Öne Çıkanlar BAKKA Emine KOÇOĞLU Karabük Ulus Kurucaşile Zonguldak Feyzi Arıcı Mehmet Ali Kıllı

18 Mart Şehitleri Anma Günü
PROGRAM

Çelenk Sunma Töreni
Saat: 09:30
Yer : Cumhuriyet Alanı

Şehitlikte Yapılacak Tören
Saat: 10:00 Yer : Şehitlik

"Biz Değil miydik" Projesi Açılış Töreni
Saat: 11:00
Yer : Kültür Merkezi
-"Biz Değil miydik" Projesi Tanıtım Konuşması -"Biz Değil miydik" Projesi Sergi Açılışı
- Şeref Defteri İmzalanması
- Kitap Dağıtımı

Anma Programı
Saat: 11:15
Yer : Kültür Merkezi
-"Biz Değil miydik" Projesi Kapsamında Hazırlanan Belgeselin Gösterimi
- Çanakkale Oratoryosu
- Kahramanlık Türküleri
- Ödül Töreni
- Törenin Sona Ermesi

Bartın Üniversitesi'nde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Şehitlerini Anma Günü kapsamında Gazeteci-Yazar İsmail KAHRAMAN tarafından "Çanakkale'den On Cepheye" konulu konferans verilecek. Öğrenci konseyi tarafından düzenlenen etkinlik 18 Mart Pazartesi günü saat 14:00'te gerçekleştirilecek.

TUNÇ'TAN 18 MART ÇANAKKALE ZAFERİNİN YILDÖNÜMÜ MESAJI

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Sözcüsü Yılmaz Tunç, Çanakkale Zaferinin 98, yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Tunç mesajında, Çanakkale Zaferinin, tarihten silinmek istenen bir milletin bütün yokluk ve imkansızlıklara rağmen vatanını yüksek bir ruh ve şuurla canı pahasına nasıl savunduğunu gösteren insanlık tarihi içinde çok özel bir yere sahip olduğunu söyledi. Milletvekili Yılmaz Tunç mesajında şunları söyledi; "Kurtuluş Savaşı'nın ve Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda çok önemli bir kilometre taşı olan Çanakkale Zaferimiz tarihte eşine az rastlanır en büyük kahramanlık destanlarından biridir. Tarihten silinmek istenen bir milletin bütün yokluk ve imkansızlıklara rağmen vatanını yüksek bir ruh ve şuurla canı pahasına nasıl savunduğunu gösteren insanlık tarihi içinde çok özel bir yere sahip olan Çanakkale Zaferiyle Türk Milletinin varoluş iradesini kıracak hiçbir gücün olamayacağını bütün dünya görmüştür. "Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor! Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker! Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer." Diyen İstiklal Şairimiz Mehmet Akif'in "Çanakkale Şehitlerine" adlı eserinde en güzel ifadesini bulan bu kahramanlık destanı sonsuza kadar bu Milletinin ilham kaynağı olmaya devam edecektir. Bizler, Millet olarak yokluklar içindeyken bile Çanakkale geçilmez dedirten sağlam inancın, sarsılmaz bir ruhun mirasçılarıyız. Aydınlık geleceğimizin teminatı dün olduğu gibi bugün de işte bu ruhtur, bu inançtır. Milletçe şehitlerimizin bize bıraktığı mukaddes emaneti her geçen gün aynı şuur ve inançla daha da yükseklere taşımakta kararlıyız. Bizi millet yapan yüksek değerlerimizi canlı tutmaya, bu değerlerimizi yüceltmeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü'nde bu toprakları bize mukaddes bir vatan kılan tüm şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarımızı rahmetle, şükranla anıyorum."

YALÇINKAYA'NIN MESAJI

Çanakkale Savaşları; dünya tarihinde bir dönüm noktası olan ve bağımsızlığı uğruna canını seve seve feda eden Türk milletinin kahramanlık destanıdır. Bağımsızlığımızı savunmak ve yurt topraklarını korumak için, Türk ulusunun vatan sevgisi, birlik ve beraberlik duyguları ile vermiş olduğu büyük bir mücadeledir. Kahramanlık ve fedakârlığının doruk noktasına ulaştığı, 300 bin askerimizin vatanı ve milleti için seve, seve canını feda ettiği bir azmin zaferi, bir destandır. Her yıl Çanakkale Zaferi ile birlikte şehitler günü olarak da kutladığımız bu anlamlı günde, vatanı ve milleti için hiç çekinmeden canını feda eden kahraman şehitlerimizi, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve ebediyete intikal eden gazilerimizi minnet ve rahmetle bir kez daha anıyorum.

