Öne Çıkanlar Cemal Akın Bartınspor Yılmaz Tunç Seyfettin Azizoğlu 30 Ağustos 3 Kasım 25 Kasım Ereğli

Okutay, Şabankadı ve Uluköy'de

Vatandaşla sohbet ederek sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Adayı Okutay AKP iktidarını da eleştirerek “Bir seçim sürecinin içindeyiz. Bir ay sonra sandık kurulacak, sandığa atılan her oy tektir ve değerlidir. Her vatandaşımızın iradesini yansıtmaktadır. “ Bu oyu âlim atmıştır, bu oyu cahil atmıştır. Bu oyu zengin atmıştır, bu oyu işçi ya da işsiz atmıştır” gibi değerlendirmeler son derece yanlıştır. Atılan oylar hepimizin geleceği, çocuğumuzun, ülkemizin geleceği demektir. Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. 9 yıllık AKP İktidarında vatandaşın lehine önemli bir proje yapılmadı. Yollar, binalar yapmakla olmaz bu işler insanımız aç, çocuklarımız yatağa aç giriyor. Ben işsizlik ve bunun sonucu olarak gelişen yoksullaşma ve aşırı yoksulluğun günlük yaşama etkileri üzerinde durmak istiyorum. Ailenin kaynakları kurumaya başladı, bırakın vatandaşımızın yastık altını cebinde çocuğuna 1 lira harçlık verecek parası olmayan vatandaşlarımız var. Aile içi şiddet de boşanmayı düşünenlerin sayısı da hızla artmaktadır. Çocukların bazı temel ihtiyaçlarını ve harçlıklarını çıkartmak için çalışmak zorunda kalmaları başarısızlık ve okulu terk etme eğilimini artırıyor. Çalışma, okula rakip hale geldikçe çocuğun okula bağlılığı ve eğitim performansı düşüyor. Aşırı yoksulluk ve yoksulluğun artması bireylerde yoğun endişeye yol açmakta, bu endişe hali de bireyin ruh sağlığının bozulmasına neden olmaktadır. Endişenin yoğun bir şekilde artmasının nedenlerinin başında çocukların ihtiyaçlarını karşılayamamanın verdiği üzüntü ve ızdırap duygusu yer almaktadır. Banka ve kredi kartı borçlarını ödeyememe korkusu, esnafa ve tanıdıklara olan borçları ödeyememe, fatura borçlarının ödenememesi bütün bunlar yarın ne olacak endişesini sürekli olarak kamçılamaktadır. Gelecek endişesi aile dokusunu sarsmaktadır. İşsizlik ve işsiz kalma korkusu bireydeki yoğun endişe halinin en önemli nedenidir” diye konuştu.

Yine AKP İktidarında çiftçimize ve tarımsal üretime yeterince değer verilmediğine dikkat çeken CHP Milletvekili Adayı Okutay, “25 sene önce Türkiye tarımda kendi kendine yetebilen bir ülke idi. Mevcut iktidarın politikaları yüzünden Türkiye bu özelliğini yitirerek pek çok tarımsal ürünü ithal etmek zorunda kalmıştır. Son sekiz yılda toplam işlenen alan 2,6 milyon hektar, toplam tarım alanı ise 2,3 milyon hektar azalmıştır. Bu dönemde çiftçiler, yüzölçümü bakımından ülkemizin ikinci büyük ili olan Ankara ilinin vilayet olarak kapladığı alan kadar bir alanı işlemekten vazgeçmişlerdir. Bir başka anlatımla üreticinin 2002 yılından kullanırken 2009 yılında tarım yapmaktan vazgeçtiği alan Bartın, Zonguldak, Düzce, Kocaeli, Yalova, Kilis, Osmaniye ve Iğdır vilayetlerinin vilayet olarak toplam alanını geçmiştir. Şuanda yanlış tarım politikaları yüzünden 2 milyon hektar tarım alanı boş durumdadır. Bir zamanlar bu ülke bakliyat üretiminde dünya lideri idi. Şuanda bakliyat üretiminde 10 yıl öncesinin altındadır ve Kanada’dan bakliyat ithal ediyoruz. Son 10 yılda pancar üretimi 2 milyon ton azalmıştır. Son 10 yılda pamuk üretimi yüzde 25, patates üretimi yüzde 20 azalmıştır. Bugün sütte üretim fazlasından şikâyet ediyoruz. Ama Türkiye deki kişi başına süt tüketimi gelişmiş ülkelere göre çok düşüktür. Gelişmiş ülkelerde kişi başına yılda 100 litre süt tüketilirken Türkiye’de kişi başına 25 litre süt tüketilmektedir. Eğer devlet bu konuda tedbir almazsa, zarar eden süt üreticisi hayvanını kasaba vererek sektörden çekilmek zorunda kalacaktır. Türk haklıda süt gibi temel gıda maddesi ihtiyacını karşılamak için yurt dışından süt ithal edilmesini beklemek zorunda kalacaktır. Bu Türkiye deki tarım ve hayvancılık için çok acı bir son olacaktır. Tedbir devletin sistemli ve sürekli olarak özel idareler aracılığı ile yerel süt üreticilerinden süt alımı yapmasıdır. Bu sütler ilköğretim çağındaki çocuklarımızın beslenme saatlerinde kullanılabilir, gebe ve loğusa kadınlarımıza, yaşlılarımıza her gün ücretsiz olarak 1 litre süt verilebilir. İlköğretim çağındaki çocuklarımıza her gün bir kez bir bardak süt ile bir dilim tereyağlı ekmek vermek bu devleti batırmaz” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Talip ZOR 13 yıl önce

Allah aşkına bir kerede bizim köye uğrayın. Bedil Köyü'ne uğrayın. Gerçi biz hayatımızdan pek şikayetçi değiliz ama mutlaka bizim de sorunlarımız vardır elbet. Uğrayın; bize de sorun.