Bartın’da Yerel Basın adlı kitap bastırıldı

Bartın Belediyesi Kültür Yayınları olarak hazırlanan 304 sayfalık kitapta 1924’den 2012’ye yerel basın tarihi yer alıyor.

Kitabın önsözünde bu kitabın basın tarihine ışık tuttuğunu belirten Belediye Başkanı Cemal Akın “Türkiye’nin yayın hayatını sürdüren en eski gazeteleri arasında ilk sıralarda yer alan Bartın Gazetesi’nden günümüze Bartın’da kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı çok sayıda gazete, dergi yayınlanmış, yine çok sayıda basın çalışanı yerel yayın organlarında emek vermiştir. Çetin Asma’nın hazırladığı bu kitap sadece Bartın’ın basın tarihinin bir araya toplanmasının ötesinde, Türkiye’nin de basın tarihine ışık tutacak niteliktedir. Kamuoyunu bilgilendirme yolunda geçmişten günümüze büyük özveriler ile çalışan basın mensuplarımız da bu kitap ile yâd edilmekte, emeklerinin karşılığını hiçbir zaman tam olarak alamayan basın emektarı dostlarımıza bu kitap, bir vefa borcu, bir armağan olarak sunulmaktadır. Gayreti ve ihtimamlı çalışmasından dolayı Çetin Asma’ya teşekkürlerimi sunar, kitabın Bartınımıza hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Kitabın yazarı Çetin Asma da, basının her gün tarih yazdığını belirterek önsözünde şu görüşlere yer verdi:
“Ulusal ve yerel basın her gün tarih yazar. Gazetelerde çıkan yazılar, bir bölge ve ülkenin adeta geleceğe ışık tutan belgeleridir. Gazeteler zaman içerisinde tarih yazacaklara kaynaktır. Bartın basın tarihi Türkiye coğrafyasında çok önemli bir yere sahiptir. 6 Eylül 1924’de yayınlanmaya başlanan “Bartın Gazetesi” günümüzde yayın hayatını sürdüren Anadolu’da en eski gazetelerdendir. Bartın Gazetesi arşivi bilimsel araştırmalara ve tarihsel çalışmalara kaynaktır. “Bartın Gazetesi” Bartın’ın tapu belgesi gibidir. Aynı zamanda Bartın’ın hafızasıdır. “Bartın Gazetesi” Bartın ismiyle özdeşleşerek, Türkiye genelinde tanınmış bir yerel gazetedir. Bartın’ın il oluş tarihi olan 1991’den itibaren günümüze kadar birçok gazetenin çıktığını biliyoruz. Bartın’da yayınlanan gazetelerin uzun ömürlü olanını da, seçim arifelerinde yayınlanan kısa ömürlü olan gazeteleri de görmekteyiz. Yayınlanan gazetelerin ekonomik durumdan da yayın hayatını kısa zamanda noktaladığını biliyoruz. Bartın’ın yerel basını olarak kısa veya uzun süreli olsa her bir gazete kıymetli bir vesikadır. Çünkü içerdikleri haberler ve köşe yazıları bir belge nitelikli olup gelecekte Bartın hakkında araştırma yapacaklara kaynak teşkil edecektir. Bizler de gelecek kuşaklara Bartın ilimizin aziz hatırasından bir demet sunuyoruz. Bu kitabın hazırlanmasını teşvik edip Bartın’a bu eseri kazandıran Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’a, kitap hazırlanması aşamasında katkılarından dolayı Gülhan Matbaası sahibi Levent Çınçın, araştırmacı - yazar Erkan Aşçıoğlu’na, Bartın Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Sevgi Salcı’ya, kitabın grafik tasarımında büyük emek veren Şener Aydın ile bu kitap hazırlanırken yardımlarını esirgemeyen gazeteci dostlarıma teşekkür ederim. Bu kitabın Bartın halkına ve cefakâr basın mensubu dostlarıma hayırlı olması dileğiyle.”

Bartın’da yayınlanan yerel gazeteler, görsel ve işitsel basın ile ulusal ve yerel basında çalışıp katkıları bulunan gazetecilerin de yer aldığı kitap için önümüzdeki günlerde bir tanıtım toplantısı yapılacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.