VALİ BÜLENT SAVUR'un mesajı


Bugün, Türk Milletinin özgürlük ve vatanı için gerektiğinde neleri feda edebileceğini bir kez daha kanıtladığı bir dönemi simgeleyen 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günüdür. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur" sözlerinde ifadesini bulan bu zafer, aynı zamanda Mehmetçiğin vatan ve millet sevgisinin de ölümsüzlük anıtıdır. Milletimizin gönlünde daimi yerini alan şehitlerimiz, ülkemizin bağımsızlığının ve bölünmez bütünlüğünün korunması, huzur ve güven içinde yaşamamız, milli çıkarlarımızın savunulması ve vatanımıza hizmet etmek için canlarını feda etmişlerdir. Üzerinde bağımsız olarak yaşadığımız bu vatanı, bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün, vatan sevgimizin, birlik ve bütünlüğümüzün simgeleri olarak, gönlümüzde yaşayan aziz şehitlerimize borçluyuz. Onların, vatan ve millet için yaptığı fedakârlığın değeri, hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar yüce ve büyüktür.  Türk vatanının ve milletinin ebedî varlığı ile devletimizin bölünmez bütünlüğü uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, 18 Mart Şehitler Günü münasebetiyle şükran ve rahmetle anıyoruz.

CEMAL AKIN "ÇANAKKALE KAHRAMANLIK DESTANIDIR"

Belediye Başkanı Cemal Akın, Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Akın mesajında "Çanakkale Zaferi tarihin akışını bütünüyle değiştiren bir zaferdir. Çanakkale zaferi, tarihten silinmek istenen bir ulusun, tüm yokluk ve imkânsızlıklara rağmen, vatanını yüksek bir ruh ve bilinçle, canı pahasına nasıl savunduğunu gösteren onurlu bir kahramanlık destanı olarak dünya tarihine yazılmıştır. Millet olarak yokluk içindeyken bile 'Çanakkale geçilemez' dedirten sağlam inancın ve sarsılmaz bir ruhun mirasçılarıyız. Çanakkale'de canını bu vatan için feda eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, ayrıca Şehitler Günü dolayısıyla şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum" dedi.

MECLİS BAŞKANI ALİ KARTAL'IN MESAJI

Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale zaferinin yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal mesajında şu ifadelere yer verdi: "Çanakkale Savaşları; Türk Milletinin, tarih önündeki hesaplaşmalarından biridir. Bu zafer vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Milletimizin neleri başarabileceğinin en güzel örneğidir. Çanakkale destanı, ateşten günler yaşadığımız milli mücadele yılları için hem moral, hem ışık, hem de yeni kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin önsözü olmuştur. Milletimizin birliğinin ve bütünlüğünün en manidar simgelerinden biri olan Çanakkale Zaferi bir azmin ve inancın zaferidir. Bugün bu topraklar üzerinde bağımsız olarak yaşıyorsak bunu hiç şüphesiz ki atalarımızın istikbalimiz adına verdikleri cana borçluyuz. Bugün bizlere düşen görev, şehitlerimizin kanlarıyla sulanan ve bizlere emanet edilen bu kutsal toprakları, aynı şuurla sahip çıkarak korumak ve bizden sonraki nesillere daha güvenli bir şekilde devretmektir. 18 Mart Şehitler Günü ve bugüne adını veren Çanakkale Zaferinin 98. Yıldönümünde başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha şükran ve minnetle anıyorum." İfadelerini kullandı.

