Yalçınkaya, Termik Santral anlaşmasını Meclis’e taşıdı

ÇED süreci devam ederken iki firma arasında yapılan anlaşmanın imza törenine şahitlik yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız’a yaptığı taraflı açıklamaları nedeniyle ‘ÇED Raporu’nun olumlu çıkması yönünde baskı mı oluşturmaya çalışıyorsunuz” diye sordu.

YALÇINKAYA’DAN, BAKAN YILDIZ’A SORU ÖNERGESİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi M. Rıza Yalçınkaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle hazırlayıp Meclis Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde Hattat Holding ile Çinli AVİC İnternational firması arasında imzalanan anlaşmayı gündeme getirdi. Amasra’ya kurulması planlanan 1300 Megavatlık termik santral için iki firma arasında imzalanan mühendislik, satın alma ve inşaat işleriyle alakalı yaklaşık 1 milyar dolarlık anlaşmaya şahitlik yapan Bakan Yıldız’a, basında çıkan haberleri soran Rıza Yalçınkaya imza törenin de yaptığı açıklamayla ilgili olarak birçok soru yöneltti.

ÇED RAPORU SÜRECİNDE BASKI MI OLUŞTURUYORSUNUZ?

Amasra’ya kurulması düşünülen termik santral projesiyle ilgili ÇED sürecinin devam ettiği dönemde böyle bir anlaşmanın imza törenine şahitlik yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız’ı eleştiren CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bakan Yıldız’a ‘Böyle bir dönemde Amasra’ya termik santral kurulmasını desteklemeniz doğrumudur?” diye sordu. Bakan Yıldız’ın, termik santral için olumlu ÇED raporu çıkması hususunda taraf olduğunu; imza töreninde sarf ettiği sözlerle açıkça gözler önüne serdiğini ifade eden Rıza Yalçınkaya’nın önergesinde yer verdiği bir diğer soru ise “Böylesi önemli bir konuda taraf olarak, ÇED’in olumlu çıkması hususunda baskı mı oluşturmaya çalışıyorsunuz” şeklinde oldu.

TERMİK SANTRAL YENİLEBİLİR BİR PROJEMİDİR?

Soru önergesinde, Bakan Yıldız’ın törendeki konuşmalarını eleştiren Rıza Yalçınkaya “İmza töreninde yaptığınız konuşmada ‘Gerekli yerli taşkömürü gerekse yerli linyit kömür kaynaklarımızla beraber ülkemizdeki enerji portföyünün yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesiyle ilgili önemli bir imza atıldı. Bu proje ile yaklaşık 5 milyon ton kömürün işlenecek, bu da 1 milyar dolarlık ithalattan kurtulma anlamına gelmektedir’ ifadelerini kullandınız. Termik santral yenilebilir bir projemidir? HEMA ile TTK arasında imzalanan rödövans sözleşmesine göre, Amasra ocaklarından üretilecek kömür miktarı yıllık 3,5 milyon tondur. Kalan 1,5 milyon ton kömürün ithal edileceği gerçeği ortaya çıkmış olmasına karşın böyle bir açıklama yapmanızın gerekçesi nedir” diye sordu.

İTHALATTAN KURTULUŞUMUZ NASIL OLACAK?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın, soru önergesinde Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Taner Yıldız’a yönelttiği son soru ise imza töreninde sarf etmiş olduğu ‘Yıllık 1 milyar dolarlık bir ithalattan kurtulmuş olacağız’ ifadesine yönelik oldu. ATİM’de üretilen taşkömürünün kalorifik değerinin 3300-3700 Kcal/kg olduğunu belirten Yalçınkaya, santrallerde kullanılacak kömürün değerinin ise 5800 (+/-%10) civarında olduğunu ifade etti. Bu karşılaştırma ile termik santrallerin ithal kömürle çalışacağının kanıtlandığını belirten Rıza Yalçınkaya, Bakan Yıldız’a; “1 milyar dolarlık ithalattan kurtulmuş olacağımıza dair açıklamanız nasıl izah edilebilir” şeklinde oldu.

* * *

ÖNERGE:


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner YILDIZ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim.

M.Rıza YALÇINKAYA
Bartın Milletvekili

Basında yer alan 22.02.2012 tarihli haberlerden Hattat Holding’e ait Hema Endüstri A.Ş.’nin Bartın-Amasra da yerli taşkömürü ile kuracağı 1320 Megavatlık termik santralle ilgili olarak Hattat Holding ile Çinli AVİC International firmasının mühendislik, satın alma ve inşaat işleriyle ilgili 1 milyar dolarlık bir çerçeve anlaşması imzalamış olduğunu ve bu anlaşmanın şahitliğini de sizin gerçekleştiğinizi öğreniyorum.
Basında yer alan haberlerde konuyla ilgili bir konuşma yaptığınız ve bu konuşmanızda; “gerek yerli taşkömürü gerekse yerli linyit kömür kaynaklarımızla beraber ülkemizdeki enerji portföyünün yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesiyle ilgili önemli bir imza olduğunu, proje ile yaklaşık 5 milyon ton kömürün işleneceği, bununda 1 milyar dolarlık ithalattan kurtulma anlamına geldiği ifadelerine yer verilmiştir.

Şahitlik yapmış olduğunuz bu imza töreniyle ilgili olarak;

1-Bartın-Amasraya kurulması düşünülen termik santral projesiyle ilgili ÇED süreci devam ederken böyle bir anlaşmanın imza töreninde şahitlik yaparak Bartın-Amasra’ya termik santral kurulmasını desteklemeniz doğru mudur?

2-Santral kuracak firmanın ÇED ile ilgili başvuru süreci devam ederken, imza töreninde şahitlik yapmanız, olumlu ÇED raporu çıkması konusunda taraf olduğunuzu gözler önüne sermektedir. Böylesi önemli bir konuda taraf olarak, ÇED’in olumlu çıkması hususunda baskımı oluşturulmaya çalışılmaktadır?

3-Konuşmanızda; “gerek yerli taşkömürü gerekse yerli linyit kömür kaynaklarımızla beraber ülkemizdeki enerji portföyünün yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesiyle ilgili önemli bir imza olduğunu proje ile yaklaşık 5 milyon ton kömürün işleneceği bununda 1 milyar dolarlık ithalattan kurtulma anlamına geldiği ifadelerine yer verilmiştir. Termik santral projeleri yenilenebilir bir proje midir? HEMA Endüstri A.Ş.’nin TTK ile imzaladığı rödovans sözleşmesine göre, Amasra ocaklarından üretilecek kömür miktarı yıllık maksimum 3,5 milyon tondur. Bu durum firmanın kömür ithal edeceği gerçeğini ortaya koymuşken böyle bir konuşma yapmanızın gerekçesi nedir?

4-Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesinde halen üretilen taşkömürünün kalorifik değeri; 3300-3700 Kcal/kg’dır. Halbuki firma nın termik santrallerde kullanacağını bildirmiş olduğu kömürün değeri de 5800 (+/-%10) civarındadır. Bu durumda termik santrallerin ithal kömürle çalıştırılacağını doğrulamaktadır. Bu durumda 1 milyar dolarlık ithalattan kurtulmuş olacağımıza dair açıklamanız nasıl izah edilebilir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tesekkurler 12 yıl önce

Teşekkurler sayın vekilim. siz de olmasanız sahip çıkanı yok memleketin.

Avatar
Daglioglu Muharrem 12 yıl önce

Tesekkurler Rizabey sizolsun karsi cikiyorsunuz cikmaliyiz Hepberaber Bartinlilar hepinizi Karsiyiz