Öne Çıkanlar BAKKA Filiz Fırat Rıza Yalçınkaya MNK Mobilya Feyzi Arıcı Mehmet Ali Kıllı Emine KOÇOĞLU UEFA

Genç İşadamları'ndan Ortak Akıl Toplantısı

Belediye Başkanı Akın kentin Liman ve sanayi gelişimi üzerinde bir konuşma yaparken 1/100 binlik planlarda yaşanan sıkıntılardan söz etti. Dünya Gazetesi yazarı Osman Arolat Kalkınma Ajanslarının artılarını ve eksilerini değerlendirdi. Yazar Rüştü Bozkurt ise, “Türkiye, Selçuklu dönemi, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet döneminde hiçbir zaman hiçbir tarihinde bu gün yakaladığı fırsatı yakalayamamıştır. Türkiye bugün gerçekten bin yılın fırsatını yakalamış bir ülkedir. Ekonomi kitaplarını okursanız görürsünüz ki Türkiye için şunu yazar; sanayi devrimini kaçırmış en tipik ülkelerden biri” dedi. Dernek Başkanı Kireç ise “Nüfus projeksiyonu ve su kaynaklarımızın varlığı bahane edilerek şehrin gelişme hakkı durdurulmak isteniyor. Derneğimiz bu konuda ortak hareket etme çağrısında bulunmaktadır” diye konuştu. 

ÇALIŞMALARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ

Bartın Genç İşadamları  Derneği (Bartın Giad) Ortak Akıl Toplantılarının 4.sünü  Güzel Sanatlar Lisesi konferans salonunda gerçekleştirdi. Çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıya konuşmacı olarak Dünya Gazetesi yazarları yazarları Osman Arolat ve Rüştü Bozkurt katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Dernek Başkanı Sinan Kireç, “2003 yılından bu yana üretken ve dinamik bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteren derneğimiz bugün 50’yi aşkın genç üyesi ve sağladığı birlikte hareket etme becerisiyle örnek teşkil etmektedir. Genel Başkanımız Sayın Erkan Güral’ın koyduğu hedeflerden bir tane olan her Tugik üyesinin istihdama en az bir kişi ile katkı sağlama projesi ile Nisan 2010 yılından bu yana 220 kişilik istihdam sağlayarak verdiğimiz katkıyı bugün sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyorum. Ayrıca Sayın genel Başkanımızın sosyal sorumluluk projelerinden olan Tugik- Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfının ortaklaşa düzenledikleri imece projesine de ilimizde bulunan Özbaşı ve makaracı İlköğretim Okullarının tamirat ve çeşitli ihtiyaçlarını giderilmesiyle verdiğimiz katkılar bizleri sevindirmektedir. Bölgemizde kurulan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansını sevinçle karşılamaktayız. Ajansın varlığı ile Bartın, Zonguldak, Karabük bölgesi ortak hareket etme refleksi gelişecek ve daha güçlü bölge olma yolunda ilerleyeceğiz. Bizler kısa zamanda Kalkınma Ajansından nasıl daha etkin yararlanabiliriz sorusunu yanıtlamalıyız. Bartın, yeni kurulan üniversitemizin akademik zenginliğinden ve yönetici kalitesinden azami derecede faydalanmalıdır. Derneğimiz ileriki günlerde üniversitemiz ile verimli çalışmalar yapmak istemektedir. Gerek sosyal gerekse ticari ve sanayi hayatında üniversitemizden önemli katkılar almalıyız. Bu toplantılarda her zaman şehrin markası ne olmalıdır sorusuna yanıtlar aradık. Bunu yaparken şehre yön verecek olanların bizler olduğuna inandık. Gençliğimiz zamanında bize sorulmadan kurulmak istenen santrallere de verdiğimiz tepkiyle bunu hep birlikte gösterdik. Ancak şimdi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı ile şehre yön verme hakkımızın elimizden tamamen alınmasına da karşı çıkmalıyız. Nüfus projeksiyonu ve su kaynaklarımızın varlığı bahane edilerek şehrin gelişme hakkı durdurulmak isteniyor. Derneğimiz bu konuda ortak hareket etme çağrısında bulunmaktadır. Sizlerin katılımlarıyla aldığımız keyifle uzun yıllar sivil toplum örgütü olarak çalışmayı sürdürmek istiyoruz. Toplantımıza vereceğiniz katkılardan ötürü hepinize teşekkür ederim” dedi.

