İslamofobi Çanakkale Savaşıyla Hortladı

Bartın Üniversitesi Tarih ve Edebiyat Kulübü tarafından düzenlenen ‘100. Yılında Çanakkale Zaferi’ panelinde konuşan Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haluk Selvi, Avrupa’da yaygınlaşan İslamofobi’nin Türklerin balkanlara girmesiyle başladığını, Çanakkale Savaşıyla da had sahaya ulaştığını söyledi.

Bartın Üniversitesi Tarih ve Edebiyat Kulübü tarafından Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini anmak için “100. Yılında Çanakkale Zaferi Paneli” düzenledi. Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen panelin oturum başkanlığını Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan yaptı. Panelin açılışında konuşan Rektör Kaplan, Çanakkale Savaşı’nın tarihin kaydettiği en şanlı savaş olduğunu belirterek, 251 bin 309 şehit ile tarihi yeniden şekillendirildiğini söyledi.

“KORKUNÇ BİR TABLO VAR”

Rektör Kaplan, savaşın hiç istenilmeyen bir olgu olmasına rağmen gerçekleştiğini kaydederek, “İnsanın olduğu yerde iyilikte kötülükte her zaman var olacaktır. Biz bunu bilmemize rağmen diliyoruz ki, insanoğlunu yücelten davranışlar, düşünceler ve tutumlar dünyanın yönetiminde egemen olsun. İnsan kaybı açısından baktığımız da Çanakkale Savaşı’nda her iki taraftan da korkunç bir tablo ortaya çıkıyor. Cephede doktorlar, öğretmenler, mühendisler ve diğer birçok meslekten insan yok oldu. Dileğimiz, bu tabloların yeryüzünde hiç yaşanmamış olmasıdır. Çünkü yüce buyruk doğrultusunda bir insanı yaşatan bütün insanlığı yaşatmış gibidir. Bir insanlığı öldüren de bütün insanlığı öldürmüş gibidir” dedi.

İSLAMİFOBİ’YE DİKKAT ÇEKTİ

Açılış konuşmasının ardından konuşan Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haluk Selvi, Birinci Dünya Savaşında Osmanlı Devleti’nin gayrimüslim politikalarıyla ilgili bir konuşma yaptı. Günümüzde bazı çevrelerce dünyadaki büyük problemlerden biri olarak görülen ‘İslamofobi’ konusuna değinen Selvi, “Yunan bağımsızlık hareketi 20. yüzyılda tam manada bir Hristiyanlık hareketi olarak ortaya çıktı. Bu devletin çıkmasında cereyan eden hadiseler Bulgar ayaklanmasında, Sırp ayaklanmasında, Romen ayaklanmasında aynı şekilde devam etti. İslamofobi dediğimiz yaklaşım Türklerin Balkanlara girmesiyle başladı, hatta Endülüs’e çıkmamızla başladı. Birinci Dünya Savaşı sırasında ise zayıflamış bir İslam devleti ortamında en hat safhaya ulaştı” diye konuştu.

“YOKLUĞU DA DÜŞMANI DA ÇANAKKALE’DE YENDİK”

Erciyes Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Sakın ise, ’Anılarda Çanakkale Savaşlarında Türk Ordusunun Yiyecek ve Giyecek İhtiyacının Karşılanması’ hakkında konuştu.

Sakın, Türk ordusunun yoklukla ve düşmanla mücadele ettiğinin altını çizerek, “Türk insanı tarihi süreç incelendiğinde olağanüstü şartları kendi lehine çeviren bir yapıya sahip olmuştur. Zorluklara sıkıntılara aldırış etmeden özellikle bağımsızlığı ve vatanı uğrunda canını ve varlığını vermekten çekinmemiştir. Çanakkale Savaşı sırasında da yokluğa aldırış etmeden mücadelesini vermiştir. Yiyecek darlığı çekmiş, susuz kalmış, giyecek elbise bulamamış, yırtıklarını kum torbalarıyla yamamış ve soğukta üşümüştür. Ancak hürriyetinden ödün vermeden savaşını sürdürmüş ve kazanmıştır” şeklinde konuştu.

“YENİLMEZLERİN YENİLDİĞİNİ GÖRDÜK”

Çanakkale Savaşlarını sosyolojik olarak değerlendiren Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Taşkesen savaşın bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, “Çanakkale Savaşı’nda kardeşlik ve dirlik ruhu pekişmiştir. Çanakkale’de bu millet mağlup olsaydı, daha sonraki Kurtuluş Savaşı’nda galip gelemezdik ve bugün bu cumhuriyet olmayabilirdi. Sosyolojik olarak şöyle denebilir. Yenilmezlerin dahi yenilebileceğini bu toplum kendisinden sonra gelecek nesillere gösterdi” dedi.

ÇANAKKALE ŞİİRLERİ ANALİZ EDİLDİ

Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Delice ise, Çanakkale Zaferi ve şehitlerin üzerine yazılmış şiirlerin söylem analizilerini aktardı. Delice, şiirlerde asker, Mehmetçik, Türk Ordusu, bilinç, Çanakkale, şehit, şehadet, gazi, gelecek, gençlik gibi kavramların ön plana çıktığını ifade etti. Şairlerin Çanakkale Savaşı’nda kendi söylemlerini metinlerine yerleştirdiklerini de kaydederek, “Bu şiirlerde ele alınan fikirler aynı zamanda tarihçilerin Çanakkale Savaşı’nın hangi yönlerini öne çıkardığını ortaya koyan önemli bir göstergedir.” diye konuştu.

Panelin ardından Tarih Kulübü ile Edebiyat Kulübü öğrencileri, “Çanakkale Zaferi” temalı şiir ve müzik dinletisi sundu.

İHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Damla Didem KARAKUŞ 9 yıl önce

Ben Bartın Üniversitesi Tiyatro Kulübüne üye bir öğrenciyim. Haberini yaptığınız bu panelde biz de ÇANAKKALE ZAFERİ ORATORYOSU adlı gösterimizi sahneledik. Bu haber eksiktir. Bizim emeklerimizi yok saydığınızdan ötürü sizi kınıyorum.

Avatar
Habib Uysal 9 yıl önce

Ben Bartın Üniversitesi Tiyatro kulübüne üye bir öğrenciyim . Haberini yaptığınız bu panelde biz de ÇANAKKALE ZAFERİ ORATORYOSU adlı gösterimizi sahneledik, bu haber eksiktir . Bizim emeklerimizi yoksaydığınız için sizi kınıyorum

Avatar
Hasan Can 9 yıl önce

Bartın Üniversitesi Tiyatro Kulübü olarak bir oyun sergiledik bu panelde. Neden bu haberde bize de yer verilmedi? Haber eksik lütfen düzeltiniz Bartın Üniversitesi'nde okuyan bir öğrenci olarak ÇANAKKALE ZAFERİ ORATORYOSU adlı oyunumuzun bu haberde yer almasını istiyorum. Bizim emeklerimizi yoksaydığınız için sizi kınıyorum