HEMA stratejik ortak arıyor

Zaman Gazetesi Ekonomi Servisi'nin Haberi:

2012 özelleştirme yılı olacak

Türkiye'de finansal danışmanlık hizmeti veren Unicredit Menkul Değerler, 2012'nin özelleştirme yılı olmasını bekliyor. Başkent Gaz, köprü ve otoyollar ile İstanbul doğalgaz dağıtım şirketi İGDAŞ bu yıl özelleştirilmeye çıkması beklenen büyük şirketler arasında. Unicredit'e göre 2012 yılında Türkiye'ye 11-15 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye girişi olacak.

2012 yılının, büyük şirketlerin özelleştirildiği bir yıl olması bekleniyor. Özelleştirmeler ve şirket birleşmelerine aracılık eden kuruluşlardan biri de Unicredit Menkul Değerler şirketi. Şirketin Türkiye'de finansal danışmanlık ve koordinatör banka olduğu projelerin büyüklüğü 18 milyar doları aşıyor. Unicredit Menkul Değerler CEO'su Kaan Başaran'ın açıklamasına göre bu yıl Başkent Gaz, köprü ve otoyollar ile İGDAŞ gibi yerli ve yabancı yatırımcı ve fonları harekete geçirecek büyük özelleştirmeler bekleniyor. Altyapı, enerji, sağlık ve gıda sektörlerinde şirket birleşmelerinin artması ve yıl sonunda toplam 11 milyar dolar ile 15 milyar dolar arasında doğrudan yabancı sermayenin Türkiye'ye geleceği tahmin ediliyor.

Unicredit Menkul Değerler CEO'su Kaan Başaran, 212 yılı öngörülerini bir basın toplantısıyla açıkladı. Başaran, "2011'de satış devri onayı alınan ve sözleşmesi imza aşamasında olan, yani 2012'de gelir olarak yazılması beklenen özelleştirmeler toplam 8,6 milyar dolar büyüklüğünde. 2012'de yerli yatırımcıyı olduğu kadar yabancı yatırımcı ve fonları harekete geçirecek büyük ölçekli birkaç özelleştirme bekliyoruz. Bunların başında da Başkent Gaz ve yılın ortalarına doğru gündeme oturacak köprü ve otoyollar ile İGDAŞ özelleştirmesi yer alıyor." dedi. 2011'de özelleştirme gelirlerinin büyük ölçüde 2012'ye ertelendiğini belirten Başaran, 2011 yılı özelleştirme gelirlerinin 410 milyon dolarda kaldığına dikkat çekti. İtalyan Unicredit ve Koç Holding ortaklığıyla kurulan Unicredit Menkul Değerler, köprü ve otoyol özelleştirmelerinin yanı sıra İGDAŞ özelleştirmesinde finansal danışman olarak görev yapıyor. Kaan Başaran'ın açıklamalarına göre enerji yatırımları, 2012 yılının gözde sektörü olacak. Hattat Holding'in 1.320 MW enerji üretim kapasiteli maden ve enerji yatırımına stratejik yabancı ortak arıyor. Kaan Başaran, Hattat'a bu ortağı getirmek için danışmanlık yaptıklarını kaydetti. Turcas Petrol ile Azeri Socar ortaklığındaki Star Rafineri Projesi'nin finansal danışmanı olduklarını belirten Unicredit CEO'su Başaran, 5 milyar dolarlık yatırımın finansmanı için kredi paketi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Başaran, Türkiye'de önümüzdeki 5 yılda enerji hariç 90 milyar dolarlık altyapı yapılacağını dile getirdi. Enerjiden sonraki ikinci büyük yatırım kaleminin sağlık olduğunu anlatan Kaan Başaran, önümüzdeki dönemde sağlık alanında 24 projenin hayata geçirileceğini ve bunlar için 10 milyar dolarlık yatırım gerektiğini kaydetti. Başaran'a göre Sağlık Bakanlığı'nın ihalesini yürüttüğü ve 2012-2016 yılları arasında tamamlanması planlanan bu projeler için 2-2,5 milyar dolarlık sermayeye ihtiyaç bulunuyor. CEO Başaran, Unicredit olarak sağlık projelerinin hem yatırım hem de proje finansmanında aktif rol oynayacaklarını ifade etti.

LouIs vuItton, ORKA İLE ORTAKLIK İSTİYOR

Kaan Başaran, hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren Orka Grubu'nun azınlık hisselerine ortaklık konusunda danışmanlık yaptıklarını söyledi. Başaran, "Louis Vuitton'un finansal yatırım yapan şirketi L Capital, ortaklık sürecinin içinde ciddi ilgilenen gruplardan biri. L Capital'in dışında da çoğunluğu Avrupa ve ABD'li yatırımcılar var. Orka Grubu'nun büyümesine katkıda bulunabilecek finansal yatırımcı olursa bir ortaklık söz konusu olur." dedi. EKONOMİ SERVİSİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Erdoğan Atmış 12 yıl önce

Kömür çıkarmakta bile bu kadar geç kalmasının nedeni ne sanıyorsunuz? Bu şirketin termik santral yapacak gücü olmadığını, sadece hanutçuluk yaparak bu "engin projesini" yabancılara pazarlamaya çalıştığını baştan beri söylüyoruz. Komisyonunu alıp gidecek. Burada birilerine verdiği söz ve vaatler de uçup gidecek. Yeni yabancı şirketin üreteceği "yerli enerjiyle" gurur duyarlar artık.

Avatar
Hasan 12 yıl önce

Çok merak ediyorum Bartın'a termik santral yapılmayacak,muhalefet termik santral üzerinden seçim siyaseti yapıyor diyenler sözünde duracaklar mı acaba.Yoksa o zaman başka şimdi başka mı diyecekler.Sizce.....