16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Başladı
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde ‘Kültürel Miras ve Korumacılık’ ana teması ve “Mimaride Işık” alt temasıyla bu yıl 16.’sı düzenlenen “Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" başladı.

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, Demirciler Arastası’nda bulunan tarihi Mualimler Birliği binasında festival meşalesinin yakılması ile başladı. Düzenlenen programa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, yerli ve yabancı davetliler katıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili adayı Mehmet Ali Şahin’in yaptığı konuşmadan bir süre sonra mikrofonun frekansı havadan görüntü alan helikopter kamerasının frekansı ile çakışınca hoparlör yankı yaptı. Bunun üzerine Şahin, “O küçük helikopter yine geldi. Rus uçakları da zaman zaman sınırları ihlal ediyor ya. Yalnız fazla gezmelerini tavsiye etmeyiz” diye konuştu.

Safranbolu festivalinin sadece belgesel filmlerin yarıştığı bir festival olmadığını vurgulayan Şahin, “Burası kültür ve sanatımızın nadide örneklerinin de ön plana çıkarıldığı bir festivaldir. Böyle bir festival en çok Safranbolu’ya yakışır. Safranbolu bir kültür ve tarih kentidir. Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Selçuklu’ya onlardan da öteye bizim kadim medeniyetimizin son halkasıdır. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti, geçmişten çokça kültür eserlerini de devralmıştır. Safranbolu’yu gezdiğinizde, han, hamam, çeşme, yol ve konakları görürsünüz. Ecdada layık olmak, onların bıraktığı bu eserlere layık olmaktan geçer. Estetik duyguya sahip gençler yetiştirmeliyiz. Kültürlü gençler yetiştirmeliyiz. Onun için sanata ve kültüre çok önem vermeliyiz. Kültür ve sanat adamı kolay yetişmiyor. Hangi mesleği seçerlerse seçin, doktor, mühendis veya avukatta olabilir ama mutlaka çocuklarımızın estetik duygularını geliştirecek, onları kültürel olarak geleceğe hazırlayacak vazifelerimizi ihmal etmemeliyiz” dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı ve Festival Komitesi Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, bu sene Safranbolu 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin alt temasının ‘Mimaride Işık’ olduğunu söyleyerek, “2015 yılı UNESCO tarafından ışık yılı ilan edildiğinden buradan hareketle bu yıl festivalde mimaride ışığı ele aldık. Meseleyi biraz kurcalayınca aslında Safranbolu’nun hemen hemen mimari yapısının tek özetinin ışık olduğunu gördük. Işığa dayalı ve duyarlı bir yapı ve şehir planı var. Evlerin yerleştirilmesi, konumları ve odaların yerleştirilmesi, tamamı ışık eksenli ve ışığı baz alınarak evlerin inşa edildiğini gördük. Işık konusunu bu festival süresince tartışacağız. Daha uzman kişilerin sunumlarını Safranbolu’da dile getireceğiz. Biz en başta birbirine saygıyı baz alan, komşuluğu ön planda tutan Safranbolu mimarisinin aynı zamanda ışık hususundaki üst düzey tecrübesini bu vesile ile bir kez daha anmış olacağız. Üst tema ile somut kültür varlıklarını korumayı içeriyordu. Alt temalarla da soyut kültür mirasını da gündeme getirmeyi ve onları da korumayı hedefledik. Kültür mirasını koruma hususundaki geçmiş başarılarımız bizi kültürün başkenti unvanına sahip bir hale getirdi” dedi.

Platforma çıkan Şahin, elinde meşale ile festival ateşini yakmak için Reha Arın’ı beklediği sırada festival ateşi istemeden yandı. Görevliler tarafından söndürülen ateş, daha sonra Reha Arın tarafından tutuşturuldu.

İHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.