YILDIRIM'IN MESAJI

Eskidji Gayrimenkul Bartın Bölge Ortağı ve İpek Mobilya Batı Karadeniz Bölge Müdürü Murat Yıldırım 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale zaferinin yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Yıldırım mesajında; "18 Mart Şehitler Günü, millet olarak vatan bildiğimiz topraklar uğruna, canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, hatıralarına yakışır bir gelecek inşa etmek için elimizden gelen gayretle var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

SEZAİ BİLGİN'İN ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ MESAJI


Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bartın İl Başkanı Sezai Bilgin, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Bilgin mesajında"Milli ruhla verilen mücadele ve Çanakkale Savaşı, Dünya tarihine yazılmış, en büyük zaferdir. Çanakkale zaferi Türk milletinin kendi topraklarında asla yenilemeyeceğinin tüm dünyaya ispatı ve ilanı olmuştur. Tarihinde eşine çok az rastlanır çok uluslu bir güce karşı "Çanakkale geçilmez" diyen Türk milletinin Çanakkale'de kazanmış olduğu zafer bugün halen tüm dünya da ve ülkemizde ibret vesilesi olmaktadır.Bu tarihi sadakat ve milli ruh ilelebet Türk milletinin gönlünde yaşayacaktır. Bu milli ruh, şehitlerimizin kanlarıyla sulanan bu topraklar üzerinde halen birlik ve beraberlik içinde sürmektedir. Vatanına, bayrağına, toprağına ve bu vatanı canı pahasına savunan şehit ve gazilerine sahip çıkan mehmetçiklerimiz, güvenlik güçlerimiz ve vatandaşlarımız, 98 yıl sonra da tıpkı 98 yıl önce olduğu gibi dik durmaktadır. Bu büyük zafere ulaşma gayesi ile, vatanı ve bayrağı için şehit olan, bugün bağımsız bir ülkede yaşamamıza olanak sağlayan, başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz" dedi.

AKMAZ "YURDUN HER BÖLGESİNDEN ORTAK BİR ÜLKÜYLE HAREKET EDİLMİŞ"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bartın Kadın Kolları Başkanı Nuran Akmaz 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Akmaz mesajında, "18 Mart 1915'te kazanılan Deniz Zaferi, Çanakkale'yi denizden geçmeyi tasarlayanları düş kırıklığına uğratırken, askerlerimize büyük güç ve moral vermiş, direniş gücünü artırmıştır. Türk askerinin elindeki kısıtlı olanaklara karşın, dünyanın büyük güçlerini denizde bozguna uğratması, 25 Nisan 1915'te başlayan kara savaşlarında da zafere ulaşılmasının yolunu açmıştır.Türk halkının çok sayıda şehit vermesine karşın, Çanakkale'de gösterdiği üstün başarı, Ulus olma bilincinin de tohumlarını atmıştır. Yurdun farklı bölgelerinden gelen insanlar, Çanakkale'de ortak bir ülküyle hareket etmişler, atalarımızın emaneti kutsal yurt toprakları uğruna seve seve şehit olmuşlardır. Bu duygularla; şehitleri anma günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 98.yıldönümünde, başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun" dedi.

AVNİ KABASAKAL'IN ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ MESAJI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bartın Merkez İlçe Başkanı Avni Kabasakal 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Kabasakal Mesajında "18 Mart, Türk Milletinin bağımsızlığının elinden alınma girişimleri ve vatanın işgali karşısında gösterdiği yüksek direncin simgesidir. "Yok oldu" denilen bir milletin yeniden dirilişinin dünya tarihindeki eşsiz ifadesidir. 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü aynı zamanda ordu-milletin timsali olan Mehmetçiğin vatan ve millet sevgisinin de ölümsüzlük anıtıdır. Şehitlerimiz dün olduğu gibi bugünde ülkemizin bağımsızlığının ve bölünmez bütünlüğünün korunmasının garantisidir. Şehitlerimizin Türk milletinin bağımsızlığı için Mehmetçiğimizin değeri hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar yüce ve büyük olan bir simgedir. Unutulmamalıdır ki, Çanakkale Zaferi, karadan, havadan ve denizden saldıran Avrupalı düşman kuvvetleri karşısında, Türk milletinin dünyada eşi ve benzeri görülmeyen bir kahramanlık destanıdır. Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferi'nin 98. yılı dolayısıyla 18 Mart Şehitler Günü'nü kutluyor, şehit düşen kahraman vatan evlatlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz"dedi.

