Yalçınkaya, belgeyi gösterdi

HEMA, AMASRA’DA 3.5 MİLYON METREKARE ORMANLIK ALAN İSTEMİŞ

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, dün parti binasında basın toplantısı düzenledi. Yalçınkaya, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne HEMA Endüstri A.Ş.’nin ve Batı Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş.’nin 1/100 binlik Bölgesel Çevre Düzeni Planı’nda ormanlık alan olarak görünen Delikliburun mevkiinin kullanım hakkı için bir başvurusu olup olmadığını sorduğunu ifade etti. Yalçınkaya, “10 Mayıs 2011’de İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden gelen cevabi yazıda Amasra ilçesi Delikliburun mevkisinde Batı Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. 1 milyon 694 bin 965 metrekare, HEMA Endüstri A.Ş. tarafından da 1 milyon 681 bin 390 metrekarelik alan için ön izin talebinde bulunulduğu bildirilmiştir. Şahsıma verilen cevapta bu ön izin talebinin de değerlendirme aşamasında olduğu ifade edilmiştir. Söz konusu ormanlık alanın şirket yetkilileri tarafından 49 yıllığına kullanım hakkının talep edilmesinin termik santral projesinin tamamlanması için seçimlerden sonra düğmeye basılacağını göstergesidir. Bu da siyasi iktidar milletvekillerinin “müjdeler olsun Bartın’da artık termik santral kurulmuyor, halk rahat olsun” demelerinin aksine termik santral kurma çalışmalarının devam ettiğinin göstergesi olarak ortaya çıkan belgedir. Şirket bu ormanları 49 yıllığına istemiş. Bu gerçekten vahim bir olaydır. Termik santral kurulmuyor diyorlar, bir taraftan da arkadan dolaşarak gizliden saklıdan bu süreci tamamlamak için çalışmalar yapılıyor. 3 buçuk milyon metrekarelik orman alanını ilgili şirket karpuz ekmek için istemiyor. Termik santralin kurulmasıyla ilgili bu yeri istedi. Seçimlerden sonra da bu alana termik santral kurulacak mı, kurulmayacak mı? Bu konuda açıklama görevi siyasi iktidarın temsilcisi Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’a düşüyor” dedi.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, dün parti binasında basın toplantısı düzenledi. İl Başkanı Selim Karakaş, CHP Bartın 2. sıra milletvekili adayı Meliha Okutay ve partililerin de katıldığı toplantıda Yalçınkaya, oldukça önemli açıklamalarda bulundu. Yalçınkaya, düzenlediği basın toplantısında Amasra’da kurulması planlanan termik santral projesi ile ilgili ÇED başvuru dosyasının yer seçim çalışmalarının Delikliburun veya Filyos Vadisi mevkilerinde sürdürülmesi için yeniden düzenlenerek Çevre ve Orman Bakanlığına sunulması için önceki yıl Haziran ayında müşavir firmaya iade edildiğini belirtti. HEMA Endüstri A.Ş. ve Batı Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından alternatif alanları da irdeleyen ayrı ayrı ÇED başvuru dosyalarının yine önceki yıl Eylül ayında bakanlığa iletildiğini ve ÇED sürecinin başlatıldığını anımsatan Yalçınkaya şöyle konuştu: “Bu süreç içerisinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne bilgi edinme yasası kapsamında müracaat ederek söz konusu termik santral ile ilgili Delikliburun mevkisinde başlatılan ÇED süreci içerisinde, ÇED başvurusu yapan firmalar tarafından 1/100 binlik Bölgesel Çevre Düzeni Planı’nda ormanlık alan olarak görünen Delikliburun mevkiinin kullanım hakkı için bir başvurusu olup olmadığını sordum. Yine bu kullanım hakkı isteyen firmaya nasıl cevap verildiğinin tarafıma bildirilmesini istedim. Tarafıma 10 Mayıs 2011’de İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden gelen cevabi yazıda Amasra ilçesi Delikliburun mevkisinde Batı Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. 1 milyon 694 bin 965 metrekare, HEMA Endüstri A.Ş. tarafından da 1 milyon 681 bin 390 metrekarelik alan için ön izin talebinde bulunulduğu bildirilmiştir. Şahsıma verilen cevapta bu ön izin talebinin de değerlendirme aşamasında olduğu ifade edilmiştir.”

İLGİLİ ŞİRKET BU ALANI KARPUZ EKMEK İÇİN İSTEMİYOR

Söz konusu ormanlık alanın şirket yetkilileri tarafından 49 yıllığına kullanım hakkının talep edilmesinin termik santral projesinin tamamlanması için seçimlerden sonra düğmeye basılacağını gösterdiğini öne süren Yalçınkaya, şunları kaydetti: “Bu da siyasi iktidar milletvekillerinin (müjdeler olsun Bartın’da artık termik santral kurulmuyor, halk rahat olsun) demelerinin aksine termik santral kurma çalışmalarının devam ettiğinin göstergesi olarak ortaya çıkan belgedir. Şirket bu ormanları 49 yıllığına istemiş. Bu gerçekten vahim bir olaydır. Termik santral kurulmuyor diyorlar, bir taraftan da arkadan dolaşarak gizliden saklıdan bu süreci tamamlamak için çalışmalar yapılıyor. 3 buçuk milyon metrekarelik orman alanını ilgili şirket karpuz ekmek için istemiyor. Termik santralin kurulmasıyla ilgili bu yeri istedi. Sürecin devamına baktığımızda Bartın ve Amasra halkının istemediği termik santralin kurulma çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Bu alan verilirse 3 buçuk milyon metrekarelik alandaki ağaçlar kesilerek termik santralin kurulma inşaatına başlanmış olacaktır. Bu durum onu gösteriyor. Ben siyasi iktidardan bu konuya açıklık getirilmesini istiyorum. Termik santral kurma konusunda siyasi iktidar olarak Bartın halkına termik santral kurulmuyor müjdesini veren iktidarın bu konuyla ilgili olarak açıklama yapmasını bekliyorum. Neden bu şirket ormanlık alanı 49 yıllığına kullanım hakkının kendi üzerine geçmesini ister? Seçimlerden sonra da bu alana termik santral kurulacak mı, kurulmayacak mı? Bu konuda açık ve net bir şekilde kamuoyunun aydınlatılması gerekiyor. Bu konuda açıklama görevi siyasi iktidarın temsilcisi Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’a düşüyor. Sayın Tunç’un bu konuda açıklama yapması gerekiyor.”

S.Bostancı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.