Vekiller hesap verdi
BARTIN MİLLETVEKİLLERİ ASIM VE KABARIK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Kabarık: Gereken yapılmıştır

Bartın Milletvekili Kabarık tarafından geçtiğimiz yıllarda düzenlenen ancak 7-8 kişilik katılımdan öteye gidilemeyen değerlendirme toplantılarının sonuncusu dün yapıldı. Her iki milletvekilinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda salon tıklım tıklım doldu. Belediye Başkanı Yalçınkaya’nın halk toplantısında ki açıklamalarına cevap veren Kabarık, “Kamu yetkilileri ve resmi kurumlar gerekeni yapmışlardır” dedi.

SALON İKİ VEKİL OLUNCA TIKLIM TIKLIM DOLDU

Bartın Milletvekilleri Asım Kulak ve Hacı İbrahim Kabarık tarafından dün İl Özel İdare binasında “Bartın sorunlarını değerlendirme ve çözüm arayışları” ile ilgili olarak Belediye Başkanları, İl Genel Meclis Üyeleri, sivil toplum örgüt temsilcilerinin katılımı ile toplantı düzenlendi. Toplantıya Bartın TSO Başkanı Mehmet Kemik, AK Parti İl Başkanı Yakup Ulupınar, Kurucaşile Belediye Başkanı Hüseyin Sevim, Kozcağız Belediye Başkanı Meliha Okutay, Ulus Belediye Başkanı Hüseyin Ulus, Abdipaşa Belediye Başkanı Yaşar Dönmez, Bartın Orman Fakültesi Dekanı Metin Sarıbaş, Bartın İli Muhtarlar Derneği Başkanı Rıza Çakın ve çok sayıda sivil toplum örgüt temsilcisi katıldı. Yoğun ilgi gösterilen ve İl Genel Meclis Başkanı Ali Kartal’ında kürsüde bulunduğu toplantı Bartın Milletvekillerinin açılış konuşmaları ile başladı. Milletvekili Kulak “Bu toplantı Bartın sorunlarını değerlendirme ve çözüm arayışlarını paylaşmak için düzenledik. Yapılan çalışmaları birlikte değerlendirme fırsatı da bulmuş olacağız” diyerek konuşmasına başlayarak toplantının hayırlı olmasını diledi. Kulak, “Baştan şunu belirteyim ki bu toplantı ucu açık bir toplantı olmayacak” ifadelerini kullandı. Milletvekili Kabarık ise sorular Bartın üzerine polemiğe sebep vermeyecek sorular olursa sevinirim. Bu toplantının amacı birilerine cevap vermek amacı değil, Bartın için yapılabilecekleri ortaya koyarak değerlendirmek olacaktır. Bu ortamda bulunmayan insanlar ile ilgili insanlar hakkında açıklamada bulunmak hoş olmayacaktır. Sizlerde biliyorsunuz ki bu tür açıklamalar devam polemiğe sebep olur” diyerek konuşmasına başladı.

KURUMLAR GEREKENİ YAPMIŞLARDIR

Milletvekili Kabarık, “Bartın Belediyesine destek olamadığım konular olmuştur. Bunların sebepleri vardır. Burada tamamen kurumsal bir yapı var. Bu kurumsal yapı nedeniyle destek olamadığımız konulardır. Belediye Başkanımız geçtiğimiz yıl belediye hoparlöründen yaptığı konuşmanın benzerini millet bahçesinde yaptığını öğrendim. Bu toplantının ardından Bartın’da bir gazetenin haberini internetten çıkartarak (Bartın Ekspres), inceledim. İlgili kurumla işlemlerini hassas bir şekilde yürütüp neticelendirmesi gerektiğini bütün ticaret erbabı bilir. Belediyenin problemi olduğu kurum, gelirlerle, vergilerle, maliyeyle ilgili konulardır. Belediye Başkanımız bu konularda hassasiyet göstermesi lazım. Hiçbir resmi dairede yasak olan bir hakkı göz ardı ederek bir uygulama yapmaz. Ben bu tür sorulara Belediye Başkanının olmadığı ortamda bu tür sorulara cevap vermem. Biz elimizden gelen yardımı yaptık. Yaptığı bir takım farklı şeyler varsa kendisinden cevaplarını almak isterim. Herkes kendi penceresinden bir yere bakarak kamuoyunu bilgilendirmesi yanlış diye düşünüyorum. O nedenle bir araya geldiğimizde konuşmamız yerinde olacaktır. Kamu yetkilileri, kurumlar gerekeni yapmışlardır. Bizim incelemelerimiz sonucunda yapılan işlemler yasaldır” şeklinde konuştu.