ARSLAN'IN MESAJI

AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar ARSLAN, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale zaferinin yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.  İl Başkanı Yaşar ARSLAN, Çanakkale zaferi, tarih sayfalarından silinmek istenen Türk milletinin, genci, yaşlısı, kadını ve erkeği ile gösterdiği şanlı mücadelenin eseri olduğunu belirtti.  18 Mart Şehitler Günü vatan topraklarımızı korumak ve savunmak üzere canlarını ortaya koymaktan çekinmeyen şehitlerimizi anma adına çok anlamlı bir gündür. ARSLAN " Milletimizin tüm varlığı ile kenetlenerek yazdığı bu büyük destan, tüm Dünya'ya 'Çanakkale Geçilmez' dedirterek, bağımsız ve özgür yaşama kararlılığını ortaya koymuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Çanakkale Zaferi, Türk askerinin manevi ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur' sözleriyle ifade ettiği bu zafer, aynı zamanda Mehmetçiğin ve tüm halkın, vatan ve millet sevgisinin de en büyük kanıtıdır.  Türk Milletinin bağımsızlığı uğruna verdiği şanlı mücadele sonucunda Türkiye Cumhuriyetinin temelleri aziz şehitlerimizi ve gazilerimizin kahramanlıkları sayesinde atılmıştır. Tarihi zaferlerle dolu bu milletin ve kahraman ordumuzun büyük fedakarlıkları sayesinde kazandığı bağımsızlık mücadelesini ve bu uğurda hayatlarını veren şehit ve gazilerimizin önemini her şart ve ortamda yeni kuşaklara aktarmalıyız.   Çanakkale zaferi, bir vatanın canı pahasına nasıl korunacağının, bir ülkenin nasıl kurulacağının en açık örneklerinden birini oluşturmaktadır. Bu toprakların her karışı şehit kanlarıyla sulanmıştır. Milletçe, şehitlerimizin bize bıraktığı mukaddes emaneti, her geçen gün aynı inançla daha da yükseklere taşıyacağız. Bir yandan cumhuriyetimizi geleceğe, dünya milletleri arasında hak ettiği yere taşımak için mücadele verirken, diğer yandan bizi biz yapan değerlerimizi daima canlı tutmaya devam edeceğiz.  Bu inançla, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale zaferinin 98. yıldönümünü kutluyor, bu toprakları bize vatan kılan tüm şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarımızı rahmetle ve şükranla anıyorum" dedi.

AMASRA BELEDİYE BAŞKAN’I M.EMİN TİMUR’UN ÇANAKKALE ZAFERİ ŞEHİTLERİ ANMA YILDÖNÜMÜ KONUŞMASI


Amasra Belediye Başkanı M.Emin TİMUR ‘’ Bugün ulusal savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin Yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşamaktayız.
Çanakkale Zaferi; dünya literatüründe bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin tamamen değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk Milletinin belirleyici ve aktif bir rol oynadığı ve de Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk Milletinin Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlıklarının doruk noktasına ulaştığı bir saygınlık ve azmin mücadelesi olmuştur. Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da kutladığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafaa ederek şehitlik mertebesine ve onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz. Aziz şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki; temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak müdafaa ve muhafaza edilecektir. Bu duygularla, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden büyük Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk Milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhlarınız şad olsun diyorum.’’dedi

Çanakkale, İmkânsızın Başarıldığı Bir Destandır

Çanakkale, milletimiz için bir varlık ve yokluk savaşı; imkânsızın başarıldığı bir destandır. Kurtuluş Savaşı’nın ve Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolda çok önemli bir kilometre taşı olan Çanakkale Zaferi, tarihte eşine az rastlanan kahramanlık destanlarından biridir.
Vatanına, değerlerine bağlılık adına beklentisiz ve adanmışlık duygusu ile hareket ederek, hiçbir zaman yeise kapılmadan, hâdiselerin karşısında sarsılmaz bir iman ve ümitle direnmenin adı olan Çanakkale, milletimizin sarsılmaz duruşunun ve ümitvar oluşunun dosta/düşmana gösterildiği yerdir.

