisleri yapılmaya ve kamulaştırma girişimlerine başlanmıştır.

-Özel şahıs arazilerinin şirket tarafından satın alınmasına devam edilmiştir.

-Çinli, Polonyalı ve Koreli şirketlerle bakanlar huzurunda –göstermelik- termik santral ortaklık anlaşmaları yapılmıştır.
 
Bu işlemlerin önemli bir kısmı -hemşehrilik kaynaklı- siyasi nüfus kullanılarak yapılmıştır. Birçok bürokrat bu baskı altında kamu yararına aykırı kararlara imza atmak zorunda bırakılarak ileride dava aşamasında şüpheli konumuna düşürülmüştür.
 
Bartın Platformu olarak Amasra’ya inşa edildiği taktirde yöre halkına, doğasına ve ekonomisine büyük zararlar verecek termik santrallerin, ancak bütün Bartın-Amasra halkının ve tüm siyasi partilerin bir araya gelip, ortak mücadele vermesiyle engellenebileceğine inanıyoruz. Bundan dolayı samimi bir şekilde; iktidar partisi yetkililerini ve yerel seçim adaylarını termik santrallere karşı mücadelede bizimle birlikte hareket etmeye ve 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerden önce bu termik santral projesini iptal ettirmeye çağırıyoruz. Gelin toplantıyı erteletmek yerine, yöremizi yok edecek termik santral projelerini iptal ettirelim.

Anahtar Kelimeler:
HemaÇEDAmara
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayram Şimşek 10 yıl önce

tüm siyasi partiler termik saantrale karşı olduklarını seçimden önce açıklamalılarç

Avatar
sadi bahar 10 yıl önce

efendin gezi parkı olayından sonra üstelik bu siyasi hengamede hiç bir iktidar büyük tepkiler çektiği bilinen böyle bir projede açıkça şirketten yana tavır koyamaz.bartın halkı yine avantajlı.mücadeleden hiç bir zaman vazgeçmemesi koşuluyla....