İNSANLAR KARŞILIKLI GÖRÜŞEREK ANLAŞMALI, EĞER BÖYLE YAPILMAZ İSE DİĞERLERİNDEN FARKSIZ OLURUZ!

Gazetecilerin Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya’nın geçtiğimiz hafta düzenlediği halk toplantısında dile getirdiği konulara açıklık getirmesini istemesinin ardından Kabarık, “Şimdi benim soruma cevap verilmedi diyecek olursanız açıklamamın içinde mutlaka cevap olacaktır” dedi. Kabarık, “Basının dile getirdeği soruları Belediye Başkanı varken cevaplayayım. Genel bir değerlendirme yapacak olursam, Belediye Başkanının kendisinin yaptığı açıklamalar toplumda sanki tarafmış gibi nitelendirilmek isteniyor. Ben bunların yanlış olduğunu düşünüyorum. Ve aynı hataya düşmek istemiyorum. İnsanlar karşılıklı görüşerek anlaşmalı diyorum. Bence insanların en büyük özellikleri bu olmalı. Yoksa diğerlerinden bir farkımız olmayacak” dedi.

TARİHİ EVLERLE İLGİLİ SORULARA BAŞKAN’IN KATILMAYIŞINI MAZERET GÖSTERDİ CEVAP VERMEDİ

Toplantıda ilk sözü alan Mimar Selma Çelikyay, tarihi evlerle ilgili olarak yapılan koruma çalışmalarının yerel ve merkezi yönetimlerle birlikte sivil toplum örgüt temsilcilerinin bir araya gelerek hazırlanacak eylem planı çerçevesinde nelerin yapılabileceğine karar verilmesi gerektiğini söyledi. Tarihi evlerin korunması noktasında devlet elinin olmasının çalışmaları daha kolaylaştıracağını söyleyen Çelikyay, “Tarihi ve Kültürel mirasımıza sahip çıkıp çıkmayacağımıza karar vermemiz ve bu doğrultuda eylem planı hazırlamalıyız” dedi. Bu konuşmanın üzerine Milletvekili Kabarık, “Maalesef aramızda Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya yok. Bu konu Başkan Yalçınkaya ile bir arada iken değerlendirilecek bir konudur” dedi. Yine söz alan Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Nevaz Küçükekşi ise Bartın’da bir derneğin bulunmasına rağmen sokak hayvanları konusunda bir gelişme olmamıştır. Birlikte yapabileceğimiz çok şeyler var ama bu konuda sizin desteklerinizi bekliyoruz. Bartın’da hayvanlara yapılan katliamlar var. Biz bunları basına yansıtmıyoruz. Bartın’ın adı bu tür konularla gündeme gelmemeli. Buna daha sağlıklı çözümler bulup basına yansıtmalıyız. Bu konuda da bizim için en önemli nokta sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasıdır. Bir hayanın kısırlaştırılması 10 YTL. Bununla ilgili kalıcı çözümler bulmalıyız” dedi. Yine bu konu hakkında da Milletvekili Kabarık, “Size gerekli desteği verebilmek için çalışmalarımız sürecektir” dedi.

