Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından “Eğitim Sisteminde Yapılanma (4+4+4)” konulu bir panel düzenlendi. Paneli başkanlığını Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan yaptı. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Emre, Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nuriye Semerci panelist olarak panelist olarak katıldı.
Günümüzde çocuklar 2 yaşında okuma yazma ve matematik öğreniyor
Panelde konuşan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, “Günümüz eğitim araştırmaları; Teknolojik gelişmelerin öğrencilerin düşünme, anlama, sorgulama ve öğrenme becerilerini giderek artıracağı, öğrenme ve anlama düzeyinin yükseleceği, geleceğin öğrencilerinin on kat daha akıllı olacağı, öngörüsünde bulunmaktadır.” dedi. Yeni eğitim programlarında eski teori ve yaklaşımlar yer almadığını söyleyen Prof. Dr. Güneş, Pavlov’un köpek, Thorndike’ın kedi, Skinner’in fare ve güvercin deneylerinden elde edilen bilgiler kullanılmıyor. Piaget’in zihinsel gelişim modeli kullanılmıyor. Piaget 60 yıl önce yaptığı araştırmalara göre, çocukların; 7 yaşında matematik öğrenebileceğini, 11 yaşında soyutlama yapabileceğini, açıklamıştı. Günümüzde çocuklar 2 yaşında soyutlama yapıyor, okuma yazma ve matematik öğreniyor. “ diye konuştu.
4+4+4 beyin gelişimine uygundur
4-6 yaşlarında öğrenme kapasitesinin üst düzeyde olduğunu söyleyen Güneş, 4-6 yaşlarında beynin her iki lobu birlikte kullanılmaya başlanır. 4-6 yaşlarda öğrenme kapasitesi üst düzeydedir. Bu nedenle yeni yapılanma beyin gelişimine uygundur.”dedi. 8 Yıllık zorunlu eğitim sisteminde öğrencilerin özellikleri ve düzeyleri dikkate alınamadığını, öğrenci merkezli eğitim amacına ulaşmadığını, günümüz eğitim yönetimi anlayışına, toplam kalite yönetimine uygun olmadığını belirtti.
Şiddetin artmasının temel nedeni 8 yıllık kesintisiz eğitimdir
Bir müdürün ve üç müdür yardımcısının 8 yılı kapsayan ilköğretim okulunu yönettiğini, yöneticilerin öğretmeni ve öğrencileri yeterince tanıyamadığını, yöneticilerin bina, araç, gereç, yakıt, temizlik vb. konulardan eğitime zaman ayıramadığını belirten Güneş; Öğrenci 8 yıl aynı okula gidiyor, aynı okul kıyafetini giyiyor. Aynı kişilerle dostluk kuruyor ya da kavga ediyor, olumlu ve olumsuz durumlar 8 yıl sürüyor, sosyalleşme olumsuz yönde gelişiyor. Bu durum da şiddete ortam hazırlıyor. Şiddetin artmasının temel nedeni 8 yıllık kesintisiz eğitimdir.” diye konuştu.
İlkokul öğrencilerine sanatı sevdiremezseniz ortaokulda o çocuğun duygularını kontrol edemezseniz
Daha sonra konuşan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Emre, günümüzde batı referanslı bir sistemin var olduğunu, öncelikle eğitim sisteminde öğrencinin zekâ gelişiminin yanında ruhsal gelişimine de değer verilmesi gerektiğini belirtti. İnsanın özüne faydalı olabilecek bir eğitim sisteminin oluşturulması gerektiğini belirten Emre, “ İlkokul öğrencilerine sanatı sevdiremezseniz ortaokulda o çocuğun duygularını kontrol edemezseniz.” dedi.
4+4+4 Eğitimi sistemine 28 Şubat sürecinin yapay bir eğitim sistemi oluşturması nedeniyle ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Emre, “ bir taraftan Avrupa Birliği entegrasyon süreçlerini yaşayacaksınız. Bir yandan da 8 yıllık kesintisiz eğitimi sürdüreceksiniz. Bu artık gereksizleşmişti.” dedi.
Panelde en son konuşan, Doç. Dr. Nuriye Semerci, “Bireyin ilk dört yıl temel eğitimini kapsamasının yanında diğer kademelere temel teşkil etmektedir. Daha üst kademelerin verimliliği büyük oranda temel eğitime bağlıdır. Bu nedenle çok özen gösterilmelidir.” dedi. Okul öncesinden başlayarak güçlü bir mesleki rehberlik ve yöneltme sistemi oluşturulması geektiğini belirten Semerci; Çocukların yetenekleri çok küçük yaşlardan tesbit edilmeli. Eğitim süreci içerisinde ilgi alanları yeniden tesbit edilmeli. Farklı dallara kaymak isteyenler için olanaklar tanınmalı. Çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren sevdikleri dallara yönlendirilmeli, ders geçme değil dersi sevdirme, daha önemli tutulmalıdır.” diye konuştu.
Bartın Üniversitesi'nden 4+4+4'e olumlu not
Zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yeni eğitim sistemi 4+4+4 Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen bir panelde konuşuldu. Panelde Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, 4-6 yaşlarda öğrenme kapasitesi üst düzeydedir. Bu nedenle yeni yapılanma beyin gelişimine uygundur.” dedi.
19 Nisan 2012 Perşembe 19:37

beyin gelişi bu kadar hızlı ise bundan önce doğanlar geri zekalı mı sayın hocam 2 yaşında matematik çözen kimin çocuğu merak ettim eğitim sizin elinize kaldıysa vay halimize