Tarihten silinmek istenen bir milletin yokluk ve imkansızlığa rağmen vatanını canı pahasına nasıl savunduğunu gösteren insanlık tarihi içinde çok özel bir yere sahip olan Çanakkale Zaferi ile milletimiz, varoluş iradesini kıracak hiçbir gücün olamayacağını bütün dünya göstermiştir. Canını dişine takarak bu zaferi kazanan milletimiz, tarihin altın sayfalarında yerini almış, milli bilinç ve ruhun oluşmasını da sağlamıştır.
Özgürlüğe ve bağımsızlığa giden yolda, önemli bir kilometre taşı olan Çanakkale Deniz Zaferi, aynı zamanda bir destanın kodlarını da içinde barındırmaktadır. Çanakkale’de; Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i’ ile milletimiz bir bütün olarak mücadele vermiş, vatan söz konusu olduğunda aidiyetlerin hiçbir önemi olmadığının en güzel örneğini sergilemiş; din, vatan, namus tehlikeye girdiğinde canın, malın hiç düşünmeden verilebileceğini de cesurca ortaya koymuştur. Hiçbir nifak tohumunun içimizde yeşermemesi, ancak Çanakkale’deki birlik ve beraberlik ruhuyla mümkün olacaktır.

Çanakkale, destan olmanın yanı sıra istikbalimiz için de bir yol haritası olmalıdır. Birçok açıdan incelenmesi gereken Çanakkale Zaferi, nesilden nesile aktarılmalı; bağımsızlık ve özgürlük uğruna verilen mücadele unutturulmamalıdır.

Eğitim-Bir-Sen olarak 98. yılını kutladığımız destanlaşmış bu zaferin yıldönümünde şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

Muhammet AKÇA
Eğitim-Bir-Sen Bartın Şube Başkanı

Türk Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Sezai HANGİŞİ’nin Mesajı

"Dünyada eşi benzeri görülmemiş çetin ve kanlı bir savaşa sahne olan, toprağın her zerresinin şehit kanlarıyla sulandığı, metre kareye tam 6 bin merminin düştüğü, bir toplumun millete dönüştüğü büyük Çanakkale Zaferi’nin 98. yılını yaşıyoruz.

Tarih olayları yazar; kahramanlar ise tarihi… Birkaç dakika içerisinde öleceğini bile bile en ufak bir tereddüt dahi göstermeden ileri atılan ve şehadete koşan Çanakkale kahramanları, Türk milletine biçilen kefeni parçalayıp atarak tarihi yeniden şekillendirdiler; Türk tarihini kanlarıyla yazdılar. Her şeyin bitti sanıldığı yerde “Türk milleti son sözünü söylemeden hiçbir şey bitmez” dediler.

Çanakkale’nin kahramanları, umudun bittiği yerde imanın; gücün tükendiği yerde azmin; silahın olmadığı yerde yüreğin her türlü olumsuzluğu yenebileceğini ispat ettiler. O şehitler ki, ellerinde Kur’an, son Peygamber kılavuz, öğünleri kuru ekmek, katıkları bir yudum su, parolaları vatan, işaretleri namustu.

Çanakkale’de yeşeren ruh, Kuvay-i Milliye’yi harekete geçiren güce dönüşerek, bizlere bugünkü devletimizi ve cennet vatanımızı hediye etmiştir. Kazanımlarımız ve oluşturduğumuz demokratik devlet yapımız, eğer yüzyıldır istikrarsızlık içerisinde kıvranan yakın coğrafyamızda yaşayanların hayallerini süsleyecek erdemler barındırıyorsa, bunu devletimizi kuran kahramanlara borçluyuz. Bu günümüzü bizlere hediye edenlere olan minnet borcumuzu, devletimize sahip çıkarak ve milletimizi aydınlık yarınlara taşıyarak ödemek zorundayız.

Her türlü olumsuzluğa rağmen 98 yıl önce, dünyanın dört bir yanından gelen emperyalist Haçlı ordusuna karşı duruşumuz ve onları geldikleri gibi gönderişimiz, bugünün düşmanlarına tarihimizden alınacak ibret dolu bir ders ve gelecek için bizlere umut kaynağı olmaktadır.

Milli değerlerimize karşı girişilen saldırılar içerisinde bizi biz yapan, Türk milletinin olmazsa olmazı bayrağımıza, dilimize, İstiklal Marşımıza ve zaferlerimize sımsıkı sarılmak, her zamankinden daha gerekli hale gelmiştir. Unutulmamalıdır ki, tarihini bilmeyen, geçmişine sahip çıkmayan, kültürel değerlerinin farkında olmayan toplumlar, birlik içinde yaşayamazlar. Milletler tarihini, kahramanlarını, hainlerini, dostunu, düşmanını çok iyi bilmek zorundadır.

