Öne Çıkanlar Rıza Yalçınkaya MNK Mobilya UEFA Epçiler Ortaokulu Müdürü Bakraçboz Karabük Dorukhan Bartın Emniyet Müdürlüğü

Tahsis yapılırsa Bartın Üniversitesi Amasra'ya 500 öğrencilik 2 bölüm açacak
Bartın Amasra Gündem gazetesi imtiyaz sahibi Serap Günaltay , yazı işleri Müdürü Demet Dinç ve Doğan Haber Ajansı Muhabiri Halil Tekin’in gerçekleştirdiği ziyaret esnasında  Rektör Ramazan Kaplan Amasra’ya Yüksek okul kurulması hakkında çok samimi açıklamalarda bulundu.

Amasra Taşkömürü İşletmelerinde bulunan ve HEMA AŞ nin kiracı olarak bulunduğu binalar ve Müessese Müdürlüğünün kullandığı binalar ile beraber yaklaşık 50 dönüm arazinin Bartın Üniversitesine Tahsis edilmesi konusunda yaptığı açıklamada  ” Üniversite sadece üç binadan dört binadan oluşan bir mekan değil.  Sosyal ortamın güzel olması lazım.  Şimdi burada bizim öğrencilerimizin ayrıca dolaşabileceği bir mekan olması lazım.  diyelim ki bir kısmı  kendilerinde  bir kısmı yüksekokula verilirse,  arada bir sınır olması lazım, öyle iç içe olmaz  dediğim gibi Üniversite sadece üç binadan dört binadan oluşan bir mekan değil.  Sosyal ortamın güzel olması lazım. Eğer orası bizim tasarladığımız gibi olursa gelecek sene,  eğitime hazırlarız aslında biz orayı sadece üniversiteye olacak bir hizmet için düşünmüyoruz. Bartın’ın da hizmetinde olan uluslar arası sempozyumların, toplantıların yapıldığı bir mekan olarak düşünüyoruz. Orası Bartın’ı da dünyaya duyurur. Geçen yıl, ya da önceki yıl Amerika’da ikamet eden  Profesör  arkadaşlarımız gelmişti  buraya,  Biz beraber Amasra’ya gittiğimizde kendilerine burada bir yüksek okul ve uluslar arası sempozyumların yapılacağı bir konferans salonu yaparsak nasıl olur dediğimde  ”hocam burada  uluslar arası konferansların yapılabileceği bir yer olması durumunda Amerika’dan hiçbir ücret talep etmeden arkadaşlarımızla beraber geliriz  sempozyum yaparız Bartın’ı konuşuruz Dünyayı konuşuruz”,dediler  bunlar güzel şeyler ama  şu anda bu ölçekte toplantı yapacağımız merkezde bir yer yok. Bir Kültür Merkezi Salonumuz var, o bile bu iş için çok fazla elverişli değil.  TTK’ nın olduğu yer bu iş için fevkalade güzel bir yer.  işin başka boyutları var önemli olan çözüm üretmek.

- Enerji Bakanı Taner Yıldız Amasra Ziyaretinde  TTK Genel Müdürü’nden Bartın Üniversitesine verilmesi düşünülen bina ve arazilerin projeleri ve krokilerini istemişti aradan uzun bir zaman geçti Fakat akabinde ne oldu onu bilmiyoruz.  

Akabinde Vali Bey ile beraber, Genel Müdür’le görüşmeye gidildi.  Geçenlerde BAKKA toplantısı vardı, o gün  gittiler. Bizim Üniversitemizde biliyorsunuz  21 Aralıkta binaların açılışı vardı. Dolayısıyla biz gidemedik ama  Amasra Yüksek okulu gündemimiz de TTK Genel Müdürü ile görüşeceğiz. Herhalde orayı bize tahsil edebilirler. Ederlerse dediğim gibi, Bartın kazanır . Şimdi orası .. bir belde. İnsanlar oraya rahatlıkla toplandığı için, geldikleri zaman rahat edecekleri bir mekan ve öyle bir yere gelmiş olmaktan dolayı tekrar tekrar gelme arzusu doğabilecek bir mekan.

-Amasra Esnafı  çok zor durumda. Kış ayı geldiği zaman kapanacak duruma geliyorlar. Otellerin sahipleri şunu diyor: Ben yazın faalim ama kışın otele tek tük müşteri gelir. Ben oteli kışın öğrenciye açarım, pansiyon niteliğinde burayı kullanır her türlü hizmetini veririz burada. Yaz aylarında zaten evine gidiyor 3 ay boyunca turiste çalışırım. diyor  Yani kalacak yer sorunumuz yok, proje hızlandırılamaz mı.