POİZİTİF YAKLAŞIMDA OLMALIYIZ

Tugik Genel Başkanı  Erkan Güral ise ortak akıl toplantılarında sorunların çözümü  noktasında hedefler konulduğunu ifade ederek, “Çanakkale’de Zaferimizin 96. senesini kutladık. Çanakkale de ülkemiz için kan akıtan şehitlerimize rahmet diliyorum. 1994 yılında kurulan konfederasyonumuz üyeleriyle yoluna devam ediyor. Bizimde sağlamaya çalıştığımız şey ülkemize genç iş adamlarıyla beraber yeni dinamikler yeni oluşumlar yeni katma değerler yaratmak. Önümüzde Türkiye’nin 2023 senesi için planlamış olduğu en güçlü 10 ekonomisi iyi olma hedefine de bizde katkıda bulunarak devam etmek istiyoruz. Her Türk gencinin olduğu gibi bizde ülkemiz için çalışıyoruz. Bugün burada bulunmamıza vesile olan çalışmada ortak akıl arayışlarından bir tanesi, bu sebeple buradayız. Hepimiz aslında sorunları biliyoruz. Sorunlar ortak ve ortak çerçevede ortak akılda, arayışlar içindeyiz. Dolayısıyla bu sorunları tespit etmek önemli eme çok daha önemlisi bu sorunları pozitif yaklaşımlarla çözüm önerileriyle hepimizin katkıda bulunması, bunların çözülebileceği inancını hepimizin birlikte taşıması ve bu görev dağılımının içinde hepimizin olması” dedi.

TEZEL AJANSI ANLATTI

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel toplantıda ajansın çalışma sistemi hakkında bilgi verdi. Tezel, “Kalkınma Ajansları ilk pilot bölge olan İzmir ve Çukurova bölgesinde kuruldu. Ülkemizde 26 tane kalkınma ajansı kurulmuş ve faaliyetlerine başladı. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı da 2009 yılındaki jenerasyonun içinde kuruldu. Kalkınma Ajanslarının kuruluş amacı bölgemizdeki potansiyeli genişletmek ve ulusal ekonomiye katkıyı ortaya çıkarmak, geri kalmışlık düzeyini ortadan kaldırmak kürsel ölçekte rekabet edebilir bölgeler haline gelmesini temin etmek olarak kısaca özetlenebilir. Kalkınma ajanslarının özellikleri nelerdir diye baktığımızda kanunda belirtilmeyen hususlarda özel hukuklara tabi kamu tüzel kişilere haiz kuruluşlardır. Özellikle bütçe kullanımı ve istihdam açısından esnek bir yapıya sahiptir. Kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren özelliğe sahiptir. Katılımcı özelliğe sahiptir. Uygulamacı değil destekleyici koordinatör kuruluşlar olarak faaliyetlerini yürütmektedir. Kalkınma ajanslarının faaliyet alanları bireyselleşmeye ilişkin stratejileri geliştirmek, kamu özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliği sağlamak” diye konuştu.

