Termik Santral İçin Kimler Devrede ?

Bartın Platformu, 16 Şubat tarihinde  Amasra Tarlaağzı Köyü'nde halk tarafından yaptırılmayan termik santral lavvar tesisi ÇED Halkın Katılımı Toplantısının tekrar yapılması için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün girişimde bulunduğunu açıkladı.

BARTIN PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI:

Müdür, Kaymakam ve Valiyi termik santral için devreye sokmak istedi mi?

16 Şubat günü Amasra Tarlaağzı Köyü’nde halkın itirazlarına rağmen yapılmak istenen  termik santral lavvar tesisi ÇED halkın katılımı toplantısında Bartın Platformu olarak; “Bugün burada devlet ile Hattat arasında oynanan “Ali Cengiz Oyunu” nun bir başka müsameresini izlemeye değil, bu oyunu bozmaya geldik.” demiştik. Gerçekten de oyun bozuldu. O gün halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamayan ve yapılamadığına ilişkin yetkililer tarafından tutanak tutulan toplantının bir daha yapılması gündeme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne bir yazı yazarak toplantının yapılması için bir daha girişimde bulunulmasını istedi.

Bilindiği gibi halktan kaçırılmak istenen önceki toplantı Tarlaağzı köyünde içinde üç masa bulunan küçücük bir kahvehanede yapılmak istenmişti. Halkın sesini dinlemekten çok, sadece ÇED sürecinde basit bir prosedürü yerine getirmek için yapılan bu toplantı halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamayınca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu tepkiyi dikkate alıp ÇED sürecini iptal etmesi gerekirdi. Oysa Bakanlık bunun yerine yeni bir halkın katılımı toplantısı yapmak istiyor. Bu davranış yıllardır Bartın-Amasra halkının termiksiz yaşam isteğine kör ve sağır kalan bakanlığın, Bartın-Amasra halkını yok sayması anlamına geliyor.

Bilindiği gibi Tarlaağzı ve Gömü köy muhtarları ve köylüler termik santrale karşı mücadelede ön safta yer alıyorlar. Köylüler aldıkları kararda köylerinde termik santral ve onun parçalarına ait hiçbir toplantının yapılmasını istemiyorlar. Bu yüzden toplantı yapılması için termikçi şirkete yer vermiyorlar. Son yaptırılmayan toplantıdan sonra termikçi şirket yer bulamayınca, devreye Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü girmiş. Bizzat Çevre ve Şehircilik il müdürü Gömü Köyü muhtarını yanına çağırarak köy kahvesinde toplantının yapılması için izin vermesini istemiş. Köy muhtarı “halk termik santral istemediği için böyle bir toplantıya izin vermeyeceğini” söyleyince, Çevre ve Şehircilik Müdürü, muhtarın Bartın valisi ve Amasra kaymakamına da aynı cevabı verip veremeyeceğini sormuş.

Bartın-Amasra halkı Amasra’da termik santral istemediği için 2010 yılından beri termik santralle ilgili yapılmak istenen 7 farklı ÇED halkın katılımı toplantısını yaptırmadı. 2014 yılında termik santral yapılmaması için toplam 42 bin farklı dilekçeyi bakanlığa teslim etti. Bu yüzden “Hema Termik Santrali ÇED Nihai Raporu” iki yıldır bakanın önünde bekliyor. Halk termikçi şirkete artık “vazgeç ve çek git” diyor. Şirket ise yeni toplantısına yer bulmak için araya Çevre ve Şehircilik Müdürünü koyuyor. Müdür muhtarı ikna edemeyince devreye kaymakam ve valiyi koymak istiyor.

Bartın Amasra halkının geleceği yerine, termikçi şirketin çıkarına çalışan kamu görevlisi istemiyoruz. Öncelikle Çevre ve Şehircilik Müdürünün görevden alınmasını istiyoruz. Bunun yanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın termik santralin bir parçası olan lavvar tesisine ilişkin ÇED başvurusunu geri çevirmesini ve iki yıldır bakanın önünde bekleyen “Hema Termik Santrali Nihai ÇED Raporu”nu iptal etmesini istiyoruz. Ayrıca Bartın’daki kamu görevlilerini ve iktidar temsilcilerini Bartın’ı, huzurumuzu yıllardır bozan termik santral tartışmalarından kurtarmak için çaba göstermeye davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
selim 8 yıl önce

Bu yürüyüşlere bu eylemlere katılanlara üzülüyorum çünkü çoğunun çocuğu hema da çalışıyor yazık bunlara...ekmek yedikleri yere karşı geliyolar