Bu dediğinizi biz şu anda Kurucaşile de yapıyoruz. Bir otelde 30 öğrenci kalıyor, 150 TL’dan 4 buçuk milyar (eski parayla) ellerine para geçiyor bu güzel bir şey. Kurucaşile gibi küçük bir ilçemizde. Ulus'ta keza buna benzer şeyler var. Bu bakımdan yerel yönetimlerin  de bu meseleyi  sadece  bir üniversite meselesi olarak görmemesi lazım. Bizim illa ki ilçelerde bir yüksek okul açabilme derdimiz yok. Hatta YÖK’ün ve Yüksek Öğretim’in, Yüksek okul projeleri  çok da sıcak bakılan şeyler değil . Zaman zaman belki de hiç yüksekokul açılmaması gereken yerlerde yüksekokul açılabiliyor ama bizim burada Kurucaşile nin Amasra’nın turistik özellikleri, turistik yapısı, coğrafyamız buna elverişli. Diğer tarafta karasal bir yapıya sahip olması Ulus keza orada iki bölüm açtık. Aynı şey Amasra’da neden olmasın? Amasra’da fazlasıyla olur. Kaldı ki orada açacağımız programlarla, Amasra’nın hem coğrafi yapısıyla, hem geçmişiyle, hali hazırdaki durumuyla alakalı orada zaten şu anda turizm işletmeciliği anlamında bir potansiyel güç var. Biz ne yapacağız, bilimselliği devreye sokacağız. Bu olduğu zaman, dediğim gibi özellikle halk kazanır, çevredeki öğrencilerimiz kazanır, Bartın kazanır. Amasra kazanır  Bu yüzden üzerinde siyasi iradeyle durulması lazım.

-Yer tahsisi yapılırsa o bahsettiğimiz yerler belirlenirse, orada bir yüksekokul açabilme,  faaliyete sokabilme ne kadar bir süreç  alır hocam?

Bir dönem olur. Mesela şu an halledilmiş olsa, ÖSYM’nin  sınav takvimini açıkladığı tarih var ya? O döneme kadar öğretmen alımı gerçekleştiği zaman kaç program açılacaksa, orda şu an 2 program düşünüyoruz turizm ve turizm işletmeciliği . iki program için gerekli öğretim elemanı sayısı tahsisi yapılacak, bunlar o sınav takvimine geçtiği zaman bu sene bile alabiliriz. Ama olmazsa gelecek sene yapılır.  Ve şu anda Kurucaşile’de  güzel bir potansiyel var, giderek artıyor. Ulusta geçen yıl kapanan bir program vardı  az öğrenci tercih etmiş, biz onun yerine yeni bir program koyduk. Bunlar bizim yapabileceğimiz şeyler, yeter ki  öğrencimizin rahat edeceği mekanlar olsun, öğrencimizin kendisine merkezden uzaklaştırılmış hissine kapılmayacağı  sosyal ortamlar olsun

- Kurucaşile’de, Ulus’da,  bildiğim kadarıyla yüksek okul açılması yönünde talepleri  vardı. Amasra’dan şu ana kadar bir talep aldınız mı?

Hayır öyle bir talep gelmedi. Ama, Vali İsa Küçük Bey, döneminde Amasra’yı ziyaret etmiştik  o zaman bu işi tarafı olan kesimler gelmişlerdi  ama ondan sonra herhangi bir talep gelmedi   şayet her şey olumlu olursa oranın sosyal ortamları oluşturulacak , öğretim faaliyetine başlanacak, giderek öğrenci sayımız artıyor, derslik  sıkıntısı çekiyoruz,  prefabrik derslikler kurduk  Mehmet Akif Ersoy dersliği, bir derslik değil, dersliklerden oluşan bir kompleks,  bir tane laboratuar yaptık, yeni öğretim elemanlarımızın oturacağı bürolar oluşturduk. Bu imkanlarımızı yeni kam püste kullanmak istiyoruz. O bakımdan ben gerek Kurucaşile’ye gerek Ulus’da ki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.  Çünkü onlar meseleye sahip çıktılar. Dolayısıyla onlara yüksekokul açılması noktasında gayret gösteriyorlar. Ve dolayısıyla biz kendi açımızdan yapabileceğimiz masrafları yapıyoruz, ödemeleri yapıyoruz, onun dışında onlar karşılayabileceklerini karşılıyorlar. Ve neticede önleri açılmış oldu  Aynı şey Amasra’da da olabilir, hatta olmalı. Hatta şunu  söyleyim , diğer ilçelerden  daha öncelikli olarak açılmalıydı çünkü onun turizm potansiyeli gerçekten öğrenciyi  çekme bakımından merkeze yakınlığı bakımından son derece elverişli ve o imkanı Bartın’ın kullanması lazım.

