Mahkeme O Cezayı İptal Etti
BARTIN Hasan Sabri Çavuşoğlu Fen Lisesi coğrafya öğretmeni 54 yaşındaki Mustafa Şahin'e, okumalarını önerdiği bilimsel kitaplar ile öğrencilerin dini duygularını rencide ettiği gerekçesiyle verilen uyarı cezasını mahkeme iptal etti.

'Kasabanın Laneti' adlı romanı bulunan Mustafa Şahin, 2014- 2015 eğitim yılı sömestr tatili öncesinde 9 ve 10'uncu sınıf öğrencilerine, İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan 3 popüler bilim kitabını okumalarını önerdi. Öğrencilerden bazıları insanoğlunun tarihini ve dünyanın oluşumunu bilim ile açıklayan 'Dünyanın En Güzel Tarihi', hayvanların yeryüzüne yayılışını, bazı türlerin yok oluşunu, evcilleştirilmelerini anlatan 'Hayvanların En Güzel Tarihi' ve ilk bitkilerden insanoğlunun tarımı keşfine kadar bitkileri ilişkin pek çok şeyi anlatan 'Bitkilerin En Güzel Tarihi' kitaplarını okudu, bazıları okumadı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, tatil sonrası bir velinin şikayeti üzerine öğretmen hakkında soruşturma başlattı. Öğrencilerin dini duygularını rencide ettiği iddiasıyla açılan soruşturma sonunda öğretmene uyarı cezası verildi.

MAHKEME CEZAYI İPTAL ETTİ

Öğretmen Mustafa Şahin'in üye olduğu Eğitim-Sen Şubesi, cezayı yargıya taşıdı. Mayıs 2015'te Zonguldak İdare Mahkemesi'ne açılan dava sonuçlandı. Cezanın iptaline karar veren mahkeme, gerekçeli kararını da açıkladı. Öğretmenin söz konusu kitapları öğrencilere almalarını ve okumalarını önerdiği, öğrencilerden bazılarının kitapları okuduğu, bazılarının okuyamadığı hatırlatılan kararda şöyle denildi:

"Davacının öğrencilere kitap almaları ya da okumaları için zorlama yapmadığı, kütüphanelerde bulunan ve yasal olarak basımına ve dağıtımına izin verilen kitapları okumaları yönünde yönlendirme yaptığı, Fen Lisesi öğretmeni olan davacının öğrencilerin ufkunu açmak ve genel kültürlerini artırmak amacıyla yaptığı bu fiil nedeniyle isnat edilen fiilin sübuta ermediği sonucuna varıldığında uyarma cezası ile cezalandırılmasına yönelik dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir. Bu nedenle cezanın iptaline karar verilmiştir."

Eğitim- Sen Şube Başkanı İsmet İpçi, "Bu karar da göstermektedir ki öğretmenin bilimsel, laik, demokratik eğitim vermesi bir suç değildir. Asıl suç, 'dini duyguları rencide ediyor' diyerek öğretmenin bilimsel eğitim yapmasını engellemektir. Asıl suçlu bu soruşturmaya izin verenler ve neden olanlardır. Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün asıl görevi bilimsel eğitim- öğretim yapan eğitim emekçilerini cezalandırmak değil, ödüllendirmek olmalıdır" dedi.

Ayhan ACAR (DHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Deniz 9 yıl önce

Bilimsel eğitim ne demektir? Neleri kapsar,neleri kapsamaz?? Bilimsel eğitim de öğretmen dini duyguları rencide eder mi?etmez mi? Öncelikle bunu bir açıklayın sayın başkan. Yoksa ben bilimsel ve laik eğitimden; dinsiz (deist) ve ateist bireyler yetiştirmek olduğunu anlarım sayın başkan,kimseye hoşgörüsü olmayan,bencil ve narsist nesiller anlarım sayın başkan,ötekileştiren,bizden olanlar olmayanlar diye kendi insanını küçümseyen nesiller anlarım sayın başkan.

Avatar
Hasan SAĞLAM 9 yıl önce

allah katındaki cezayı kim iptal edecak bakalım.bir damla meniden yaratılan insan nasıl oluyorda allahın dinine dil uzatabiliyor.bu ne cesaret

Avatar
misafir 9 yıl önce

eğitimi öğretimi bilimsel olarak uygulamadığımız için şu anki durumumuz afrika ülkelerinden bile geride.elin gavuru aldı başını gidiyor biz de hala kitap yasaklıyoruz

Avatar
sabır hoşgörü 9 yıl önce

bu dünya, senden olmayanlarla hoştur hanna. onların sana verdiği ilimlerle, kıymetlerle, gönüllerle hoştur. sadece senin gibiler değil, senden olmayan da çok yaşasın ki, sen de yaşa. hele bir de onun gözüyle gör şu fani dünyayı. herkes beyaz olsa, o zaman beyazı fark edemezsin ki. değil mi? veyahut da siyah. beyaz en güzel siyahta belli eder kendini. beni ben yapan yegane şey, benden olmayandır. o yoksa, sen de yoksun. ne anlamın kalır ne rengin belli olur, ne de tadın...