Öne Çıkanlar BAKKA Rıza Yalçınkaya MNK Mobilya Feyzi Arıcı Mehmet Ali Kıllı Emine KOÇOĞLU UEFA Epçiler Ortaokulu Müdürü

Tunç, Arabuluculuk Kanun Tasarısı'na açıklık getirdi

“ARABULUCULUK DOSTANE ÇÖZÜMDÜR, YARGILAMA DEĞİLDİR”

AK Partili Tunç, Arabuluculuk sisteminin Avrupa’nın bütün ülkeleri ve Amerika başta olmak üzere dünyanın gelişmiş demokrasileri olarak nitelendirilen ülkelerde uygulandığını belirterek, “bu bir yargısal faaliyet değildir, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri özel hukuk uyuşmazlıklarında yargıya gitmeden kendi istekleriyle bir arabulucu vasıtasıyla sorunu kendi aralarında çözmelerinden ibarettir. Arabuluculuk dostane çözüm yöntemidir, yargılama değildir” Dedi.

CHP’li sözcülerin “Arabuluculuk geliyor, modern kadılık ve şeriat uygulanacak” şeklindeki söylemlerin konuyu çarpıtmaktan başka bir niyet taşımadığını belirten Milletvekili Tunç, Medeni Hukuk’ta tarafların sulh yoluyla uyuşmazlığı çözüm yönteminin yeni olmadığını, şuanda da Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzda bunun mümkün olduğunu aradaki farkın bu sulhü sağlayabilmek için taraflara yardımcı olabilecek, her iki tarafın kendi seçeceği bir “Arabulucu” nun getirilmesinden ibaret olduğunu söyledi.

İstanbul Barosu Başkanının “Arabulucu mecelleyi uygularsa ne olacak” şeklindeki eleştirisinin hiçbir hukuki değerinin olmadığını belirten Milletvekili Tunç; “Arabulucu, yargılama yapmayacak ki bir kanunu uygulasın, Arabulucunun yapacağı iş, tarafları bir araya getirerek, kamu düzenini ilgilendirmeyen konuların dışındaki tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri özel hukuk uyuşmazlıklarında anlaşmalarını kolaylaştırmaktan ibaret olacağını söyledi. Arabulucu’nun bir karar vermeyeceğini, sadece tarafları uzlaştırarak, bir anlaşma metninin ortaya çıkmasına katkıda bulunacağını belirten Milletvekili Tunç; örneğin, Boşanmaya karar veremeyeceğini ancak, boşanmanın maddi sonuçlarıyla ilgili tarafların anlaşmasını sağlayabileceğini, kamu düzeniyle ilgili olan işçinin sigortalı hizmetinin tespitine karar veremeyeceğini ancak işçi ile işveren arasındaki işçi alacakları ile ilgili olarak bir anlaşmaya varmalarını sağlayabileceğini söyledi.

Milletvekili Tunç, tarafların kendi aralarındaki uyuşmazlığı arabulucu ile çözmek istemeleri durumunda devletin denetimi altında Adalet Bakanlığı tarafından tutulacak sicile kayıtlı, gerekli eğitimi almış ve sınavlardan geçmiş ve alanında en az 5 yıl deneyimli Hukukçu bir kişinin Arabuluculuğundan faydalanarak uyuşmazlığı çözmelerinin yargıya intikal edecek uyuşmazlıkları da azaltmasına katkı sağlayacağını belirterek, Arabuluculuk sürecinin tamamen tarafların isteğine bağlı olduğunu, bu sürecin her safhasında tarafların arabuluculuktan vazgeçebileceğini söyledi.

Medeni bir toplumun gerektirdiği uzlaşma kültürünün yerleşmesinde Arabuluculuğun büyük bir fayda sağlayacağını belirten Milletvekili Tunç, en kötü sulh’ün en iyi davadan iyi olduğunu belirterek, tarafların yargıya gitmeden en az masrafla karşılıklı anlaşarak uyuşmazlığı çözme yöntemine karşı çıkmanın konuyu başka taraflara çekmenin doğru olmadığını söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.