SORULAR ÇOK, CEVAPLAR SINIRLI

Toplantıda Bartın’ın en önemli sorunlarını dile getiren ve cevap bekleyen konular hakkında bilgi isteyen isim İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Fatih Kanbur oldu. Kanbur, “Bartın’ın en önemli projesi olan baraj inşaatı 8 yıldır yüzde 15 seviyesine geldi. 6 aydır da çeşitli yanlış hesaplamalardan dolayı çalışma yok. Bir sel felaketine hazır vaziyette bulunan Bartın’da geçtiğimiz günlerde az yağan bir yağmur bile ırmak suyunun yükselmesine neden oldu” diyerek “Ödenek ne kadar geldi? Hangi aşamada?, Ne zaman bitecek?, Ne kadar ödenek lazım?” şeklinde sorular yöneltti. Yine Kanbur, vekillerin B sahası kapsamında yapılması gündeme gelen Termik Santral konusunda da net tavırlar koymaları gerektiğini söyledi ve “Bizim sizin termik santrale evet diyorsunuz gibi izlenimlerimiz var. Bizler kömür çıkarılmasına karşı değiliz ama sadece 300 kişinin çalışacağı santrale karşıyız” dedi. Yine Kanbur, göç, Çaycuma-Bartın yolunun bozukluğu, doğal gaz, duble yol, gibi konularda sorular yöneltti. Milletvekili Kulak, baraj ile ilgili olarak “3 Kasım 2002’de baraj yüzde 15 seviyelerinde idi. Bugün yüzde 45 seviyesine gelmiştir. Bizden önceki dönemde baraja sadece 11 trilyonun altında ödenek sağlanırken biz sadece 2005 yılında 11 trilyon ödenek sağlamışız. Baraj konusunda ödenek sıkıntısı yaşamadık. Bundan sonrada hükümetten gerekli desteği göreceğiz” dedi. Göç konusunda ise Kulak, “göç en büyük sorun. Bunun için OSB’de kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Göçün durmasına katkı sağlayacak olan 550 dönümlük 2 bölüm Mart ayında kamulaştırılarak yatırımcıların hizmetine sunulacaktır. Yine Bartın’da işsizlik hat safhada. Ama hafta sonunda OSB’de incelemelerde bulundum. Asgari ücret, SSK, servis ve yemek verdikleri halde işçi bulamama sıkıntısı yaşanıyor. Bartın’daki gençlere buralarda çalışmak ağır geliyor” dedi.

SARIBAŞ: DAVET EDİLİNCE ÇOK HEYECANLANDIM

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Mehmet Kemik ise “Bartın’a üniversite kurulması yönünde kanun teklifi verilmesini ümit ettiklerini ifade ederek, “Komşumuz Kastamonu 15 ile kurulacak Üniversiteden faydalandı. Karabük yine daha sonra kurulacak 3 üniversite arasına girdi. Bartın fiziki olarak Kastamonu ve Karabük’ten kat kat üstündür. Bu konuda çalışma yapılması en büyük özlemimizdir” dedi. Yine Bartın OSB’nin yol ve köprüsünün ıstırap verici olduğunu söyleyen Kemik, OSB’ye yakışan bir duble yol yapılmalıdır” dedi. Kemik yine liman, filyos projesi ve turizm konusunda da önerilerde bulundu. Bu konular hakkında da Kulak, “Hükümetimizin 81 ile üniversite kurma projesi vardır. Yine OSB yolunun ve köprü 2007 yılında yerel kaynaklarımızla yapılacaktır” dedi. Bartın Orman Fakültesi Dekanı Metin Sarıbaş ise, “İki milletvekilinin önünde konuşma şansı buldum. Davet edildiğimde de çok heyecanlanmıştım” diyerek başladığı konuşmasında Bartın’a Sağlık Meslek Yüksek Okulu açılması konusunda çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Yine Yardım Sevenler Derneği Bartın Şube Başkanı Nermin Demirok ise milletvekillerinin ve halkın derneğe daha duygusal olarak yaklaşmalarını istedi. Bartın ASKF Başkanı Turgut Altınçubuk ise sahaların içler acısı durumda olduğunu söyleyerek yarım kalan sahaların tamamlanması, mevcut sahalarda ise çim ve ışıklandırma çalışması yapılması gerektiğini dile getirdi.

DÖRT BUÇUK YILDA İLK KEZ SORUNLAR DEĞERLENDİRİLDİ

Milletvekili Hacı İbrahim Kabarık, katılımcıların sorularının ardından tüm konularla ilgili tek tek cevaplar vererek sürdürmek yerine genel cevaplar vermek istediğini söyledi. Gazetecilerin Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya’nın geçtiğimiz hafta düzenlediği halk toplantısında dile getirdiği konulara açıklık getirmesini istemesinin ardından Kabarık, “Şimdi benim soruma cevap verilmedi diyecek olursanız açıklamamın içinde mutlaka cevap olacaktır” dedi. Kabarık, “Basının dile getirdeği soruları Belediye Başkanı varken cevaplayayım. Genel bir değerlendirme yapacak olursam, Belediye Başkanının kendisinin yaptığı açıklamalar toplumda sanki tarafmış gibi nitelendirilmek isteniyor. Ben bunların yanlış olduğunu düşünüyorum. Ve aynı hataya düşmek istemiyorum. İnsanlar karşılıklı görüşerek anlaşmalı diyorum. Bence insanların en büyük özellikleri bu olmalı. Yoksa diğerlerinden bir farkımız olmayacak” dedi. Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Selim Bostancı’nın “AKP Hükümeti 4 yılını geride bıraktı. Yerel parlamenterler olarak Bartın sorunları ve çözüm yolları konusunda böylesine geniş katılımlı bir toplantı geç kalınmış bir toplantı değil mi?” şeklindeki soruyu yine Kabarık yanıtladı. Kabarık, “Bu bizim 4 toplantımız. Basın takip etmemiş olabilir” dedi. Yine önceki toplantılardan haberdar olduğunu ancak geniş katılımlı bir toplantıdan bahsettiğini söyleyen Bostancı’nın bu yorumu üzerine ise Kabarık, “Ben insanları davet ederim. Katılır katılmaz. O onların sorunudur. Katılmamaları ayrı bir konu” demekle yetindi.

