15 Mart Dünya Tüketiciler Günü
Vali Ali ÇINAR’ın 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü Kutlama Mesajı

Teknolojik gelişmelerin ve özellikle küreselleşmenin etkileriyle günümüzde ticaret biçim değiştirmiştir. Artık ticaret çok farklı yöntemlerle yapılmakta; daha çok ürün ve hizmet tüketicilere ulaşmaktadır. Bu durum tüketicinin korunması kavramının önemini artırmıştır.

Tüketicilerin korunması konusu toplumun her kesimini ilgilendiren ve etkileyen, hiçbir kesimin kayıtsız kalamadığı bir husustur. Tüketicinin korunmasına yönelik kurallar ve uygulanmasındaki etkinlik, aynı zamanda bir toplumun çağdaşlık seviyesini gösteren unsurlardan bir tanesidir.

Tüketicinin korunması ile ilgili kurallar, sadece tüketiciyi değil, belli standartta ve kalitede mal ve hizmet üretimini hedeflediği için aynı zamanda üreticileri ve dolayısıyla ülke ekonomisini de korumaktadır. Mal ve hizmetlerin belli standartlarda ve kalitede üretilmeleri, onların uluslararası piyasalarda rekabet edebilmelerini sağlayacak, dolayısıyla ülkemizin ihracatını artıracaktır.

Ülkemizde 1995 yılına kadar tüketici hakları genel hukuk kuralları çerçevesinde korunmaya çalışılmıştır. 1995 yılında çıkarılan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile ülkemizde ilk defa özel bir yasayla tüketici hakları koruma altına alınmıştır.

Ancak zaman içinde, ticaretin değişen ve çeşitlenen biçimleri ile Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu gibi hukuki düzenlemelerin tüketicilerimize getirdiği yeni haklar, Tüketici Kanunu’nda değişiklik yapılmasını elzem hale getirmiştir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
, 28 Kasım 2013 tarih ve 28835 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Tüketicileri koruyucu yeni tedbirlerin getirildiği, tüketicilerin hak arama yollarının kolaylaştırıldığı yeni kanun, 28 Mayıs 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.

Bu kanun, hepimizi ilgilendiriyor, hepimizin haklarını koruyor. Ancak tüketicinin etkin korunmasının sağlanması için sadece yasal zeminin hazırlanması yeterli değildir. Tüketicilerimizin hakları konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Hiç şüphesiz ki tüketicilerin korunmasının en iyi yolu, onları sahip oldukları yasal haklar konusunda bilinçlendirmek, haklarını aramaları konusunda teşvik etmek ve yönlendirmektir. “Bilinçli tüketici sağlıklı ekonominin temelidir” görüşünden hareketle, tüm vatandaşlarımızı haklarını aramaları konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, tüketicinin korunmasına yönelik önemli görevler üstlenen başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çalışanları, Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri, Tüketici Mahkemeleri olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ve bu alanda fedakârca faaliyet gösteren bütün gönüllü tüketici örgütlerine teşekkür ediyor, hepimizin birer tüketici olduğumuz gerçeğinden hareketle tüm vatandaşlarımızın “15 Mart Dünya Tüketiciler Günü”nü kutluyor ve “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun”un tüm tüketicilerimize faydalı olmasını temenni ediyorum.

Anahtar Kelimeler:
Ali Çınar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.