LİMAN VE SANAYİ KENTİ  OLMALIYIZ

Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın’ın liman kenti olduğunu hatırlatarak sanayinin ve turizmin bu yönde gelişeceğini altını çizdi. Başkan Akın konuşmasında, :Danışan akıl hata yapmaz. Biz her sohbetimizde danışan akıl hata yapmaz noktasında beraber olacağız inşallah. Genç İşadamlarının bir evrakı var elimde. Bunların hepsine katılıyorum. Ben de 1995 senesinde Genç İş Adaları Derneğinin üyesiyim. Bu elimdeki yazılı beyannamede Bartın Belediyesinin yapması gerekenler veya Bartın turizm kenti mi olsun sanayi kenti mi olsun. Yoksa tarım kenti mi olsun. Bartın liman kenti mi olsun diye baktığımızda, Bartın  kesinlikle çıkmaz sokak diye görüyorum. Bartın’da işi olanlar Bartın’a girerler sonra geri dönerler. Onun için Bartın’ın en önemli sorunlarından biri limandır diye düşünüyorum. Liman 1966 senesinde Bakanlar Kurulu kararıyla işletmesi Bartın Belediyesine devredilen 1999 yılına ve şu anda işletmesini Bartın Belediyesi’nin yaptığı yılda 1 milyon 200 bin ton yükleme boşaltmanın yapıldığı bir yer. Yeterli midir değildir. Onun hemen arkasında 167 dönem arazi var. 50 dönümü kullanılabilir arazi, imarı olan arazi. Eğer ki bu 1/25 bin ölçekli planı kabul ettirebilirsek kullanılabilir arazi haline gelecek. Başka bir şey daha var, artık dökme yapılan taşımacılıktan hariç konteynırlarla taşımalar başladı. Konteynır taşımacılığı haline bir kısmını getirebilsek 400 bin ton civarında yükleme yapabileceğimiz konteynır var. Onunla ilgili Kalkınma Ajansının üyesi olarak Sayın genel Sekreterimizle istişareler yaptık. Konteynır limanının yapılabilmesiyle ilgili fizibilitesiyle ilgili bir iki ay içinde girişimlerimize başladık zaten ilgili bir kuruluşa vereceğiz. Kalkınma ajansının desteğiyle bölgemizi konteynır limanı haline getirmeye çalışacağız. Bizim çıkış notamız kesinlikle Bartın Limanı. Bartın limanı çıkış noktası olduğu için bu bölgeye sanayici gelmek istiyor. Limanımızı rantbıl çalıştırabilirsek sanayici gelecek. Kimse bizim kara kaşımıza kara gözümüze bakmak için gelmez. Liman için gelecek. Yatırımcı yer tespiti için, sanayinin yapılacağı alan için ve liman için gelecek.

SIKINTILAR VAR

Yer tespiti anlamında baktığımızda bildiğiniz gibi 17100 bin Çevre Bakanlığının yapmış olduğu planlar var. 1/25 binlik Çevre Bakanlığının tastikleyeceği Bartın merkez belediyesinin, belediye meclisinin tasdikleyeceği, İl Genel Meclisinin tastikleyeceği bir plan var, sonra 5 binlikler var sonra da binlikler var. Yaptığınız her plan üst ölçekli plana uygun olması gerekiyor. Peki planın anayasası hangisi, 1/100 binlikler. 1/100 binlikler ben göreve 2009 yılının Mart ayında geldiğimde plana bakalım dediler. 2005 yılında başlamış 2007 yılının 9. ayında tasdik olmuş bir plan. Bartın’ın daha evvel İller Bankası tarafından tasdiklenen 87, 93, 94,95, 97 ve 99 yılında tasdiklenen 1/binlikleri 2005 yılında yapılan 1/5 binlikleri bütün kurumların tasdiki alınmış plan var elimizde, diyor ki bu plan 205 bin nüfuslu olabilir diyor. Ama 1/100 binlik plan diyor ki hayır olmaz, bunu 140 bine kadar yapabilirsiniz diyor. Bunu gördük bakanlığa gittik ama maalesef geç kalınmış. Devam ettik ve bazı sıkıntılarla karşılaştık. Çevre Bakanlığında gittik siz bırakın genişlemeyi ruhsat bile veremezsiniz dediler. İnşaat ruhsatı bile durduruldu. Sayın Valimizin de girişimleriyle Çevre Bakanlığından 2 yetkili arkadaşımız geldi, İl Özel İdaresinde toplantı yaptık. Daha sonra Ankara’ya gidildi, bizim danışma arkadaşımızla Bakanlıkla görüşüldü. İnşallah düzelecek umuduyla bekliyoruz şu anda. Yani planlama önem arz ediyor.

YATIRIMCILARI ÇAĞIRMALIYIZ

Seçilenlerle atananların Bartın’a sanayinin gelmesi için çaba sarf etmesi gerekiyor. Sanko Holding Çimento Fabrikası yapmaktan buradan vazgeçmişti. Ben bizzat bir belediye meclisi üyesi arkadaşımızla birlikte Sayın Abdülkadir Konukoğlu’na gittik. Görüşmelerimiz neticesinde Bartın’a tekrar yatırımın gelmesi için irtibat kurduk, Çevre Bakanlığıyla ilgili görüşmelerimiz oldu. İmar planlarında çalışmalar yapılması gerekiyordu. Kanunlar çerçevesinde çalışmaları tamamladık. Aralık ayında ruhsat verdik 150 milyon dolar civarında yatırım yapılacak. Maalesef çeşitli sebeplerden dolayı Bartın’dan gitmiş, ben artık Bartın’a yatırım yapmayacağım diyen bir firmayla görüştük. Biz emrinize amadeyiz, Bartın’a yatırım yapılsın dedik. O firmaya da ruhsatı verdik.