Bizler hayatımızın her anında, bu vatan için canlarını, mallarını, sağlıklarını ve rahatlarını feda eyleyen ecdadımızın aziz hatıralarını yaşatmak, emanetlerine sahip çıkmakla mükellefiz.

Bugün milletimizi bölmek, Türk adını bu topraklardan kazımak isteyenlere Türkiye Kamu-Sen olarak bir kez daha hatırlatmak istiyoruz ki; mucizeler yaratan bir milletin çocukları olan bizler, vatanımız ve milletimiz üzerinde hain emeller besleyenlere karşı kullanacak bir tek silahımız olmasa bile onlara dünyayı dar edecek inanca ve iradeye sahibiz. Buna inanmayanlar için Çanakkale, bir abide gibi tarihin şanlı sayfalarında parlamaktadır.

Bu vesile ile Türk milletinin Çanakkale Zaferi’ni ve Şehitler Haftası’nı bir kez daha kutluyor, vatanı, milleti, ülkesi ve namusu için canlarını vermekten çekinmeyen şehitlerimize; emanetlerine sahip çıkacağımıza dair Türkiye Kamu-Sen olarak söz veriyoruz. Şehitlerimize minnettarız, ruhları şad olsun. Onlar, her şeyin bitti sanıldığı bir anda, küllerinden doğarak son sözü söylediler ve bu topraklara Türk mührünü vurdular. Bugün de her şeyin bitti sanıldığı bir dönem yaşıyoruz ama bilinmelidir ki, Türk milleti henüz son sözünü söylemedi."

Çanakkale Zaferi'nin 98.yıldönümü

Öz yurdunu korumak için şahlanan yaralı ulusumuzun, sayı ve maddi açılardan üstünlüğü tartışılmaz olan düşmanlarını yenerek, onları felce uğrattığı bir savaştır Çanakkale Savaşı. Bu durumuyla dünya savaş tarihlerine geçmiş ve Türk tarihine de altın harflerle yazılıp Türk’ün kahramanlık ve şeref abidesi olmuştur.

Bu zaferi, büyük Türk Ulusuna Atatürk gibi dahi bir lider hediye etmiştir. Mustafa Kemal’in Anafartalar’da parlayan yıldızını 18 Mart’ın şafağı aydınlatmış, bu zafer, Türk’e, öz benliğini ulusal kimliğini bulma yolunu göstermiş, Türk bağımsızlık savaşının temelleri Çanakkale’nin sularında ve Conk Bayırında atılmıştır.

Boğazlar üzerindeki gizli çıkar çatışmaları, İngiliz ve Fransızları İstanbul’u almaya ve Ruslardan önce Karadeniz Boğazına el atmaya yöneltmiş ve Çanakkale Cephesi’nin açılmasında başlıca etken olmuştur.

İngiltere’nin bu cephenin açılmasında birinci derecede aktif rol aldığını da belirtmek gerekmektedir. İngiliz Donanma Bakanı Churchill, cephenin açılmasında büyük çaba göstermiş ve bu cephenin açılmasının baş mimari olmuş, Türklerin askeri gücünü ciddiye almamış, olayı basit ve sadece “sınırlı bir cezalandırma hareketi” olarak görmüştü. En güçlü ve modern silahlarla donatılmış zırhlılarının Boğaz’da görünüvermesiyle, Atalarımızın direnmekten vazgeçeceğini sanmıştı.

Kuşkusuz bu büyük bir yanılgıydı. İngilizler, Çanakkale’deki Türk savunmasını ve askerini sadece matematiksel ölçülere vurup, onun yüksek manevi gücünü görmezlikten gelerek, büyük bir hesap hatasına düştüler ve sonunda, önce denizde, sonra da karada hiç de beklemedikleri amansız cevabı aldılar. Böylece onlar, zaferi Boğaz’da, Türk top ve mayınlarına, karada Türk süngüsüne bırakarak çekilip gittiler.
Çanakkale savaşlarında 250 binin üzerinde askerimiz şehit düştü. Düşman kayıpları ise bu rakamın üstündedir. Başta büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımız, milletimiz, bayrağımız ve dinimiz için canlarını feda eden şehitlerimize şükranlarımı sunarken minnet, saygı ve özlemle anıyorum. Çanakkale Savaşı'nın ne şartlarda kazanıldığının unutulmaması ümidimle.
Çanakkale savaşları olmadan önce pekte bilinmeyen bir tarihi olayı, okudum yerden olduğu gibi size aktarmak istiyorum.

