Ankara'da Bartın sesleri

Bartın’ı ziyaretlerde Bartın Gazeteciler Dernek Başkanı Güngör Yavuzaslan temsil etti.Yavuzaslan TBMM Başkanı Cemil Çicek’e Amasra tasvirli tablo hediye etti. Kabullerde Türkiye Gazeteciler Federasyonu heyeti adına konuşan Genel Başkan Atilla Sertel, gazetecilerin ağır sorunlarla boğuştuklarını belirterek, sorunların çözüm yerinin meclis olduğunu dile getirdi. Basının sorunlarına ilişkin hazırladıkları raporu Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a sunan TGF Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, özetle şunları söyledi:“Biz gazeteciler yıpranmıyoruz. Van’da depremde ölüyoruz. Haber takiplerinde can verebiliyoruz. Birçok çatışmanın ortasında kalıp biber gazı yiyebiliyoruz, yaralanabiliyoruz. 2008 yılına kadar var olan yıpranma hakkımızı 2008 yılında ne yazık ki kaybettik. Bu hakkın geri verilmesini istiyoruz. Bunun yanı sıra basın ve ifade özgürlüğü ile gazetecilerin tutukluluğu konusunda da Türkiye’de ciddi sıkıntılar var. Bu konuda en önemli görev parlamentoya düşmektedir. Bu konulardaki yasa çalışmalarının tamamlanarak Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğü açısından içimizi karartan tablonun aydınlanmasını talep ediyoruz.”

ANAYASA’YA DESTEK TALEBİ

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun 36. Başkanlar Konseyi Toplantısı için Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde Ankara’da bir araya gelen 60’a yakın federasyon üyesi cemiyet başkanı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir dizi temasta bulundu. Anıtkabir’e çelenk koyarak, Ata’ya saygı duruşunda bulunduktan sonra temaslarına başlayan TGF heyeti, ilk olarak Meclis Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret etti. TGF heyetini meclis başkanlık divanı toplantı salonunda kabul eden Cemil çiçek, çalışan gazetecilerin gününü kutladı. Demokrasilerde basının ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını belirten Meclis Başkanı Cemil Çiçek, şöyle konuştu:

“Biz ifade özgürlüğünü önemsiyoruz. Demokrasi ve özgürlükler noktasında daha büyük bir çaba içinde olmalıyız. Önümüzde yeni anayasa ile ilgili önemli bir süreç var. Ciddi bir hazırlık içindeyiz. Bu işin öncülüğünü de meslek örgütlerinin yapmasını istiyoruz. Federasyon olarak anayasa konusunda bize görüş bildirmenizi de bekliyoruz. Anayasa da ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ciddi bir yer tutar. O nedenle bu konuda görüşlerinizi bekliyorum. Düzenleme olduğunda aksaklıkların ortaya çıkmaması adına görüş bildirilmesi çok önemli. Türkiye içinde bulunduğumuz süreçte her alanda büyük bir mücadele veriyor. Bu mücadelede siz meslek kuruluşlarına da çok önemli görevler düşüyor. Bir tarafta bugünleri kutlayalım öbür tarafta da bu ülkenin vatandaşları olarak, meslek kuruluşları olarak üzerimize düşen görevleri de unutmayalım.”

