Bartınspor Mazisini Arıyor

En son 1999 yılında profesyonel ligde mücadele eden Bartınspor mazisini arıyor.

15 yıldır profesyonel lige çıkamayan kırmızı-siyahlı ekip yıllarca ikinci lig, üçüncü lig ve Türkiye Kupasında mücadele etti. 15 yıl içersinde iki kez amatör kümede şampiyon olamayan Bartınspor, 4 yıl önce Türkiye Futbol Federasyonu tarafından kurulan Bölgesel Amatör Lig’de mücadele ediyor.

Bartınspor 1930’lu yıllarda Bartınlı gençler tarafından kuruldu. Dernekler bürosuna kaydı yapıldı. Gayri federe olarak sportif faaliyetlerini devam ettirdi. 1963 Yılında Bartın Beşiktaş Jimnastik Kulübü adı altında spor kulübü o dönem Beden Terbiyesine tescili yapılarak spor faaliyetlerine katıldı. Bartınspor futbolda ikinci amatör kümede Zonguldak liginde ilk kez müsabakalara katıldı. Karabük, Kilimli, Filyos, Devrek, Çaycumadaki takımlarla ligde şampiyonluk mücadelesi verdi. 1970 Yılında Bartın Beşiktaş Kulübü Genel Kurulunda ismi değişerek Bartınspor oldu. O günden itibariyle kulüp Bartınspor adı altında spor teşkilatının düzenlediği spor müsabakalarına katılıyor. 1972 yılında Bartında daha önce kurulan Bartıngençlikspor kulübü kendini fes ederek genel kurul kararı ile Bartınspor kulübü ile birleşti. 1972 Yılından itibaren Bartınspor ilçede tek kulüp olarak faaliyetlerini sürdürdü. 1981 yılında kendini fes ederek Bartınspor adı altında birleşen Bartıngençlikspor kulübü 1981 yılında ilçenin ileri gelenlerinin çabalarıyla kurulan ikinci takım oldu.

Bartınspor ilk kez profesyonel lige 1984-1985 sezonunda Faruk Narin başkanlığında çıktı. Faruk Narin Bartınspor Kulübünde uzun yıllar kulüp başkanlığı görevinde bulundu. Başkanlığı döneminde Bartınspor profesyonel üçüncü liginde üç sezon kaldı. Bartınspor üçüncü senesinde Faruk Narin başkanlığında profesyonel ikinci ligine yükseldi. Bartınspor o dönemde tek lig olan Türkiye ikinci liginde üç sene mücadele etti. 1986 yılında ikinci lige çıkma başarısı gösteren kırmızı-siyahlı ekip ilk senesinde ligi orta sıralarda bitirdi. 1987-1988, 1988-1989 ve 1989- 1990 sezonunda ikinci liginde mücadele eden Bartınspor ligde ikinci senesinde oynadığı maçlar sonunda ligde ilk yarıyı lider tamamladı. Bartınspor ikinci ligde mücadeleler sonunda 1989-1990 sezonunda maddi imkansızlıklar nedeniyle üçüncü lige düştü. Bartınspor futbol tarihinde en başarılı dönemini 1992 yılında yaşadı. Bartınspor o dönemde Türkiye Kupasında Çeyrek Finale yükselme başarısını gösterdi. 1992 yılında güçlü rakiplerini bir bir eleyen kırmızı-siyahlı ekip çeyrek finale yükseldi. Bartınspor çeyrek finalde Galatasaray’la eşleşti. Galatasaray’la Atatürk Stadı’nda çeyrek final oynayan Bartınspor rakibine 4-1 mağlup olurken çeyrek finalde oynayan ilk ikinci lig takımı oldu. Türkiye Kupasında Çeyrek Final oynayarak bir tarih yazan Bartınspor Kulübü sayesinde ilde 5 bin kapasiteli çim sahasına kavuştu. 1995 Yılında üçüncü ligde amatör kümeye düşen Bartınspor 1998 yılında tekrar üçüncü lige geri döndü. Kulüp Başkanı o dönemde Rıdvan Yamandı. Rıdvan yaman tekrar Bartınspor’u üçüncü lige çıkartma başarısı gösterirken, kırmızı-siyahlı ekip ligde bir sezon kalabildi. Bir sezon üçüncü ligde kalan Bartınspor 15 yıldır profesyonel lige çıkamıyor.

M.Bayraktar

Anahtar Kelimeler:
Bartınspor
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
suleyman 10 yıl önce

ileriye yatırım yapmayan gecikince övunse ne fayda.futbol bitmiştir bu memlekette.ugrasmayın bosuna.16 yıldan beri kac tane oyuncu yetiştirdi...dogru dutust tesisi yok.yöneticlet cebinden para harcamalar.belediye olmasa yandı bartın spor. ?.bartın daki diger kulüplerinde bitirdi