KALKINMA AJANSLARI SİVİL OLMALI

Dünya Gazetesi yazarı  Osman Arolat, Kalkınma Ajanslarının artıları ve eksileri konusunda yorumda bulundu. Arolat, :Kalkınma Ajansı konusunda katıldığım ilk toplantı 2006 yılında ajans kuruluşları sırasında Diyarbakır’da oldu. Ajans yetkilisi bilgi verdi. Bizler ajans kuruluşunun kamu ağırlıklı olmasının sakıncaları üzerinde eleştirilerde bulduk. STK’nın etkisinin yetersiz olduğunu söyledik. Yerel ve sivil olması gereken bir yapının bu şekilde kurulmadığını bu şekilde kurulmamasından dolayı da işlevselliğinin iyi olacağını aktardık. Bundan sonra Mersin’de kuruluş için bizi davet ettiler. Aynı eleştirileri yine söyledik. Bize sizler bunu konuşun bu konuda hükümete biz bunu bir türlü anlatamıyoruz diyorlardı. Bizim önerimiz daha sivil bir yapı oluşması, sivil yapı oluşmadığı için de bunlara pek inanmıyoruz diye söylüyoruz. Ama ne yazık ki kuruluş öyle sonuçlanmadı. Adana, Mersin’den sonra İzmir ve Çukurova Kalkınma Ajansları kuruldu, bu iki mahkemede önce iptal edildi. Sonra yasal engeller ortadan kalktı 2008 yılında 8 tanesi 2009 yılında 16 tanesi daha kurulmuş oldu. Böylece kalkınma ajansları Türkiye genelinde kuruldu. Eylül 2010 da Ankara Kalkınma Ajansının kurulmasıyla 26 kalkınma ajansı kurulmuş oldu. Sizin kalkınma ajansınız Zonguldak merkezli ve 3 ilden oluşuyor. Kalkınma ajansları yönetim kurulları bazı illerin Valileri yönetim kurullarında, belediye başkanları, İl Özel İdaresi, sanayi Ticaret Odası başkanları ve temsilcilerinden oluşuyor. Yani ajans yönetim kurulu esas itibariyle Sanayi Odasıyla sivil bir hayata sahip onun dışında sivil hayata sahip değil. Ayrıca STK kurullarını içeren danışma niteliğinde ajanslar var. Merkez dışında çevre illerde ofisler de bulunuyor. Burada da Zonguldak dışında Karabük ve Bartın’da ofisleri mevcut. Ajansta ön kalkınma niteliğinde rapor hazırlanıyor. Birçok bölgede şu anda bu çalışma tamamlanmış durumda.

