Bartın'da Açık İşlerin En Fazla Olduğu Meslekler

2014 YILI I. DÖNEM BARTIN İŞGÜCÜ PİYASASI TALEP ARAŞTIRMASI TAMAMLANMIŞTIR

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Bartın ilinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile Bartın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılı 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında Bartın İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirilmiştir.

Bartın ilinde gerçekleştirilen bu talep araştırması ile; Bartın’daki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenmiştir.

Bu çalışma ile birlikte Bartın’ın işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek Bartın’daki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda Bartın düzeyinde sektörel olarak istatistiksel ve anlamlı tahminler üretilmiştir.

Alan çalışması Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Bartın'daki özel sektörde faal olan 10+ istihdamlı işyerlerinde gerçekleştirilmiştir. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada Bartın’da tam sayım yöntemi ile çalışılmıştır. Yani Bartın ilindeki 10+ istihdamlı özel sektör işyerlerinin tamamı ziyaret edilmiştir. Toplamda 421 işyeri bizzat ziyaret edilmiş, bu işyerlerinin 391 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulanmıştır.

Çalışma kapsamında Bartın ilinde 370 kişilik açık iş bulunmaktadır. Buna ek olarak, Bartın'ın “açık iş oranı” % 2,40 olarak hesaplanmıştır. Başka bir deyişle, Bartın’da her 100 kişilik kadronun 97,6’si dolu 2,4’i ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin % 22,6’sı açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 4 işyerinden Finin açık işi bulunmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 59 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 39,6 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 15,6 oranında lise ve dengi eğitimler ve yüzde 3,7 oranında lise üstü eğilimliler talep edilmektedir. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde; açık işlerin yüzde 7,4'ü için yabancı dil yeterliliği, yüzde 8,8'i için seyahat edebilen, yüzde 11,2'si için proje tabanlı çalışma, yüzde 12,9'u için bilgisayar kullanımı, yüzde 20,2'si için satış ve pazarlama, yüzde 21,1 'i için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 30,2'si için iletişim ve ifade etme, yüzde 41,3’ü için etkin hesap yapabilme, yüzde 45,4'ü için takım çalışması becerileri, yüzde 59,1'i için iş ahlakına sahip olma, yüzde 64,3'ü için fazla mesaiye kalabilme, yüzde 67,8'i için mesleğe ilişkin yeterli bilgi/teknik bilgi ve tecrübe ve yüzde 70,6'sı için fiziksel yeterlilik 1 talep edildiği tespit edilmiştir.

Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 4,8 ile Finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe tespit edilmiştir. Finans ve sigorta faaliyetleri sektörünü yüzde 4,1 açık iş oranı ile Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörü ve yüzde 3,0'lık açık iş oranı ile İmalat sektörü izlemektedir.

Bartın'da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Makineci (Dikiş), Beden İşçisi (Genel), Tuğla İmal İşçisi, Garson (Servis Elemanı), Ortacı/Ayakçı (Tekstil), Ayakkabı İmalatçısı (Sayacı), Satış Danışmanı, Pazarlamacı, Seramik İmal İşçisi ve Ötücü olduğu tespit edilmiştir.

Bartın İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işverenlerin Bartın'da ilk 6 ayda 372 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin % 31,8’i eleman temininde güçlük çektiğini belirtmiştir. Başka bir deyişle, yaklaşık her 3 işverenden 17 işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanmıştır.

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler; Makineci (Dikiş), Kurutma Makinesi Operatörü-Kimyasal Ve İlgili İşlemler, Pazarlamacı, Beden İşçisi (Genel), Saya Dikici (Makine İle), İş Makineleri Operatörü, Garson (Servis Elemanı), Kasap, Aşçı ve Satış Danışmam mesleğidir.

Bartın İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçları 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle istihdamda 1049 kişilik net artışın beklendiğini bize göstermektedir. Başka bir deyişle, işverenler bugüne kıyasla, 30 Haziran 2015 tarihinde istihdamın net olarak % 7,1 artmasını beklemektedir.

30 Haziran 2015 tarihinde sektörler itibariyle net istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, en yüksek net istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 51,2 ile İnşaat, yüzde 30 ile İmalat ve yüzde 12,3 ile Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörleri olduğu görülecektir.

Tünel Kalıpçı-İnşaat, Kompleci (Dokuma Hazır Giyim Ve Ev Tekstili), Madenci (Genel), Makineci (Dikiş), Garson (Servis Elemanı), Kalite Kontrolcü-Tekstil, Satış Danışmanı, Ötücü, Akacaktı Satış Elemanı (Pompacı) ve Ayakkabı İmalatçısı meslekleri 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam artışı beklenen mesleklerdir. Buna karşılık; Sıvacı, İnşaat Elemanları Kalıpçısı (Elle), Soğuk Demirci, Döşeme Ve Duvar Kaplamacısı, Ortacı/Ayakçı (Tekstil) meslekleri ise 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu mesleklerdir.

Çalışmanın sonuç raporunda Bartın’ın işgücü piyasası arz ve talep yönüyle ele alınarak Bartın’ın işgücü piyasa yapısı ve işgücü piyasasının ihtiyaçları ortaya konulacaktır. Aktif İstihdam Politikalarının: özellikle de işgücü yetiştirme kurslarının tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanmaktadır.

Bartın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Bartın İşgücü Piyasası Talep Araştırması ile bilimsel temelden yoksun bir konu durumunda olan yerel işgücü piyasa yapılarının ve işgücü piyasası ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını hedeflemektedir. Ayrıca Bartın ilinde geliştirilecek istihdam politikaları; araştırmanın sonuçları dikkate alınarak oluşturulacaktır.

İşgücü yetiştirme kursları, tespit edilen ihtiyaçlara göre açılacaktır. Önümüzdeki dönemde de, Bartın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından her yıl en az bir defa bu yönde ve bu kapsamda araştırmalar yapılması hedeflenmektedir.

Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı "Bartın İşgücü Piyasası Analizi Raporu' en geç 2014 yılı Kasım ayı sonuna kadar yayınlanacaktır. Bu Rapor kapsamında Bartın işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecektir.

Araştırmanın; ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olması beklenmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
muhammed topal 8 yıl önce

Ayakkabicilikta acik yok maas cok dusuk veriyolar