Alınamayan Gemiler: Sultan Osman I ve Reşadiye

Osmanlı Devlet’i İngiltere’ye kırka yakın irili ufaklı gemi siparişinde bulunmuştu. Başlangıç için o günün parasal karşılığı dört milyon Sterlin’e iki drednot ısmarlanmıştı. Birinin ismi Reşadiye olacak, diğeri ise Sultan Osman I adıyla alınacaktı. Sultan Osman gemisinin süvarisinin kimliği bile saptanmıştı: Hamidiye’nin efsanevi kahramanı Rauf Bey.

Bu gemilerin alınabilmesi için yeterli bütçe olmadığından geniş çapta bir bağış kampanyası düzenlenmiş, o zamanın olanaklarıyla kahvelerde, halkın toplu olarak bulunduğu yerlerde, müsamere ve eğlencelerde sürekli olarak para toplanıyordu. Bayram gibi vesilelerle öğrencilerin ellerine kumbaralar veriliyor ve bu kumbaralarla para topluyorlardı. Önemli para yardımlarında bulunanlara “Donanma İane Madalyası” adı altında bir de madalya veriliyordu.

Fakat işler umulduğu gibi gitmiyordu. Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na Almanya ile sürüklendiği bu günlerde İngiltere gemileri verip vermemekte tereddüt ediyordu.

27 Temmuz 1914’te Reşit Paşa vapuru ile Sultan Osman’ı teslim almak üzere, Bahriye Nazırlığı’nı ve Osmanlı Devleti’ni temsilen Rauf Bey Newcastle’ a varmıştır. Churchill Sultan Osman’a el koymanın çok büyük bir diplomatik karmaşaya neden olacağını bilmektedir ama İngiliz Armadasının önüne çıkabilecek böylesi bir gemiyi teslim etmek de istememektedir. Ve 3 Ağustos 1914’te Churchill’in açıklaması ile Sultan Osman ve Reşadiye’ye el konduğu resmi olarak açıklanmıştı. Rauf Bey anılarında şöyle diyordu:

“....Geminin son taksiti olan yedi yüz bin Lira da ödenmişti. İşleri bir an önce bitirmek için denemelerin bir kısmından vazgeçerek fabrika ile 2 Ağustos 1914 günü geminin, bize teslimi konusunda anlaşmıştık. Fakat parayı verişimizin ertesi günü için kararlaştırılan sancağımızı çekme töreni zamanından yarım saat önce İngilizler Sultan Osman’a el koydular.”

“....Gerektiği şekilde şiddetle protesto edildiyse de kimse oralı olmadı....”

Bu gemiler paraları ödendiği halde teslim edilmemiş, paraları ise iade edilmemiştir. Sultan Osman gemisi derhal İngilizleştirildi ve ismi “Agincourt” olarak değiştirildi. Reşadiye ise Erin ismini almıştır.

Atatürkçü Düşünce Derneği Bartın Şubesi
Şube Başkanı Yavuz ALPAY

TOKSÖZ'ÜN MESAJI

Bartın TSO Başkanı İsmail Toksöz Türk tarihine altın harflerle yazılan 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 98. yıldönümü dolayısı ile yayınladığı mesajda; “Türk tarihine altın harflerle yazılan 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 98. yıldönümünü kutladı. Başkan Toksöz mesajında, “Çanakkale Zaferi’nin 98’üncü yıldönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatanımızın bölünmez bütünlüğünün muhafazası için en değerli varlıklarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygıyla anar, Ordusuna sahip çıkan ve her zaman destek olan Türk ulusuna şükranlarımı sunarım.”dedi.