KİŞİLERE BAĞLI BİR OLAY

Bölge için seçilen ajansın alanları için programlar açılıyor. Hükümet bölgesel ajanslara deneyimleri artırmak için 2010 yılında her ajansın en az bir hibe programını hazırlaması gerektiğini ortaya koydu. Bu projelerde aşağı yukarı tamamlandı. Bu hibe programlarında Avrupa Birliği fonlarından yararlanabilmesi için bir yapı ortaya konuluyor ve bağımsız kurumlar değerlendirme yapıyorlar. Hibelerin bütçelerine ayrılan ödenek sanayi ve ticaret odalarının katkıları ve Özel İdareleriyle beraber oluşuyor. 2010 yılında bütçe kaynaklarından ki bu şu anda Avrupa Birliği geçişi noktalarından ayrılan fonlardır. Hibe programlarında 250 milyon ayrıldı Türkiye için. 2011 için de 450 milyon olarak ayrılan bir kaynak var. Bu kaynakların odaların ve İl Özel İdarelerinin katkılarıyla 2011 de ulaşacak rakam 1 milyar liraya varması bekleniyor. Kalkınma ajanslarının yarattığı özellikleri şöyle sıralayabiliriz. Kalkınma ajansları bölge fonu yaparak Türkiye’de ilk bölge planının envanter alt yapısını ortaya çıkarılacak adımın atılmasına sebep oldu. Kalkınma ajansları ülke genelinde harekete yol açtı. Bir çok yerde girişimciler proje üretmeye başladı. Kalkınma ajansları bölgesel özelliklere bağlı projeler ortaya koyup destek alarak net alanlarını belirleyerek proje başvurularını değerlendirip mali destekler vermeye  başladılar. Bölgenin ihtiyaçlarına uygun çevre sorunları kümelenme gibi alanlarda projeler geliştirerek bölgesel yatırımları ve sanayi alt yapısının geliştirilmesinde yardım ediyorlar. Kalkınma ajansları sektörel destekler konusunda girişimcilerin odaklanması gereken, yürümesi gereken yolu çizmeye çalışıyorlar. Kalkınma ajanslarının çalışmasında bazı olumsuzluklar da söz konusu. Sivil niteliği çok geride kaldı. Kuruluş aşamasındaki yerel sivil olma özelliği konusundaki eleştirilerimiz bu gün için de geçerliliğini koruyor. Kalkınma ajanslarını yasası gereği ilin valisi konuyu önemsiyor ve iyi bir genel sekreter de bulunabiliyorsa o zaman o ilde kalkınma ajansı iyi sonuçlar alabiliyor. Ama bu kişiye bağlı bir olay olduğu için kişiye bağlı olayların dönemsel olduğunu da unutmamak gerekir. Bu gün iyi bir vali gelir, o iyi bir vali ve iyi bir genel sekreterle önemli bir gelişme sağlanır. Bu değiştiği zaman da olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Şu anda yasanın 25. maddesi gereği kullanılan fonların AB geçiş dönemi fonları bunlar 2013 yılına kadar geçerli olan fonlar. 2013 yılı sonrasında bunun bütçeden nasıl bir kaynak aktarılacağı, genişletileceği konusunda şu anda hiçbir açıklık yok. Uygulamalar bazı kalkınma ajanslarını hibe uygulamalarında sektör seçim hatası yaptıklarını ortaya koyuyor. Yanlış sektörlere daha fazla değer verildiğini gösteriyor. Hayvancılık ve turizm konusunda birçok hata yapıldığı bugün bilinmekte. Kalkınma ajansı destekleriyle bölgenin 3 ilinin daha da iyiye gidebileceğini bu yörede önemli gelişmeler sağlanabileceğine inanıyorum. Ama esas olarak kalkınma ajansının sivil alanının geliştirilmesi konusunda özellikle danışma kurulu dediğimiz kurulun mutlaka yarattığı ortak aklın kalkınma ajansının yönlendirilmelerine yön vermesini talep ediyorum.

BÜYÜK BİR FIRSAT

Dünya Gazetesi yazarı  Rüştü Bozkurt ise konuşmasında şu bilgilere yer verdi:  Türkiye, Selçuklu dönemi, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet döneminde hiçbir zaman hiçbir tarihinde bu gün yakaladığı fırsatı yakalayamamıştır. Türkiye bugün gerçekten bin yılın fırsatını yakalamış bir ülkedir. Ekonomi kitaplarını okursanız görürsünüz ki Türkiye için şunu yazar; sanayi devrimini kaçırmış en tipik ülkelerden biri. Yani 1800’lü yıllarda, sanayi devrimi başlayınca sanayi devrimini kaçırmış en tipik ülkelerden biri. Ben merak ettim neden kaçırdı diye gerçekten bugünkünün çok tersine taban tabana bir durumla karşı karşıya. Avrupa’da sanayi devrimi başladığı zaman Osmanlı’da toprak kayıpları başlamış. Sürekli toprak kaybeden, bir sanayi devrimi geliştiği sürede sürekli toprak kaybeden bir ülke. İmparatorun ailesi ve imparatorluğu yönetenler kaybedilmemek için meseleyi sadece askeri olarak görmek zorundalar keyiften değil. Tam tersine iddia ile söyleyeyim ki size Türkiye’de tazminat döneminde yetiştirdiği adamlar bugün Türkiye’de yok. 

Bartın Hergün

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.