Öne Çıkanlar Rıza Yalçınkaya MNK Mobilya Emine KOÇOĞLU UEFA Epçiler Ortaokulu Müdürü Bakraçboz Karabük Dorukhan

Rektör Kaplan Vizyon 2023 Dergisinin Sorularını Yanıtladı

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Vizyon 2023 dergisinin sorularını yanıtladı. Bartın Üniversitesinin kuruluşunda belirlediği misyon ve vizyon hedefe doğru yüründüğünün bir göstergesi mi?‘‘Türkiye’nin kültürel, ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunan saygın bir eğitim, bilim ve teknoloji üniversitesi olacaktır, Bartın Üniversitesi ‘’ sözünden, bizler ne anlamalıyız? sorusuna Rektör Kaplan, 2008 yılında eğitime başlayan Bartın Üniversitesinin, üç yıl içinde büyük bir gelişme gösterdiğini, Batı Karadeniz Bölgesinde yeni bir eğitim, araştırma ve bilgi üretim kaynağı olduğunu belirtti. Rektör Kaplan, “Üniversitenin en önemli amacı, nitelikli araştırma ve projeler yapmak, gelecek nesilleri rekabet gücü yüksek donanımlı bireyler olarak yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda çalışan Bartın Üniversitesi, logosunda ifade edildiği gibi, eğitimi ve bilimsel ilerlemeyi öncelemekte, Bartın ilinin yöreselliğinden yola çıkarak evrensel bilim yolunda ilerlemeyi, insanlık ve bilim dünyasına yol gösterici bir kurum olmayı hedeflemektedir.’’ diye yanıtladı.

“Bartın Üniversitesi, kuruluşundan bugün, fakülte, yüksekokul,enstitü anlamında ‘’hangi branşları ‘’ öncelik olarak seçti ….Akademisyen kadronuz, hizmetin yerine getirilmesi için yeterli mi? Önümüzdeki eğitim öğretim yıllarında Bartın Üniversitesine katmayı düşündüğünüz ‘’yeni branşlar’’ var mı?” sorusuna ise

‘’Bartın Üniversitesi, eğitim, fen sosyal bilimler ve mühendislik gibi alanları bütüncül bir yaklaşımla ele alır. Bütüncül yaklaşımın gereği olarak eğitim, insan ve toplum bilimleri ile mühendislik ve doğa bilimleri arasında bir denge kurmayı, bu alanlar arasındaki kopukluğu ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Bu nedenle mevcut fakülte ve yüksekokullardaki bölümlerin her birine eşit değer ve önem verilmektedir.’’ Şeklinde cevap verdi.

“Bartın, tarihi ’’Paplagonia” bölgesindeki antik kentler olan, Sesamaos (Amasra), Kromna (Kurucaşile) ve Erytinoi (Ç a k r a z)' i da sınırlarında barındırıyor. Kültür ve turizm anlamında soruyorum... Üniversitenin, 3000 yıla yakın bir geçmişe sahip bu” kazanımlara” bakış açısı nedir? Koruma, kollama ve yeni eserleri ortaya çıkarma anlamında çalışmaları var mı? İlmi bir gözle, konuyu nasıl değerlendirmeliyiz?” sorusuna ise Rektör Kaplan, Bartın ili ve çevresi sosyal, tarihi ve turistik aşıdan cazip bir bölgedir. Üniversitemiz, Bartın ili ve çevresinin tarihî ve doğal zenginlikleri ile güzel sanatlarının tanıtımı ye gelişmesine katkı sağlayıcı çalışmaları desteklemektedir. Bölge ve çevrenin arkeolojik varlığını araştırma ve değerlendirmek amacıyla Edebiyat Fakültesinde Arkeoloji Bölümü kurulmuştur. Ayrıca yeşil çevre bilinci ve kültürünü geliştirerek akademik, idari personel ve öğrencilerin topluma ve çevreye karşı duyarlılığı artırma üzerinde durulmakta ve doğa dostu bir kampus alanı İnşa etme yönündeki araştırmalara öncelik verilmektedir. Yeni kampüs İle birlikte yeşil bir çevre oluşturma çabaları sürmektedir. Eğitim, sosyal ve spor amaçlı yeşil alanlar oluşturma* Üniversitemizin yapılaşması sırasında Bartın İlinin doğal güzelliği ile uyumlu bir estetik anlayışı yaşama geçirme, doğal güzelliklerden dört mevsim yararlanılabilecek mekânlar oluşturma çalışmalarına hız verilmektedir. Meslek Yüksek Okulu bünyesindeki bazı programlarla da, Bartın başta olmak üzere Amasra, Kurucaşile ve Ulus ilçelerinde turizm kültürü ve bilincinin geliştirilmesi, tabiat ve tarih varlıklarının değerlendirilmesine önem verilmektedir, Bu bağlamda Kurucaşile'de, Gemi İnşaatı ile Yat işletme ve Yönetimi, Ulus ilçesinde Tekstil Teknolojisi ile Ormancılık ve Orman Ürünleri programlan açılmış ve öğrenime başlanmıştır. Amasra'da uygun öğretim binalar bulunduğunda turizme yönelik programlar açılması planlanmaktadır.” diye cevap verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.