Ormancılık Haftası böyle kutlanır

Orman köylüsünün ormanla barışık yaşaması için ne gerekiyorsa onu yapmalıyızEski Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ile Orman Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcısı Eşref Girgin’in konuşmacı olarak katıldığı kutlamaların sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Halk Müziği Sanatçıların konserinde Orman Fakültesi öğrencileri doyasıya eğlendi.

Bartın Üniversitesi, Orman Mühendisleri Odası Batı Karadeniz Şube Başkanlığı, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Bartın Belediyesi, Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ormancılık Kulübü işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte öğleden önce Bartın Anadolu Lisesi, Davut Fırıncıoğlu Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi ile Fen Lisesi öğrencilerine Orman Fakültesinin bölümleri tanıtıldı. Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Varol tarafından Orman Mühendisliği Bölümü,  Doç. Dr. Bülent Kaygın ile Doç. Dr. Ayben Kılıç tarafından Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü, Yrd. Doç. Dr. Banu Bekçi tarafından da Peyzaj Mimarlığı Bölümü tanıtıldı. Orman Fakültesi öğrencileri Tuğba Öztürk, Oğuzhan Aksoy ve Özge Nur Toklu kendi bölümlerini anlatan birer konuşma yaptı.

Daha sonra Ormancılık Kulübü akademik danışmanı Doç. Dr. Ayben Kılıç ile Ormancılık Kulübü üyelerinden Aslı Ceren Aktaş, Ormancılık Kulübünü tanıttı. Etkinliğe katılan Bartın Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık bir konuşma yaptı. Ardından töreni izlemeye gelen lise öğrencilerine fidan hediye edildi.

Orman da üniversite de bu ülkenin geleceğidir

Törenin açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Ormanlarımız hakkında ne söylesek azdır. Ecdadımızdan Fatih Sultan Mehmet ‘Ormanımdan bir dal kesenin başını keserim.’ diyerek ormana verilen önemi bizlere en iyi şekilde ifade etmiştir. Ormanların önemi ve korunması konusunda bir fikrim vardı. Fakat ormanların ne kadar kıymetli ve dokunulmaz olduğunu rektörlük görevine geldiğimde daha iyi anladım. Çünkü üniversitemize yeni bir kampüs alanı ararken çok ciddi bir süreçten geçtik. O zaman nereye el atsak bölgemizin özelliğinden dolayı orman karşımıza çıkıyordu ve neredeyse adım atmak imkânsız haldeydi. Bütün bunlara rağmen yasal çerçevelerde hareket ederek yeni bir kampüs alanına kavuştuk. Orman da üniversite de bu ülkenin geleceğidir.” diye konuştu.

Dokuz farklı kurumla bir işbirliği protokolü imzaladık

Daha sonra konuşan Zonguldak Orman Bölge Müdürü Hakkı Ünal, etkinliği düzenleyen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Ormancılık Haftası kutlamaları öğleden sonra da devam etti. Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nedim Saraçoğlu’nun, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesini tanıtımı ile başlayan etkinlik, Orman Mühendisleri Odası Batı Karadeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Azize Toper Kaygın’ın konuşmasıyla devam etti. Orman Mühendisleri Odası Batı Karadeniz Başkanlığının faaliyetleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Azize Toper Kaygın, “Bu etkinlikle ormanlarımızın önemine bir kez daha dikkat çekmek, ormanın sürekliliğini ve verimliliğini görev bilen orman fakültelerimizin öğrencilerine mezun olduklarında rehberlik eden Orman Mühendisleri Odamızı tanıtmak ve farkındalık oluşturmak istedik. Dokuz farklı kurumla bir işbirliği protokolü imzaladık.” diye konuştu.

“Dünya Ormancılık Günü Perspektifinden 5531 Sayılı Kanun ve Orman Mühendisleri Odası” konulu bir konferans veren Orman Bakanlığı Ağaçlandırma eski Genel Müdürü ve Müsteşar Yardımcısı Eşref Girgin, “Orman mühendisi, orman ekosistemini yöneten bir sanatçıdır. Orman endüstri mühendisliği ise ormanlardan elde edilen ürünlerin en az zayiatla kullanılmasını sağlar.” dedi.

Türk ormanlarından elde edilen ürünleri, sertifika olmadığından yurt dışında pazarlayamıyorduk

Karabük Milletvekili ve emekli Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, “Dünya Ormancılığı, Dünya Ormancılığındaki Gelişmeler ve Ormancılıkta Ülkemizin Yeri” konulu konuşmasında “Ormanların ekonomik, ekolojik ve sosyal fonksiyonlarından ormanlar tahrip edilmeden yararlanılmalıdır. Türk ormanlarından elde edilen ürünleri, doğayı tahrip etmediğimize dair sertifikamız olmadığından yurt dışında pazarlayamıyorduk. Ormanlarımızı doğayı tahrip etmeden işlettiğimizi söyledik ve yurt dışından sertifika aldık.

MİLLETVEKİLLERİ YILMAZ TUNÇ ETKİNLİĞE KATILDI

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve Karabük Milletvekili Osman Kahveci beraberlerinde İl Başkanı Yaşar Arslan, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal, Merkez İlçe Başkanı Regaip Bayraktar ile birlikte Bartın Üniversitesinde düzenlenen Orman Haftası etkinliğine katıldı. Milletvekili Tunç etkinlik kapsamında kurulan standları ziyaret ederek öğrencilerle bir süre sohbet etti. Öğrenciler ise Milletvekili Tunç’a Teşekkür ederek kendi yaptıkları sabunlardan hediye etti. Etkinliğin sonunda katılımcılara plaket verilmesinin ardından Türk Halk Müziği konseri verildi ve ağaç dikimi yapıldı.

Orman köylüsünün ormanla barışık yaşaması için ne gerekiyorsa onu yapmalıyız

Vali Bülent SAVUR konferansda yaptığı konuşmada“Orman köylüsünün ormandaki yaşamını sürdürebilmesi için ne yapılması gerekiyorsa onu yapmalıyız. Ormanlar insan hayatını olumsuzlaştıran unsurlar olmamalıdır bilakis insan hayatını ve sosyal hayatı güzelleştiren yaşanılabilir alanlar olmalıdır diye düşünüyorum. Vatandaş şu anda ormandan ve ormanda yaşamaktan rahatsız. Çünkü ormanı kesmek zorunda kalsa bir takım cezalarla karşılaşıyor. Bunun yerine kesilen ormanın yerine yenisini dikme zorunluluğu getirilse sorun olmayacak. Orman hayatımızı sınırlandıran bir unsur olmamalıdır. Ormanları hayatımızın güzelliği, hayatımızın içtenliği olarak benimsemeliyiz. Ormanlarda yaşayanlara sıkıntı ile bakmamalıyız. Bunların sebebi ne ise bu sebepleri ortadan kaldırmanın bir yolunu bulmalıyız. Özellikle yüzde 64’ü orman olan bir ilin valisi olarak nüfusun büyük bir kısmı da orman arazisi içinde yaşayan insanların hizmetkarı bir vali olarak bu hususu ben siyasilerimizden ve akademisyenlerimizden özellikle dikkate almalarını, bundan sonraki hukuki yapılanmalarda bu hususa şimdiye kadar olduğu gibi daha da özenle yaklaşmalarını istirham ediyorum”dedi.

Anahtar Kelimeler:
Ormancılık Haftası
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.