Batı Karadeniz İşbirliği Platformu İnkumu'nda toplandı

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası'ndan konuya ilişkin yapılan açıklama:

Batı Karadeniz İşbirliği Platformu; Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde bölgenin ekonomi temsilcilerini bir araya getirmek, bölgesel işbirliği ağını ve ortak hareket etme kültürünü geliştirmek hedefleriyle Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı önderliğinde kurulmuş bir platformdur. Platform ilk toplantısını Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde 9 Mart 2012 tarihinde Zonguldak´ta, ikinci toplantısını 14 Mayıs 2012 tarihinde Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, üçüncü toplantısını 15 Haziran 2012 tarihinde Devrek Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, dördüncü toplantısını 12 Temmuz 2012 tarihinde Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, beşinci toplantısını 24 Eylül 2012 tarihinde Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirmiştir. Platform her toplantıda genişleyen katılımcı profili ile her ay farklı bir üyenin ev sahipliğinde çalışmalarına devam etmektedir. Batı Karadeniz İşbirliği Platformu 6. toplantısı 6 Kasım 2012 tarihinde Bartın Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Bartın İnkumu Terrace Otel’de gerçekleştirilmiştir.

Toplantıya Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ender YEĞEN, BAKKA Genel Sekreteri Faruk TEZEL, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Renda OKAY, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Cihat YAMAN, Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Gündüz ACAR, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ömer TÜFEKÇİ, BAKİAD Genel Sekreteri Hasan ÖNDER, KASİAD Genel Sekreteri Murat YETİŞİR, BARGİAD Genel Sekreteri Uğur GÜN, KGF Kdz. Ereğli Şube Müdürü Osman Murat KICIMAN, KGF Karabük Şube Müdürü Bülent ESATOĞLU ve BAKKA Uzmanları Ümran ÖZTÜRK, Mete Kaan NAMAL, Sakin EREN, Osman Bahadır KALECİK ve Halil Can EMRE katılım göstermişlerdir.

Toplantı, Bartın TSO Genel Sekreteri Ender YEĞEN’in açılış konuşmaları ile başlamıştır. Konuşmalarında YEĞEN, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na böyle bir platformun kurulmasına öncülük etmesi sebebiyle ve katılımcılara gösterdikleri ilgi sebebiyle teşekkür etmiştir. Ardından Bartın’a karayolları yol yapım çalışmaları çerçevesinde yapılan bordürlerin işletmelerin yollarını kapaması konusunu görüşmek üzere Bartın TSO Başkanı İsmail TOKSÖZ’ün Kastamonu’da bulunması sebebiyle toplantıya katılım gösteremediğini iletmişlerdir.

Toplantı BAKKA Genel Sekreteri Faruk TEZEL’in Ajans çalışmaları hakkında yaptığı bilgilendirme ile devam etmiştir. Konuşmalarında TEZEL, Kalkınma Ajanslarının 3 yıldır faaliyette olduklarını fakat sunulan mali destek programları ile tanındıklarını ve diğer çalışmaların desteklerin gölgesinde kaldığını, Ajansların yatırım destek ve analiz çalışmalarına da ağırlık vererek faaliyet alanlarının tamamında kendilerini tanıtmaları gerektiğinin altını çizmiştir.

TEZEL, Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinin oluşturduğu bölgenin diğer Düzey 2 bölgelerin nazaran kompakt bir yapı içerisinde olduğunu, uzun yıllar bir arada yaşadıklarını ve birbirlerini tanıdıklarını, bu birlikteliğin sinerjiye dönüşmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Bölge planı çalışmaları kapsamında ilçe analizlerini BAKKA uzmanları ile gerçekleştirmeye devam ettiklerini ve bu çalışmalar ile ilçelerde daha farklı neler yapılabilir sorusuna yanıt aradıklarını ifade eden TEZEL, Demir-Çelik, Turizm, Yapı, Orman Ürünleri Sektör Analizlerinin ve OSB Mevcut Durum Analizinin yapıldığını Ulaştırma-Lojistik Master Planının da yapılarak 2014-2018 bölge planı çalışmalarına devam edileceğini kaydetti.

Mali Destek Programlarına 2013 yılında da devam edileceği bilgisini paylaşan TEZEL, KOBİ’lerin ve özel sektörün desteklenmesinin kamu bağımlılığını kırmak noktasında önemli olduğunu ifade etti.

TEZEL, Yeni Teşvik Sistemi ile Kalkınma Ajanslarının teşvik belgesi düzenleme ve izleme süreçlerinde yer aldığını ve bu yeni görevlerin BAKKA’ya ayrı bir heyecan kattığını ifade etti.

Bölgemizde yatırım çekme faaliyetlerine gerek ulusal gerekse uluslararası yatırımcılara destek olarak devam ettiklerini kaydeden TEZEL, bölgemizde yatırım alanlarının kısıtlı olduğunu ve bu alanların haritalandırma ve bilgisayar ortamında belirleme ile tespit edilmesi yönünde çalışma planlandığını ifade etti.

Yatırım ortamı tanıtım çalışmalarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden TEZEL, yatırımcıların aklına bölgemizi düşürebilmek, elimizde somut veriler ile yatırım çekme faaliyetlerini gerçekleştirilmek istediklerini kaydetti.

15 Kasım 2012 tarihinde Dedeman Otel’de gerçekleştirilecek Zirveye ilişkin ise TEZEL, ilgililerin destek mekanizmaları hakkında internet üzerinden haberdar olabildiklerini ama proje sunmada tereddüt yaşadıklarını ifade etti ve düzenlenecek Zirve ile KOBİ’lerin destek mekanizmalarının muhatapları ile buluşacaklarının altını çizdi.

Zirveye katılımın yüksek tutulması ve ilgili tüm paydaşların katılımının sağlanması noktasında Platform üyelerinin desteğini beklediklerini ifade eden TEZEL, destek mekanizmalarının tamamının bölge KOBİ’lerimize sunulmasının Ajans desteklerinin anlatılması kadar önemli olduğunu ve yararlanıcı kitlesinin bu organizasyona vereceği dikkat ve önem ile sonrasında sunacağı projelerin Zirvenin sonucu olacağına inandıklarını kaydetti.

Toplantıda ardından BAKKA Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Ümran ÖZTÜRK, KOBİ’lere Yönelik Destekler ve Finansal Araçlar Zirvesi hakkında ayrıntılı bilgi sundu ve üyelerin organizasyon kapsamında alabilecekleri görevler hususunda görüşüldü.

Toplantı üyelerin güncel faaliyetlerini anlatmaları ve bir sonraki toplantının Karabük’te gerçekleştirilmesinin kararlaştırılması üzerine sona erdi.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.