BAŞBAKANLIK’TA ARINÇ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel’in başkanlığındaki heyet, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’le görüştükten sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ı Başbakanlık’ta ziyaret etti. Basının içinde bulunduğu sorunları içeren özet raporu Arınç’a sunan TGF heyeti, basın ve ifade özgürlüğü, yıpranma hakkı, sosyal ve sendikal haklar ve tutuklu gazetecilerin durumu hakkında destek beklediklerini ifade etti.Görevi gereği basınla iç içe olduğunu ve meslek örgütleriyle iyi bir ilişki yakaladığını belirten Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, basın yayın konusunda yaptıkları iyileştirme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Gazetecilerin yıpranma hakkı konusuna değinen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şunları söyledi:“Yıpranma payı geçmişten bu yana çalışan gazetecilerin üzerinde durdukları çok önemli bir haktır. Bir zamanlar vardı, şimdi kalktı. Bu konuda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Çalışan gazetecilerin haklarından mahrum oldukları bir gündeyiz. Ben patronlar zaviyesinden değil bir başka zaviyeden baktığım zaman gazetecilerin haklarından mahrum olduğunu görüyorum. Bizim bunları söylememizle bunları gerçekleştirilmesi çok kolay değil. İşveren onlar, patron onlar. Ve onları bu konularda sıkıştıracak, zorlama altına alacak sendikalar da yok. Meseleye sadece bir açıdan bakmamak lazım. Ama bin liraya çalışıp evine ekmek götürmeye çalışan gazeteciler var ve bunların hiçbir güvenceleri yok. Bu arkadaşlarımızı düşünüyoruz. Bu arkadaşlarımızla ilgili neler yapabileceğimizi de paydaşlarımızla görüşüyoruz. Ve biz bu meseleye ideolojik olarak bakmıyoruz. Emek kutsaldır ve benim inancımda da teri kurumadan ödenmelidir. Bütün bu emeğin karşılığı da teminat altına alınmalıdır. Bunu yapacak güçteyiz ancak patronların iyi niyetli davranışlarına, çalışanların da örgütlü gücüne ihtiyacımız var.”

Fikir ve düşünce özgürlüğü bütün özgürlüklerin üstündedir” diyen Arınç, basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması noktasında Adalet Bakanı’nın bir çalışma yürüttüğünü söyledi. Bu çalışmayı yürütürken muhalefetin de desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydeden Başbakan Yardımcısı Arınç, “Terörle sonuna kadar mücadele edelim ama ifade özgürlüğünün, basın özgürlüğünün önünde engel gibi görünen hususlarda da mutlaka bir iyileştirme yapalım. Bu konuda hazırlıklarımız var. Meslek örgütlerinin de lojistik desteğine ihtiyacımız var” dedi.

“TUTUKLULUK İSTİSNAİ OLMALI”

Konuşmasında tutuklu gazetecilerin durumuna da değinen Bülent Arınç, şunları söyledi:“Tutukluluk süreleri konusunda dün ne söylediysem bugün de aynı noktadayım. Kimsenin cezaevine atılması ve uzun süre içerde kalması bizi memnun etmez. Şahsi hürriyeti bağlayıcı ceza bir insan için en büyük işkencedir. Bugün içeride gazeteci milletvekili arkadaşımız var. Her zaman söylüyorum milletvekilinin yeri parlamentodur. İçerideyken seçilmiş olması onun derhal tahliye edilmesini gerektirir. Milletin oy vererek parlamentoya gönderdiği insanı hiçbir sebeple içeride tutmaya hakkınız yok. Milletin verdiği karara yargının da saygı duyması lazım.

Gazeteciler veya hangi meslekten olursa olsun tutukluluk istisnai olmalı. Bir kişi kaçtı diye bunu içeridekilerin hepsine kaçacak gözüyle bakamazsınız. Biz insani olandan yanayız. Ben tutuklama sürelerinin uzun olmaması gerektiğini burada bir kez daha ifade ediyorum. Ancak burada bütün iş yargıya düşüyor. Yargı bağımsızdır, benim söylemem onlara talimat olarak algılanmamalı. Ben temennimi ifade ediyorum. Yargıç olsaydım böyle karar verirdim diyorum. Ama onların nasıl karar vereceğini benim burada söylemem mümkün değil. Bizim burada beklentimiz yazılı hukukun yanına biraz da vicdanlarını koyacaklar. Yargı bu sorunu kendisi çözecek.”

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel daha sonra hazırladıkları raporu Arınç’a sundu.

G.Yavuzaslan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.