Bartın'da Soma İçin Vicdan Nöbeti

Bartın Soma’da vefat eden işçileri anmak için Eski Belediye önünde Bartınlı madencilerin başlattığı vicdan nöbeti devam ediyor.

SOMA İÇİN VİCDAN NÖBETİ


Soma’daki elim katliamın madenci kenti Bartın için ayrı bir anlamı olmuştur. İçerisinde pek çok sendika, sivil toplum örgütü ve oluşumun bulunduğu Bartın Demokrasi Platformu 14 Mayıs 2014' te yapılan kitlesel basın açıklamasıyla bu durumun Bartın içim anlamını özetlemeye çalışmıştır.

Ardından Madenci Kenti Bartın Soma’da vefat eden kardeşlerini anmak, oradan gelecek cenazelerini beklemek amacıyla Bartın' lı madencilerin başlattığı "VİCDAN NÖBETİ" sürüyor. Eski Belediye Önünde Bartın’lı madencilerin başlattığı nöbeti 2 saatlik aralarla ilimizdeki tüm emekçi ve işçiler devir alarak sürdürüyor. Bartın Demokrasi Platformu Somada vefat eden Bartın’lı madencilerin yarın gerçekleşmesi beklenen defin işlemlerinin ardından 15 Mayıs 2014 Perşembe Günü Eski Belediye Önünde Basın açıklaması yapacak.

Bartın Demokrasi Platformu 14 Mayıs 2014 tarihli basın açıklaması

Soma’da yaşanan bir kaza değil, açık bir iş cinayetidir!
Bir avuç kömür için bir ömür veren maden işçilerini saygıyla anıyoruz!

Manisa’nın Soma İlçesi linyit kömürü üretimi yapan Soma Holding’e bağlı Soma Kömür A.Ş’ye ait bir ocakta meydana gelen trafosu patlaması sonucunda 238’ü aşkın işçi hayatını kaybetmiş, 100’ü aşkın işçi yaralanmıştır. Soma’da yüzlerce işçinin canına mal olan patlama bir kaza değil, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre gelen bir iş cinayetidir.

12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 12 bini aşkın işçi yaşamını yitirmiştir. Soma’da yaşanan katliam, bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerinin en son ve en acı halkası olmuştur.

Türkiye’de her yıl maden ocaklarında onlarca işçi iş cinayetine kurban gitmesine rağmen bugüne kadar yaşanan ölümler karşısında hiçbir önlem alınmamış, göstermelik denetimler yapılmış, madenlerdeki çalışma koşulları ile ilgili en temel sorunlar göz ardı edilerek, katliam gibi cinayete resmen davetiye çıkarılmıştır.

Soma’da yaşanan iş cinayetinin temel nedeni, yıllardır bütün itirazlara rağmen ısrarla hayata geçirilen özelleştirme ve taşeron çalıştırma sisteminin resmi devlet politikası haline getirilmesidir. Bugüne kadar yaşanan işçi cinayetlerinde olduğu gibi, son olarak Soma’da meydana gelen katliamın sorumlusu güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştıran, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri almayı maliyet unsuru olarak gören patronlar ve AKP Hükümetidir.

29 Nisan’da üç muhalefet partisi Soma’daki maden ocaklarının araştırılması için ortak önerge vermiş, ancak söz konusu önerge AKP tarafından reddedilmiştir. AKP hükümetinin 2012’de çıkardığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın kâğıt üzerinde kaldığı, gerekli denetimlerin yapılmadığı, üstelik bu denetimleri yapması gereken hükümetin, madenlerin denetlenmesi ile ilgili önergelerini reddettiği düşünüldüğünde, Soma’da yaşanan cinayetin asıl failinin kim olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.

Maden işçileri her yıl bir avuç kömür için bir ömür verirken, yaşanan cinayetleri “kader”, ya da “takdir-i ilahi” olarak açıklayıp, ölenlerin ailelerine sadece “rahmet” dilemek, özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarında ısrarcı olmak yeni iş cinayetlerinin, yeni katliamların yaşanmasına davetiye çıkarmak anlamına gelmektedir.

Bartın Demokrasi Platformu olarak Soma’da yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı diliyor, göz göre göre yaşanan bu katliamın bütün sorumlularının hesap vermesini talep ediyoruz.

Bartın Demokrasi Platformu Adına
Dr. Mehmet Fehmi YÜKSEL
Ses Bartın Temsilcilik Başkanı

Anahtar Kelimeler:
KazaSomaMaden
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.