Öne Çıkanlar Rıza Yalçınkaya MNK Mobilya Mehmet Ali Kıllı Emine KOÇOĞLU UEFA Epçiler Ortaokulu Müdürü Bakraçboz Karabük

Maden Müzesi’nde Üretim Canlandırıldı

Maden Müzesi’Nde Madenci Heykelleriyle Üretim Canlandırıldı

Zonguldak'ta, madencilik tarihinin anlatıldığı Maden Müzesi bitme aşamasına geldi. 4-5 ay içinde ziyarete açılması planlanan müzede, maden işçilerinin polyester heykelleri ile yer altında yapılan kömür üretimi birebir canlandırıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, Baştarla Mahallesi'ndeki Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Eğitim Ocağı'nın yanında inşa edilen Zonguldak Maden Müzesi binası 2011'de tamamlandı. 3 katlı müzede iç dekorasyon çalışmaları ise 2012'de başladı. 3 yıldır devam eden ve 4-5 ay içinde tamamlanması planlanan çalışma ile kentin en önemli gelir kaynağı taşkömürü madenciliğinin, hayatın her alanda izleri görülen kültürü yansıtılmaya çalışılacak.

Projenin en dikkat çeken 'üretim canlandırması' bölümü müzenin zemin katında hayata geçirildi. Yer altında çalışan 3 bartin.infomaden işçisinin polyester heykelleri, kömür, ahşap direk ve tahtalarla oluşturulan galeriye yerleştirildi. Orjinal boyutlarda yapılan madenci heykelleri ile ocakta yapılan kömür üretimi canlandırılmaya çalışıldı.

4 milyon 578 bin liraya mal olan müzenin zemin ve üst katlarında ayrıca dijital simülasyonlar, harita, resim ve film gibi metaryeller de kullanılanarak madencilik tarihi anlatılacak. Ara katta ise kömür üretiminde kullanılan fener, kazma, baret gibi madencilik objeleri sergilenecek.

Maden Müzesi Danışmanı Ekrem Murat Zaman, müzenin Türkiye'nin ilk maden müzesi olma özelliğine sahip olduğunu söyledi. Zonguldak'ın tarihine yakışan bir müze çalışması yaptıklarını belirten Zaman, "İşin sonuna geldik. 2016'nin ilk çeyreğinde belki ziyarete açılacak" dedi. Polyester heykellerin yer altında çalışan işçilerin fotoğrafları çekilerek yapıldığını belirten Zaman, şöyle dedi:

"Biz 3 işçi belirledik. Birincisi kömür yüklü vagonu eliyle itiyor. İkincisi hazırlık galerisi veya taban yolunda delik delen bir hazırlık işçisi. Diğeri de kazmacı. Birebir orijinal boyutta bir maden işçisi olduğunu ve hiçbir eksikliğinin olmadığını görüyoruz. Maden ocağında nasıl çalışıyorlarsa onu yansıtmaya çalıştık. Böylece ziyarete gelenler yer altında üretimin nasıl yapıldığını, işçilerin nasıl çalıştığını görmüş olacaklar.

DHA

Anahtar Kelimeler:
ZonguldakTTKMaden Müzesi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.