Civelek'ten Mısır'da Nasreddin Hoca Konferansı

Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek, Mısır/İskenderiye şehrinde 2012 yılında, Mısırlılara Türkçe öğretmek ve Türk kültürünü tanıtmak amacıyla  kurulan Yunus Emre Ensititüsü’nde Mısır halkına, Türklerin Hocası-Arapların Cuha’sı başlıklı bir konferans verdi. Konferansa İskenderiyedeki Türk Konsolosluğundaki yetkililerin yanı sıra, Enstitü müdürü Mustafa Aydoğdu, Ensititü öğretim elemanları, Öğrenciler ve İskenderiye şehrinden dinleyiciler katıldı.

CİVELEK: NASREDDİN HOCA TÜM İSLAM TOPLUMLARININ ORTAK MİZAH KARAKTERİDİR

Dekan Civelek konferansta Türk Kültüründeki Nasrettin Hoca karakterinin Arap kültüründe de bulunduğunu, ancak bunlar arasında bazı farklılar bulunduğundan söz etti. Civelek, “Nasreddin Hoca  karakterinin sadece Arap-Türk folklorunun ortak kahramanı değil, bir takım farklılıklara rağmen Bulgaristan, Yunanistan, Yugoslovya, Macaristan gibi Balkan ülkelerinde,  İran, Pakistan, Hindistan, Bengaldeş hatta Japonya gibi Asya ve uzak doğu ülkelerinde, Azerbeycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan gibi Türk Cumhuriyetindeki Türk halkların da ortak kahramanıdır.” Dedi.

İslami İlimler Fakültesi Dekanı Civelek, “Tarihsel olarak farklı Türk ve Arap Nasreddin Hoca’nın farklı iki şahsiyet olmalarına karşın Cuhâ el-Arabi ile Nasreddin Hoca zamanla ortak ve evrensel İslam kültürü içerisinde yoğrulmuş ve Nasreddin Hoca’nın bilgeliği, hazır cevaplılığı ve muzipliği de eklenerek İslam aleminin müşterek bir halk kahramanı olduğunu söyledi.

Konferans Enstitü müdürü Prof. Dr. Yakup Civelek’e hediye takdimi ve kokteyle sona erdi. Dekan Civelek, Konferans bağlamında gittiği Mısır’da Kahire ve İskenderiye’deki Yunus Emre Enstitülerini ziyaret ederek, Türk Dili ve Kültürünün öğretilmesi amacıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Anahtar Kelimeler:
Bartın Üniversitesi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.