BARTIN merkezden geçen ırmağın rengi, artan kirlilik nedeniyle hafta sonu maviye dönmesiyle ilgili tekstil fabrikası açıklama yaptı. Fabrika İdari İşler Müdürü Ergin Gök, atık suyun standartlara uygun arıtıldıktan sonra ırmağa verildiğini söyledi.
Kent merkezinden geçerek, Karadeniz’e akan Bartın Irmağı’nda cumartesi günü suyun rengi maviye döndü.
Yaşanan kirliliğin ardından Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, Budakdüzü köyünde kurulu bulunan tekstil fabrikasının boya sularının arıtma tesisinden ırmağa verilen deşarj noktasından numune alarak, Ankara’daki laboratuvara götürdü.
Cuma günü arıtma tesisinde arıtılarak, Kozcağız deresine giden 300 metre uzunluğunda olan dere yatağındaki balçıkların temizlenmesi için iş makinesi ile çalışmada, dere tabanında bulunan tortuların ırmağa karıştığı tespit edilmişti.
Bugün fabrika yönetimi basın toplantısını düzenleyerek, kendini savundu.
Fabrika İdari İşler Müdürü Ergin Gök, fabrikanın 2004 yılından bu yana kentte faaliyet gösterdiğini ve bin 300 kişiye istihdam sağlandığını belirtti.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından sürekli denetlendiklerini hatırlatan Gök, “Atık su deşarjı ve hava emisyonu 8 Mayıs 2024 yılına kadar çevre izin belgemiz bulunmaktadır. Yeni yapılan barajın su tutma sebebiyle de Kozcağız tarafından Bartın ırmağına az su gelmektedir. DSİ tarafından 2016 yılında yapılan U kanal çalışması tam anlamıyla sonuçlanmadı. Eksiklikler var, kanal üzerinde yapılması gereken menfez inşaatı tahsisat yokluğundan yapılamıyor. Kozcağız ırmağı ile kuru dereyi bağlayan menfez yapılmadığından dolayı her iki bağlantı arasında kot farkı bulunmaktadır.
Kanalda tortular birikiyor. Çevre il müdürlüğü bilgisi dahilindedir. Dolayısı ile arıtma deşarj artıma noktasından 5 adet pompa ile 300 metre ileriye boru ile suyumuzu boşaltıyoruz. Tortu birikinti U kanal içinde su ile sürüklenmediği için birikintiler oluyor. Bu kanal içinde biriken toprak, tortu ve sazlıkların temizlenmesi için çevre il müdürlüğü bizden talep etmektedir. Kendi imkanlarımızla temizlenmeye kalktığımızda DSİ’den tepki alıyoruz.
DSİ Bartın şubesi müdürlüğüne menfez inşaatının yapılması ve U kanal içinin temizlenmesi için başvurumuz var. kuruluşundan itibaren her yıl çevreci bir anlayış içinde kendini yeniliyor. 2018 yılında kurduğumuz artı ilave artıma tesisiyle, yeni iyileştirmeler arıtma sistemlerine dahil ettik. Ozonlama sistemi, deşarj suyunun arıtması, mikro parçacıkların ince elek düzeneği ile toplaması, Endüstriyel atığın azaltılması için, yıkama ponza taşlarının tekrar geri dönüşüme kazandırılması çalışması, yıkama ponza taşından plastik ile aşındırma sistemine geçiş yaptık.
Çevreyi korumak için elimizden geleni yapıyoruz.”diyerek konuştu.
Yapılan basın toplantısının sonrasında fabrikada bulunan atık suyun deşarjının yapıldığı üniteler gazetecilere gösterildi.