Öne Çıkanlar Rıza Yalçınkaya MNK Mobilya Mehmet Ali Kıllı Emine KOÇOĞLU UEFA Epçiler Ortaokulu Müdürü Bakraçboz Karabük

Kulaç: Emekli aylıkları iyileştirilmeli

Toplantıda emekli ve ülke sorunlarının kapsamlı bir şekilde değerlendirildiğini ifade eden Kulaç, “Gelir ve aylık alanlar arasında var olan eşitsizlikler yanında, ödenmekte olan aylıkların yüzde 90’ının açlık sınırının, genelinin ise yoksulluk sınırının altında kalması karşısında emeklilerin aylıklarını iyileştirecek çözümler getirilmelidir. Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile birlikte emeklilerden alınan muayene tutarını emeklilerin ödemesi giderek zorlaşmaktadır. Gelir ve aylıklardan kesilen bu tutarlara yönelik tepkiler ve itirazlar çığ gibi büyümektedir. Seçim sürecinde taleplerimizi içeren detaylı dosyalar milletvekili adaylarına ve iktidar hedefleyen siyasi partilerin temsilcilerine mutlaka sunulacaktır” dedi.

EMEKLİ AYLIKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

Türkiye Emekliler Derneği Bartın Şube Başkanı İsmail Kulaç, 14/15 Nisan tarihinde, 95 Şube Başkanının katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilen derneklerinin başkanlar kurulunun sonuç bildirisini kamuoyuyla paylaştı. Toplantıda emekli ve ülke sorunlarının kapsamlı bir şekilde değerlendirildiğini ifade eden Kulaç, toplantıda şu kararların alındığını belirtti: Gelir ve aylık alanlar arasında var olan eşitsizlikler yanında, ödenmekte olan aylıkların yüzde 90’ının açlık sınırının, genelinin ise yoksulluk sınırının altında kalması karşısında emeklilerin aylıklarını iyileştirecek çözümler getirilmelidir. Sosyal güvenlikte oluşturulan tek çatı sisteminde emeklilerin durumları yeniden değerlendirilmeli, alt sınır aylıklarında eşitlik sağlanmalıdır. İntibak talebimizin karşılanması sonucu, özellikle de 2000 öncesi dönemlerde katsayı ve gösterge sistemine göre emekli olanların mağduriyetleri devam etmektedir. Bu konuda hazırladığımız kanun tasarısına sahip çıkılmadığından, emekli, aylıklarında genel bir iyileştirmeye gidilememektedir.

GECİKMİŞ HAKLAR TESLİM EDİLMELİ

Önerimizi sunarken, geçmiş haklarımızın güncelleştirilerek Kanunun yayımı tarihinden itibaren uygulanması gibi bir özveride de bulunduk. 2000 öncesi döneme göre oluşturulan derece ve kademeler ile emeklilerimizin gecikmiş olan haklarının bir an evvel teslim edilmesi için çağırımızı bugün de tekrarlıyoruz. Siyasi partileri bu konuda göreve davet ediyoruz. 4447 ve 5510 sayılı kanunlar ile gelir ve aylıkların artışı sağlıklı bir kritere endekslenmediği için yeni bir sayılı kanunlar ile gelir ve aylıkların artışı sağlıklı bir kritere endekslenmediği için yeni bir haksızlık olmuştur. Hükümet de bu eksikliği gördüğünden söz konusu maddeleri bazı yılları askıya alarak zam artışını farklı bir şekilde yapmıştır. 2010 ve 2011 yılları birinci altı ay zamlar, seyyanen ve yüzdeli aylıkların artışı sağlıklı bir kritere göre belirlenmeli, kalkınmadan emekli aylıklarına refah payı yansıtılmalıdır. Türkiye Emekliler Derneği, yüzdeli artışlar yerine seçenekli olarak seyyanen ve yüzdeli zam uygulamasına devam edilmesini daha adil bulmaktadır. Bu konuda, derneğimizin görüşünü de alınarak yasal düzenleme yapılmalıdır.