-Bir gün isterseniz Amasra’ya gelin bir dolaşın şöyle, esnafla bir sohbet edin, inanın şu anda dükkanını devretmek isteyip de devredemeyen  insanlar var, onların ufak dükkanları  var, bir şeyler satıyorlar , onunla geçimlerini sağlıyorlar. Ama şu kış ayında inanın siftah etmedikleri  gün olduğunu biliyorum. yanlış anlaşılmasın Biz öğrenciyi potansiyel  para olarak görmüyoruz Amasra’da  Öğrencilere kucak açacak insanlar aileler var. Yüksek okulla ilgili tekrar görevli arkadaşımızı TTK Genel Müdürlüğü’yle bir bağlantıya sokma imkanımız var mı ?

Kendimiz görüşeceğiz. Ben bizzat görüşeceğim.  Ama işin bir gerçeği de bu yani. öğrenci Hizmet görecek karşılığında para verecek alım satım olacak yani şu anda Amasra’nın en az 300 – 400 öğrenciyi misafir edecek ya da ağırlayacak bir kapasitesi var bunu kullanmak lazım. Dolayısıyla 300 400 öğrencinin turizm mevsimi dışında orada var olması fevkalade güzel bir imkan. Turizm mevsimi başlayınca öğrenci gidiyor bu defa turistler geliyor turizm sezonu başlıyor dolayısıyla birbirini takip eden süreç oluyor her bakımdan yararlıdır. Bunu basında da canlı tutmak lazım zaman zaman gündeme getirmek lazım.Biz elimizden geleni yapacağız çünkü yüksek okulu olmayan sadece Amasra ilçemiz kaldı. Genel yönetim, İl yönetimi , Üniversite yönetimi, Belediye, el ele vererek zannediyorum ki bu işi kısa sürede çözebiliriz.

-Orta Doğu Teknik Üniversitesinde olaylar yaşandı hepimizin malumu, bu olayların ardından  üniversite’mizde de bir protesto söz konusu oldu, bununla ilgili açıklamanız ne olacak hocam?

10 – 15 öğrencimizin eylemidir. Bunlar olacak şeylerdir. Ama diyebilirim ki onlar da 70li 80 li yıllarda yaşamış olsalardı, böyle şeylerden ferh etmeye  kalkışmazlardı. Kırıp dökmeden her türlü şeyin açıklanabileceğinden yanayız. Bizim şu andaki disiplin yönetmeliğimiz kampüs alanında bu tür gösterilerin, toplantıların yapılması engeldir, suçtur. Biz onların bu iş için toplandıkları gün kendileriyle görüştük, kendilerine bu işin şundan dolayı olmayacağını ama yönetmelik maddesinde eğer bu imkan verilmiş olsaydı rahatlıkla istedikleri faaliyetlerde bulunabileceklerini, çünkü burada bir hukuk devleti olduk, hepimizin hukuka tabi olmamız gerektiğini kendilerine her hangi bir müdahale de bulunmayacağımızı söyledim.  Meseleye genel olarak baktığımız zaman, zaten bir senato kararı aldık üniversite olarak bu senato kararımızı da kamuoyuna duyurduk. Doğrusu ona ilave edeceğimiz bir şey yok. O duyurumuzun esasını ülkemizin bütün kurumlarına sadece üniversitelerin değil bütün kurumlarının huzur ortamında olması, huzur ortamında çalışması çünkü huzurun olduğu yerde güç dağılmaz, güç birleşir ve geleceğe dair planlarımızı çok daha rahat yapabiliriz.  Ve yine biliyorsunuz, bizim kargaşa dönemlerimiz, ekonomik anlamda, bilimsel anlamda, siyasal anlamda en zayıf olduğumuz dönemlerdir. Bu sadece bizde böyle değil, devletler tarihinde de böyledir. Bizim bu senato bildirimizde yaptığımız vurgu budur. Onun dışında oradan başka bir anlam çıkarmak gerçekten bizi üzer. Ve kesinlikle basında genel anlamda yer aldığı gibi sadece bizimle değil benzer açıklamalar yapan üniversitelerimiz açısından da bu böyle dolayısıyla orta doğu teknik üniversitesi bizim göz bebeğimizdir. Üniversite olarak ülkemizin gurur kaynaklarından bir tanesidir, başta gelendir.  Ve biz bu Üniversitemizi n her zaman bu yönüyle gündemde olmasını arzu ederiz, bu özelliğiyle hiçbir şekilde yer almamasını bütün kurumlarımızın aynı şekilde olmasını arzu ederiz. Bunun dışında doğrusu çok fazla da bir şey yok. Ama bizim üniversitemiz şunu rahatlıkla ifade edeyim huzur açısından ülkede huzur ortamı bakımından 5 – 10 üniversitemizden bir tanesidir. Ben de o yüzden öğrencilerime teşekkür ediyorum.  Bunlar ortak duyarlılıkla elde edeceğimiz sonuçlardır. Ama dediğimiz gibi öğrencilerimizin gençlik dönemlerinde buna benzer şeyler geçmişte her gencin ya da bu ortamda bulunan insanların hayatlarında var olmuşlardır. Zannediyorum onlar da bizim kendilerine söylediğimizi doğru anlarlar. ve bundan sonra eylemlerine son verdiler. Bu bakımdan onların ileriki dönemler bakımından da eğer bu ülkeye hizmet etmek istiyorlarsa öncelikle çok iyi yetişmelerini arzu ederim. Bunu da kendilerine zaten söyledim. Kendi aralarında kuvvetli olmayan bir insanın başka alanlarda iş yapması ya da başkalarına hayrı dokunması pek düşünülecek bir konu değil.