SAADET PARTİSİ BARTIN İL BAŞKANI YURTBAY TERÖR VE EKONOMİK KRİZE DE DEĞİNDİ

Esaret ve boğun eğmediğimizin ispatıdır

Saadet Partisi Bartın İl Başkanı Ünal Yurtbay, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Çanakkale Zaferi'nin, tarihe altın harflerle yazılmış bir kahramanlık destanı olduğunu ifade etti. Ekonomik kriz ve terör konularına da değinen İl Başkanı Yurtbay, İmralı ile yoğun şekilde bu sorunun çözümü konusunda bir süreç yaşandığını ifade ederek, “Terörü gerçekten durduracaksanız doğuran sebeplere inmek lazım” dedi.

Saadet Partisi Bartın İl Başkanı Ünal Yurtbay, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Çanakkale Zaferi'nin, tarihe altın harflerle yazılmış bir kahramanlık destanı olduğunu ifade eden İl Başkanı Yurtbay, “Çanakkale Zaferi, milletimizin hangi şartta olursa olsun esaret ve dayatmaya asla boyun eğmeyeceğinin ispatıdır. Bir ülkenin en büyük gücü tankı, tüfeği değil, inançlı, imanlı evlatlarıdır. Bunun en somut örneği Çanakkale Zaferi'dir. Çanakkale destanı birlik ve beraberliğimizin ne kadar güçlü temellere sahip olduğunun en büyük göstergesidir. Milletimizin sahip olduğu bu üstün kardeşlik ve iman gücünü bilen emperyalist güçler, şimdi karanlık emellerini gerçekleştirebilmek için kardeşliğimizi bozmaya çalışmaktadır. Milletimiz sahip olduğu tecrübe ve şuurla bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu karanlık oyunlara "dur" demesini bilecektir. 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni kutluyor, bu vatanı canları pahasına bizlere emanet eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

DESTEKLEMELER ÜRETİME YAPILMALI

4 yıl önce tüm dünyayı saran ekonomik krizin Türkiye’deki etkilerinin devam ettiğini ve önümüzdeki süreçte krizin kendini önemli bir şekilde hissettireceğinin altını çizen Yurtbay, işsizlik oranının yüzde 10’lara yaklaştığını kaydetti. Vatandaşın alım gücünün her geçen gün düştüğünü çiftçilerin ise yumurtayı, sütü artık çarşı esnafından aldığını kaydeden Yurtbay, ekonomik kriz konusunda şunları kaydetti: “Ülkede reel büyüme rakamları her geçen yıl düşüyor. İşsizlik yüzde 10'lara yaklaştı. Ekonomik kriz kapıda ve bu kez kriz teğet geçeceğe benzemiyor. Ülkemiz maalesef cumhuriyet tarihinde ilk defa saman ve balya ithal etti. Geçmiş yıllarda da kurbanlık ithal etmişti. İktidar ilk yıllarda doğrudan gelir desteği adı altında ekilmeyen dikilmeyen arazilere destekleme yaptı. Destekleme üretime yapılmalı. Çiftçimiz dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyor. Yine besi hayvancısı dünyanın en pahalı yemini hayvanına yedirerek Almanya ve Hollanda'daki yetiştiriciyle rekabet etmeye çalışıyor. Desteklemeler ekilmeyen arazilere değil, üretime ve yetiştirilen ürüne yapılmalı” diye konuştu.

TERÖRÜ BİTİRMEK İÇİN SAMİMİ OLMALI

Saadet Partisi İl Başkanı Yurtbay düzenlediği yazılı basın açıklamasında, , terör meselesinin Türkiye'nin başını ağrıtan çok önemli bir sorun olduğunu söyledi. Terör olaylarının durması noktasında partisinin destek vermeye her zaman hazır olduğunu kaydeden Yurtbay, İmralı süreciyle ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye'de terörü durduracak her türlü girişime, teşebbüse destek vermeye hazırız. Ancak şu günlerde yaşanan İmralı sürecinden barış çıkmayacağını düşünüyoruz. Her şeyden önce hukukumuza göre hapisteki bir kimsenin irade özgürlüğü yok. Yapmış olduğu sözleşmeler bile geçerli değildir” dedi. Yurtbay açıklamasını şu sözlerle sona erdirdi: “Terörü gerçekten samimi bir şekilde durdurmak istiyorsanız temeline inip bakmanız lazım”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.