Toplantıda Belediye Başkanlarıda söz alarak sıkıntıları dile getirdiler. Kozcağız Belediye Başkanı Meliha Okutay, “Kozcağız halkı ve belediyesi olarak desteğe ihtiyacımız var. Merkez İlçeye bağlı olmamıza rağmen bütün işler Belediyenin üzerinde. Perşembe-Kozcağız ara yolunun yapılması en büyük isteğimizdir. Geç kalınan bu çalışma ile yolumuz 8 km. kısalacaktır. Ayrıca turizm sadece kum ve güneşten ibaret değil. Kozcağız yaylalara ve doğaya açılan kapıdır. Ama Kozcağız’ın her alanda desteğe ihtiyacı var” dedi.

Ulus Belediye Başkanı Hüseyin Ulus ise, geçte olsa böyle bir toplantının organize edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ulus’un nüfusu 90 binlerden 25 binlere düştü. Bunu nasıl engelleyeceğiz. Bunun için toprak, hayvancılık, madenlerimiz ve turizm gibi yerel kaynakların değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

Bartın Milletvekili Kabarık, geçmişte bu tür toplantıları sadece kendisi tertip etmiş ve son anda diğer Milletvekili Kulak’ı haberdar etmişti. Düzenlediği toplantılara da 7-8 kişilik bir katılım olmuştu. Aynı toplantının iki vekil ile birlikte düzenlenmesi ile birlikte salonun dolup taştığı gözlendi.

Kurucaşile Belediye Başkanı Hüseyin Sevim ise Karadeniz Sahil Yolu kapsamında sürdürülen çalışmalar hakkında sorular yöneltti. Kulak, Başkan Sevim’e “Karadeniz Sahil yolu projesinin başlangıç noktası Bartın-Amasra-Çakraz’dır. 2007 yılında çalışmalar hızla sürecektir” dedi.

Bartın ASKF Başkanı Turgut Altınçubuk ise sahaların içler acısı durumda olduğunu söyleyerek yarım kalan sahaların tamamlanması, mevcut sahalarda ise çim ve ışıklandırma çalışması yapılması gerektiğini dile getirdi.

BAŞKAN YOKKEN KONUŞMAM DEDİ, BAŞKANI AĞZINDAN DÜŞÜRMEDİ

Bartın Milletvekili Hacı İbrahim Kabarık, toplantıda sık sık “Belediye Başkanını da davet ettik ancak katılmadı. Katılsaydı iyi olacaktı. Ancak başkan yokken bizim konuşmamızın da bir anlamı olmuyor” diyerek Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya’ya olan tepkisini gösterdi. Kabarık’ın sık sık “Başkan gelmedi” dediği yerde Kulak’ın bir kez bile Başkan’ın adını anmayışı dikkat çekti. Ayrıca Kabarık’ın “Başkan’ı davet ettik gelmedi” sözleri toplantıya katılanlarda “Siz toplantıyı başkana güvenerek mi tertip ettiniz? Sizin Başkanla bir arada iken söyleyeceğiniz konulardan daha önemli konular yok mu? Niye sık sık başkanın katılmayışını gündeme getiriyorsunuz?” yorumlarına neden oldu. Yine Kabarık’ın “Hakkında söyleyeceğim şeylere o yokken cevap vermem” demesi de “Toplum önünde bir arada iken konuşmanız sorunu çözecek mi? Bu gergin bir ortamın oluşmasına zemin hazırlamaz mı? Üstelik hakkınızda bu kadar iddia varken “Başkan’ın olduğu yerde konuşurum” şeklinde ki sözleri de abeste iştigal olarak değerlendirildi.

bartin.info Arşiv

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.