-Televizyon programların da  Üniversite olayları ile ilgili çok sert sözler ve çıkışlar söz konusu oldu. Basın yayın kuruluşlarında yapılan açıklamaları  Bir eğitimci olarak  nasıl yorumluyorsunuz  

Maksat şu ya da bu yönde bir sorun çıkarmaksa insanlar bunu her zaman yapabilirler. Ama doğru olan bu değil. Eğer ülkemizin geleceği ise söz konusu olan ki odur. Burada daha birleştirici, toparlayıcı, yatıştırıcı, üslup kullanmak her zaman iyidir. Basının da yararınadır saygınlığı bakımından. Onun dışında sonuçta abartılı haberler kırıcı dökücü haberlerin kimseye faydası olacağını sanmıyorum ama  demokratik ülkelerde tabi herkes her şeyi yazma hakkına sahiptir. Yine de gönlümüz arzu eder ki ortak akıl galip gelsin.

- O.D.T.Ü. deki yönetim  ve Öğretim görevlileri ile ilgili televizyon programlarında yapılan yorum ve açıklamalar ile ilgili bir yorumunuz olacak mı hocam?

Olmaması lazım, güzel şeyler değil işin esası kırıp dökmeme noktası olduğu zaman kaldı ki orada bu işle uğraşan kaç hoca vardır kaç öğrenci vardır. 70 ve  80 li yılları bilen insanların bu konuya bulaşmadıklarını, alakası olmadıklarını biliyoruz düşünüyoruz. İyi ki böyledir, çünkü böyle olması geleceğimiz açısından güvencedir. Yoksa bir olaydan dolayı bütün meslek erbabını başka alanlarda da suçlamak ne kadar yanlışsa burada da aynı şekildedir.
Ben üniversitelerimizin huzur ortamında olmasını arzu ediyorum çünkü biz 70 yıllarda öğrenciydik, 80 li yıllarda hocaydık, hala hocayız, dolayısıyla o dönemlerde Türkiye’nin hangi badirelerden geçtiğini  insanların ne tür sıkıntılar yaşadığını, gençlerimize, insanlarımıza nasıl neler olduğunu yakından biliyoruz. Bunlarla tekrar ülkemizin karşı karşıya  gelmesi mümkün değil ama bunların söz konusu ediliyor olması bile bu ülke insanını rahatsız eder. Biz bunun olmamasını arzu etmiyoruz.  Öğrencilerimizin ve öğretim elemanlarımızın mutlu yaşadığını gerçekten burada bulunmaktan hoşnut olduklarını bir mekan olarak varlığını sürdürmesini sağlamak, en büyük temennimizdir. Bu önce insanımızın, sonra ülkemizin ve daha sonra insanlığımızın yararına olacaktır. İleride inşallah üniversitemiz çok daha güzel noktalara gelecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
A TEPE 11 yıl önce

Herkes Amasra'ya üniversite açılmasını istiyor ama gerekli adımlar ve kamuoyu oluşturulamıyor diye düşünüyordum Bu konuda Amasra Gündem Gazetesi İmtiyaz sahibi Serap Hanıma ve Halil bey'e Teşekkür etmek gerekiyor Amasranın sesi ve kulağı oldunuz