Öne Çıkanlar Cemal Akın Bartınspor Yılmaz Tunç Seyfettin Azizoğlu 30 Ağustos 3 Kasım 25 Kasım Ereğli

Vakıflar, Medeniyetin Müessisidir

Bartın Üniversitesi Tarih Kulübü tarafından Vakıflar Haftası kapsamında "Medeniyet Boyutuyla Vakıflar" konulu konferans verildi. Konferansın konuşmacısı Kültür Bakanlığı Emekli Müsteşar Yardımcısı Dr. Nazif Öztürk, “İster “teâvün-i ihsan ”, ister “vücûh-i birr u hayr diyelim, kâr amacı gütmeyen üçüncü sektörün en temel ve en eski üyesi vakıflardır. Vakıflar, İslâm ve Türk kültürünün şekillenmesinde en belirleyici role sahip bir kurumdur. Vakıf müessesesini kavramadan Şark Medeniyetinin şifrelerini çözmek ve bu medeniyetin oluşumunu sağlayan müteharrik unsurları anlamak, hatta Doğu insanının dünyaya, hayata ve mala bakışını kavramak mümkün değildir.” diye konuştu.

Vakıflar, Medeniyetin Müessisidir

Vakıf sisteminin Osmanlı Devleti’nin keşfedip ortaya çıkardığı bir kurum olmadığını ve kendinden önceki toplulukların ve İslâm devletlerinin tatbikatında yer alan ve yaşanan tecrübelerle Osmanlı’ya intikal ettiğini belirten Nazif Öztürk,” Fakat Osmanlı döneminde olduğu kadar, hiçbir dönemde vakıf sisteminden yararlanarak ülke zenginliklerinin paylaşılması, adil devlet yönetiminin tesisi ve erdemli şehirlerin kurulması konularında aynı başarı gösterilememiştir. Diğer bir ifade ile Osmanlı’ya kadar hiçbir devlet; dil, din, ırk ayrımı yapmadan bütün tebaanın huzur ve mutluluğunu sağlayacak adil devlet adamı prototipini ortaya koymak; ülke Kaynaklarının toplumun bütün kesimleri arasında makul ölçülerde paylaşılmasına imkân sağlayan bir sistemi kurarak, geleceğinden emin, birbirinin hukukuna saygılı erdemli bir millet tipini ortaya çıkarmak; meydana getirilen imaret siteleri ile medeniyet seviyesini yakalayan, bünyesinde mutlu insanların yaşadığı faziletli şehirlerin kurulmasını sağlamak üzere vakıf sistemini geliştirememiş, yaygınlaştıramamış ve onun inşam büyüleyen maddî-manevî kudretinden yararlanamamıştır.” dedi.

Konferansa Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Gündoğan, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Emre, BESYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Kul, Fen Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Ali Savaş Bülbül, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, öğrenciler katıldı.

Anahtar Kelimeler:
Bartın Üniversitesi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.