Öne Çıkanlar BAKKA Emine KOÇOĞLU Karabük Ulus Kurucaşile Zonguldak Feyzi Arıcı Mehmet Ali Kıllı

Çiftçinin hali perişan: Çay 50 kuruş, 1 litre süt 50 kuruş

Kozcağız’a bağlı yaklaşık 1000 kişilik nüfusa sahip Ellibaş köyü sakinleri Gazetemize özel yaptıkları açıklamada, köy nüfusunun çoğunun hayvancılıkla uğraştığını, fakat yem, mazot, gübre fiyatlarındaki artış karşısında süt fiyatlarının gerilemesi nedeniyle köyde hayvancılığın bittiğini söylediler. Dış ülkelerden canlı hayvan ithalatına başlandığını hatırlatan köy sakinleri 9 yıl öncesine kadar bir adet büyükbaş hayvana bakan çiftçi, elde ettiği süt parası ile 3 çocuğunu okuttuğunu söylerken, şimdi ise bir büyükbaş hayvana bakamadığını söyledi. Çiftçilerin sorunlarını anlatan yaşlı amca, Amerika'nın sütünü içmek istemiyoruz, dışarıdan gelen eti yemek istemiyoruz. Kendi köyümüzün, kendi ülkemizin, kendi malımızın etini, sütünü yemek istiyoruz. Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a ve Tarım Bakanına seslenmek istiyorum; “çiftçinin hali perişan, ineklerimize yem alamıyoruz. Traktörümüze mazot alamıyoruz. Çünkü çiftçi’nin gücü yok" diye konuştu. Orhan Çiftçi ise, köylünün halinin perişan olduğunu, Önceki yıllarda bir litre süt 75 kuruş’tu sonra 50 kuruşa kadar düşürdüler. Günümüz şartlarında bir bardak çay ile bir litre süt aynı fiyata geldi. Bir litre süt ile bir bardak çayı yan yana koyan köylüler nerede adalet nerede kalkınma diyerek tepki gösterdiler. Başka bir üretici ise şu ifadelere yer verdi. Daha önce 12 ineği bulunduğunu, ancak yem alamayınca hepsini sattığını söyledi. Şu anda dış ülkelerden canlı hayvan ithalatına başlandığını hatırlatan köy sakinleri, "Şimdi sıra süte geldi. Yarın biz sütte de zarar etmeye başlayınca, kalan inekleri de satmak zorunda kalacağız. Sonra süt dışarıdan alınacak, dışa bağımlı olacağız. Dışarıdan ucuz da gelse paramız dışarıya gidecek. Ben üretici olarak sesleniyorum; tükettiğiniz et, süt kendi vatanımızın üreticisinden olsun. Hepimizin beklentisi ve temennisi bu" şeklinde konuştu. Süt ürünleri ile ilgili bir firmanın Ellibaş köyüne 2 trilyonluk yatırım yapmak istediğini iddia eden köy sakinleri kendisine ruhsat verilmediği için başka bir yere gitmek zorunda kaldığını, yetkililerin bu konuda duyarsız hareket ettiğini söylediler.

Bartın Olay

Anahtar Kelimeler:
KozcağızEllibaş
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
emine 13 yıl önce

yılmaz tunç aman duymasın

Avatar
aptul 13 yıl önce

yürü be orhan kim tutar seni

Avatar
Hasan 13 yıl önce

Allah aşkına yapmayın sayın hemşehrilerim bu söyledikleriniz doğru olması imkansız.Bizim ülkemizde kişi başı milli gelir 10000 dolar.Devletimiz siz çiftçiler hayvan yetiştirmeye zahmet etmeyin diye angusları ithal etti.Ne gerek var dimi ama bir sürü uğraş hazır elin adamı yetiştirmiş niye siz zahmete giresiniz.He bir de mazot demişsiniz evet çok pahalı ama bir sorun niye pahalı,devletimiz bizim için %60 vergi alıyor mazottan bu aldığı vergilerle ülkemize yol,hastahane,baraj yapıyor bizim için.Devletimiz mazottan %60 vergi alıyor ama bizim için pırlantadan vergi almıyor mesala bu köylüye yapılmış yatırım değil de nedir.Süt demişsiniz süt sağlığa çok yaralı hele hele çocuklar için bulnmaz bir besin maddesi şimdi sütün kilosu 5tl olsa ne olacak hepsini satacaksınız çocuklarınıza kalmıyacak devletimiz sizi düşündüğü için böyle yapıyor.Sizde hemen herşeye karşı çıkıyosunuz olmaz ki böyle herşey sizin için.Unutmayın 12 haziranda size bu iyiliği yapanları ödüllendirin.Herşey bizim için.

Avatar
murat 13 yıl önce

hasan kardeşim tebrik ederim yazdıkların için.ama o dili bizim hemşehrilerimiz biraz zor anlar... sana ilave şunları yazmak istedim, "1 litre benzin 2,5lira idi, 4 lira oldu"; "1 litre su 1 lira, 1 litre süt 50 kuruş" .. ee bunlar "hayaldi gerçek oldu" :) 12 haziran da unutmayız umarım bunu :)

Avatar
bülent 13 yıl önce

herkes akp karşıtı ama sandığa gelince akpye veriyorlar. bu hükümetin ne yararını gördünüz diyoruz yok benim oğlan işe alındı yok sağlıkta iyi şeyler yaptı. kalp krizine çare bulmuş mu? millet bu zamlarla kalpden gider yakında. 2002 de şu kadar milli gelir arttı demesini biliyorlar. 2002den beri benzine ekmeğe elektriğe doğalgaza ne kadar zam geldiğini söylesene. türkiyenin ne kadar borcu var açık açık söylesene. propaganda değil mi işte gerçek dışı şeyler.