Kültür-Sanat

16. Bartın Kitap Fuarı 11 Ekim’de başlıyor

Abone Ol
16 SÖYLEŞİ
1 TİYATRO GÖSTERİSİ
1 RESİM SERGİSİ
1 OKULDA ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITIMI
İMZA GÜNLERİ

Bartın Belediyesi’nce geleneksel olarak düzenlenen ve 7 gün süre ile Bartın’da yaşayanları kültürel etkinliklerle buluşturacak olan Kitap Fuarı’na 39 yazar-şair katılıyor.

Açılış töreni 11 Ekim Perşembe günü saat 18.30’da Belediye Sosyal Tesisleri’nde yapılacak olan fuarın açılış akşamında Hasan Bayrı Şiir Yarışması’nın ödüllerinin ve-rilmesinin yanı sıra Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan‘a fuar onur plaketi takdim edilecek. Ayrıca Osman Günay’ın „Kömür Gözler“ isimli resim sergisi de açılacak.
 
6 GÜNDE 16 SÖYLEŞİ

Kitap Fuarı kapsamında 11 Ekim Cuma günü; Nilay Yılmaz “Okumak ve Yazmak Üzerine” – Şener Aksu/Suat Özdemir/Kekil Şimşek “Bir İnsan Gereksinimi Olarak Şiir“, 13 Ekim Cumartesi günü; Güngör Uras “50 Yıl Önce 50 Yıl Sonra Bartın Ekonomisi” – Prof. Dr. İbrahim Sarıçam “Batı’da Hz. Muhammed Tasavvuru" – Hüseyin Okur „İslam’da Tasavvuf“, 14 Ekim Pazar günü; Prof. Dr. Bahar Gökler “Ergenlik Dönemi Gelişimsel Özellikleri ve Sorunları” – Prof. Dr. Metin Sarıbaş "Bölgemizde Biyoçeşitlilik", 15 Ekim Pazartesi günü; Yılmaz Yeşildağ “Çocuklarda Kişisel Gelişim Aracı Olarak Futbol Kitapları”, - Aydın Ilgaz "Rıfat Ilgaz ve 1940 Kuşağı" - Özkan Mert "Allah ve Tango’dan Şiir Ne Değildir‘e", 16 Ekim Salı günü; Tülay Erduran/Şenol Karadeniz “Türkiye’de Kütüphanecilik ve Bartın İl Halk Kütüphanesi” - Derya Yıldız/Zeynep Ezmen/Özlem Çiçek "Eğitimci Kadın Şairlerden Şiire Dair Sohbet" - İlhan Taşçı/Işık Kansu/Orhan Tüleylioğlu „Hukuk, Cumhuriyet ve Şiddet“, 17 Ekim Çarşamba günü; Nurgül Ateş “Çocuklarda Öfke Kontrolü” – Ferhan Topçu/Fırat Mehmet Eroğlu “Roman Dünyası ve Roman Karakterleri Üzerine Sohbet" – Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu „Kadınların Yaşlılığa Hazırlık Dönemleri“ başlıklı söyleşileri ve ardından imza günlerini gerçekleştirecek.

 
AYDİLİ SANAT DERGİSİ’NDEN SAHNE DENEMESİ

Aydili Sanat Dergisi yazarlarınca hazırlanan „Ay Dervişi“ isimli tiyatro oyunu 13 Ekim Cumartesi akşamı saat 20.00’de Belediye Cep Sineması’nda sahnelenecek.
 
RESİM SERGİSİ

Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında Osman Günay‘ın "Kömür Gözler" isimli resim sergisi açılacak. Sergi 17 Ekim akşamına kadar Belediye Sosyal Tesisleri’nde gezilebilecek.



OSMAN GÜNAY

Doğum yeri Trabzon’un Beşikdüzü ilçesidir (1957). İlk ve ortaokul öğrenimini Zonguldak’ta, lise öğrenimini Beşikdüzü’nde tamamladı. A.T.İ.A. Gazetecilik Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu siyasal nedenlerden ötürü 12 Eylül 1980’de yarıda bıraktı. Kısa bir dönem özel şirketlerde işçi olarak çalıştı. 1987’de işbaşı yaptığı Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK)’nda Puantörlük yaptıktan bir süre sonra Vinç Makinistliğine geçti ve 2003’ de emekli oldu.

Başta şiir olmak üzere, öykü, deneme / eleştiri yazıları bazı yerel gazeteler ve dergilerin yanı sıra, Kurgu Kültür ve Sanat, Edebiyat Ve Eleştiri, Uğraş, Aykırı, Sunak, Kavram-Karmaşa, Çağdaş Türk Dili, Mor Taka, Bireylikler, Agora, Damar, Yasak Meyve, Zon-Kişot, Zalifre Yazıları, Şehir, Hürriyet Gösteri ve Cumhuriyet Kitap gibi süreli yayınlarda yayımlandı.  2008 Yılmaz Güney Kültür ve Sanat FestivaliŞiir Ödülü’ne değer görüldü. “Pastel boya” tekniğiyle yapmış olduğu özgün resim çalışmalarını ‘kişisel’ ve ‘karma’ birçok yerde sergiledi. Yaptığı resimlerden ikisi, Ankara Barosu’nun geleneksel olarak düzenlediği 2009 yılı Resim Yarışması’nda övgüye ve sergilenmeye değer bulundu.
Halen, Zonguldak’ta yayımlanan günlük HALKIN SESİ adlı yerel bir gazetede köşe yazarlığı yapıyor.
 


ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITIMI

Yazar Savaş Ünlü her yıl olduğu gibi bu yıl da Kitap Fuarı’nda Çaydüzü İlkokulu’nda söyleşi ve ücretsiz kitap dağıtımı yapacak.
 
FUAR ONUR KONUĞU PROF. DR. RAMAZAN KAPLAN

1951 (1952'den tashih) yılında Isparta/Yalvaç'ta doğdu. İlköğrenimini Dedeçam köyünde tamamladı (1964). Aynı yıl, Gönen İlk Öğretmen Okulu'nun parasız yatılı sınavlarını kazanarak öğretmen okuluna girdi. Bu okulun orta kısmını okuduktan sonra, müzik tahsili için, sınavla öğrenci alınan Ankara Erkek İlk Öğretmen Okulu bünyesindeki Müzik Semineri'ne gönderildi (1967). Ankara Erkek İlk Öğretmen Okulu'ndan 1970'te mezun oldu. 1970-1974 arasında ilkokul öğretmenliği yaptı. Öğretmen okulu mezunlarının mevcut diplomalarıyla üniversiteye alınmamaları nedeniyle, lise fark derslerini vererek (Maraş Lisesi, 1972) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde yükseköğrenime başladı (1974). Yükseköğrenimini 1978'de tamamlayıp asistanlık için açılan sınav sonucu, aynı fakültenin Yeni Türk Edebiyatı Kürsüsü'ne asistan olarak atandı (1979). Öğrenci iken Çalışma Bakanlığı Yurtdışı İşçi Sorunları Genel Müdürlüğü'nde Şube Müdürü (1976-1978) ve asistanlığından önce de, çok kısa süreli olmak üzere, Ankara Atatürk Lisesi'nde edebiyat öğretmeni olarak çalıştı. Yüksek lisansını "Şiirimizde İkinci Yeni Hareketi" (1981), 1982'de başladığı doktorasını "Cumhuriyet Dönemi Türk Romanında Köy" (1987) konularında "Pekiyi" derece ile yapan KAPLAN; 1988'de Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı'nda yardımcı doçent, 1993 yılında doçent, 2000 yılında da profesör oldu. Prof. Dr. Ramazan KAPLAN, bölümündeki akademik görevlerinin yanı sıra, doçent temsilcisi sıfatıyla Fakülte Kurulu'nda yer aldı (1994-1997). 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası'nın 38. maddesi uyarınca Kültür Bakanlığı'nda Bakan Danışmanı olarak görevlendirildi (Ekim 1996-Ağustos 1997). "Kültür ve Sanat Eserleri Yayın Danışma Kurulu" ile "Kaynak Eserler Yayın Danışma Kurulu" üyeliklerinde bulundu. Hoca Ahmet Yesevi Uluslar Arası Türk-Kazak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde) ve Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün lisansüstü programlarında dersler verdi, yüksek lisans tezi yönetti. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde ve Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde lisans dersleri verdi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ndeki yüksek lisans ve doktora tez danışmanlıklarına ek olarak; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi’ndeki doktora öğrencilerinin tez danışmanlıklarını da yürütmektedir.


Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı'nın sorumluluğunda yürütülen "Türk Dünyası Edebiyatı" projesi kapsamındaki "Türk Dünyası Edebiyat Terimleri ve Kavramları Ansiklopedik Sözlüğü" proje alt grubunun çalışmalarına başkan yardımcısı olarak katıldı. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerince kurulan (19 Mart 1999) "Edebiyat Topluluğu"nun akademik danışmanlığını yürüttü. Topluluğun çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirmesinden başka, Esin Sanat adlı bir kültür, sanat ve edebiyat dergisinin (ilk sayı, Yaz 1999) akademik danışmanlığını üstlendi. 2001 yılından beri Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi fakülte yönetim kurulu üyeliği yapmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı "Kültür ve Edebiyat Eserleri Yayın Danışma Kurulu" ile Millî Eğitim Bakanlığı "Danışma ve Yayın Kurulu" üyesidir. Millî Eğitim Bakanlığının "Acil Eylem Plânı"nda yer alan müfredat programlarının yenilenmesi konusunda yürütülen çalışmalar çerçevesinde "İlköğretim ve Orta Öğretim Düzeyinde Öğretim Programları Tasarımı Projesi"nde Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Programının hazırlanmasında proje genel koordinatörü olarak çalıştı [2003-2006]. Türk İş Birliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından, Arnavutluk Tiran Üniversitesi Türkoloji Bölümünün müfredat programının hazırlanması amacıyla 1-9 Mart 2005 tarihleri arasında Tiran Üniversitesine gönderildi. Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim Akademisi başkanı oldu (26 Nisan 2005). Prof. Dr. Ramazan KAPLAN, 9 Eylül 2008 tarihinde Bartın Üniversitesi Rektörlüğü'ne atandı. Halen bu görevini sürdürmektedir.




BAŞKAN CEMAL AKIN'DAN DAVET

Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Belediyesi 16. Kitap Fuarı'na gerek Bartın'dan gerekse çevre il ve ilçelerden herkesi davet etti. Başkan Akın yaptığı açıklamada "Ülkemizde bu kadar uzun soluklu yapılan kitap fuarları arasında ilk sıralarda yer alan Bartın Belediyesi Kitap Fuarı, kitap ve sanatseverlerin ilgi ve destekleri ile devam edecektir. Herkesin kendinden bir şey bulabileceği bir kültür etkinliği olan Kitap Fuarı'nın Bartın'da başlatılıp yaşatılıyor olmasından dolayı memnunluk duyuyorum. Fuarın başlamasından bugüne kadar desteği ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Bu yılki etkinliklerimize de herkesi davet ediyorum" dedi.