Maaş kesen yönetmelik Meclis’te

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi M. Rıza Yalçınkaya, çok sayıda yaşlı ve engelli vatandaşın aylığının kesilmesine neden olan yönetmeliği Meclise taşıdı. Milletvekili Yalçınkaya, Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesinde; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e, “119,62 lira olarak belirlenen muhtaçlık sınırlandırmasıyla kaç vatandaşın aylığı kesildi” diye sordu.

YÖNETMELİK MECLİS’TE

CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi M.Rıza Yalçınkaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yazılı olarak yanıtlanması talebiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi sundu. Önergede, 2022 sayılı Kanun kapsamında maaş alan çok sayıda yaşlı ve engelli vatandaşın aylığının kesilmesine neden olan yeni yönetmeliği gündeme getiren Milletvekili Yalçınkaya, 119,62 lira olarak belirlenen muhtaçlık sınırlandırmasının yeniden düzenlenmesini talep etti.

MAĞDUR OLDULAR

Milletvekili Yalçınkaya “25 Ocak 2013 tarih ve 28539 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ’65 Yaşını Doldurmuş, Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik’’in geçici 1’inci maddesinin yürürlüğe girmesiyle; muhtaçlık sınırı olarak belirlenen 119,62 TL’nin üzerinde aylık gelire sahip olan çok sayıda yaşlı ve engelli vatandaşımız aylıkları kesilerek mağdur edilmişlerdir” dedi.

MUHTAÇLIKLARI ARTTI

2022 Kanun kapsamında aylık alabilmek için hane halkının kişi başı aylık gelirinin 119,62 TL’yi geçmemesi gerektiğini, geçtiği takdirde ise hiçbir şekilde maaş alamayacağını net bir şekilde ifade eden yeni yönetmeliği, engelli vatandaşların aleyhine olan düzenlemelerin oluşturduğuna dikkat çeken CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, söz konusu yönetmeliğin maaşı kesilen engelli ve yaşlı vatandaşları tamamen mağdur ederek diğer aile bireylerine muhtaç hale getirdiğini belirtti.

AYLIKLARA EL KONULDU

Eski yönetmeliği revize ederek uygulamaya konulan yeni yönetmeliğin, 2022 sayılı Kanun kapsamında aylık alan 65 Yaşını Doldurmuş, Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşları mağdur ettiğini ifade eden Milletvekili Yalçınkaya, üç ayda bir 630 TL ile 1050 TL arasında değişen oranda sosyal yardım aylığı alan birçok kişinin maaşına adeta el konulup aylıklarının durdurulduğunu dile getirdi.

YENİDEN DÜZENLENSİN

Hane halkının kişi başı aylık gelirinin 119,62 TL’yi geçmesi halinde engelli ve 65 yaş üstü yaşlı vatandaşlarımızın aylıklarına el koyan yeni yönetmeliğin acilen yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, “Yaşanan haksızlığın ve mağduriyetin bir an önce giderilip, daha önce yaşlı ve engelli vatandaşlara yaratılan hakların yeniden iade edilmesi gerekmektedir” dedi.

KAÇ KİŞİNİN MAAŞI KESİLDİ?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e, 2022 sayılı Kanun kapsamında kaç vatandaşın aylık aldığını soran CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya “Yeni yönetmelikle getirilen 119,62 TL sınırlamasıyla kaç vatandaşın aylığı kesildi” diye sordu. Yasa kapsamında yaklaşık 1 milyon kişinin sosyal yardım aldığının tahmin edildiğini belirten Milletvekili Yalçınkaya, “Getirilen sınırlama nedeniyle bu rakamın 100 bin kişi civarına düştüğü doğru mudur? Bakanlığınızın uygulamaya koyduğu yeni yönetmeliğin amacı; bu aylıkları ödemeyerek devlet bütçesinde tasarruf sağlamak mıdır” şeklinde sorular yöneltti.

YENİ BİR DÜZENLEME YAPILACAK MI?

Milletvekili Yalçınkaya’nın, soru önergesinde yer verdiği bir başka soru ise “Tamamen tasarrufa yönelik olarak düzenlenen bu uygulamanın ’65 Yaşını Doldurmuş, Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarımızın aylıklarından finans edilmesinin gerekçeleri ne olabilir” şeklinde oldu. Yalçınkaya son olarak “Ülkemizde; geçinebilmek ve hayatta durabilmek için bu paraya en çok ihtiyaç duyan kesim olarak bilinen yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek adına ilgili yönetmelikte yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz” sorusuna cevap istedi.

Anahtar Kelimeler:
TBMM
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
cenk 11 yıl önce

sayın vekilim hayırlı bir iş yapacaksan en azından memleketın olan (bartın ) için şu taşaron yasası ne oldu syn çelik e bi soruverde bızde dıyelım kı ıste vekılımız calısıyor bıseyler yapmaya caba gosterıyor.el kaldırıp ındırmeyle olmaz keser doner sap doner gun gelır hesap doner.

Avatar
Alı 11 yıl önce

cenk rumuzlu kışı sayın vekıl bartın ıcın çalışıyor bı derdın varsa arar ulaşırsın burda yorum yapmazsın vekıl 4secım kazanmış hala sap samanla uğraşma bartın halkı vekılını sevıyor