EMEKLİLERE PROMOSYON KONUSUNDA HAKSIZLIK YAPILIYOR

Vergi dairesi kaldırılması sonucunda ek ödeme olarak gelir ve aylık alanlarda uygulanan 4 ve yüzde 5 oranları çok yetersiz kalmıştır. 2011 yılı birinci altı ayda 580.55 liranın altına gelir ve aylık alanlara yüzde 5 uygulanırken, 580 bin 55 liranın üzerinde gelir ve aylık alanlara da yüzde 4 ek ödeme uygulanmaktadır. Emekliler, harcamalarında temel gıda maddelerine yüzde 8, diğer zorunlu harcamalarına ise yüzde 18’e kadar KDV ödemektedirler. Bu durumda yapılan zamların büyük kısmı vergi olarak geri alınmaktadır. Bu haksızlığın giderilmesi için ek ödeme oranları yüzde 8 – 10 aralığında yükseltilmelidir. Emeklilere promosyon konusunda büyük haksızlık yapılmakta ve bankalar korunmaktadır. Çalışanlara verilen bir hakkın emeklilerden esirgenmesini içimize sindiremiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu, bankalar gerekli olan diyalogu kurmalı ve zor durumda olan emeklilerimize promosyon verilmelidir. 

GELİR VE AYLIKLARDAN KESİLEN MUAYENE TUTARI

2002 ve 2006 yıllarına ait uygulamalar ve ilgili mevzuatlar sağlıklı kıyaslanmadığından, emeklilerin hak ettikleri farkların gelir ve aylıklara yansıtmaması sonucunda, Türkiye Emekliler Derneği olarak, bu konuyu yargıya götürdük. Bu konudaki haklılığımız, Türkiye Emekliler Derneği olarak, bu konuyu yargıya götürdük. Bu konudaki haklılığımız hükümetlerin yayınladığı kararnameler ve Bütçe Kanunlarından kaynaklanmaktadır. Henüz Yargıtay’da karar aşamasında olan fark alacaklarımızı Hükümetin iyi analiz ederek, sorunu idari açıdan çözmesi en doğru yaklaşım olacaktır. Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile birlikte emeklilerden alınan muayene tutarını emeklilerin ödemesi giderek zorlaşmaktadır. Gelir ve aylıklardan kesilen bu tutarlara yönelik tepkiler ve itirazlar çığ gibi büyümektedir. İnsanca yaşamaya yetecek bir aylığın ödenmediği bir süreçte katkı payları ile emeklilerin sağlık hakları riske edilmektedir. Sağlık en temel insan hakkıdır. Bu nedenle, belli gelir gruplarının ve emeklilerin katkı payından muaf tutulmasını ödeniyoruz. Ayrıca, Sağlık Uygulama Tebliğiyle ilaçlara getirilen sınırlandırma ve bazı ilaçların doktor tarafından yazılmasına rağmen, bu ilaçlar listede bulunmadığı için fark ödemesi de eczaneler tarafından alınmaktadır. Bu ayrımcı uygulamaya da son verilmelidir.

TALEPLERİMİZ, MİLLETVEKİLLERİNE SUNULACAKTIR

6111 sayılı Torba Kanını, emeklilerden çok çalışanların ve özellikle de bağımsız çalışanların koruduğu bir yapıya dönüşmüştür. Torba Kanununda 1 Ekim 2008 öncesi bu haktan yararlananların kazanılmış hakları korundu. Bu olumlu bir gelişmedir. Burada bir eksik durum kaldı. O da, 1 Ekim 2008 sonrası kız çocuklarının aynı haklardan yararlanmayacak olmaları, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu nedenle, tarih ayrımı yapılmadan kız çocuklarımıza anne ve babaları üzerinde sağlık yardımı alabilme olanağı sağlanmalıdır. Türkiye yaklaşan 12 Haziran 2011 seçimleri nedeniyle yeni bir sürece girmiştir. Aslında emeklilerin gözü kulağı partililerin seçim bildirgelerinde olacaktır. Emeklilerin taleplerine nasıl yaklaşıldığı hassasiyetle incelenecektir. Ayrıca bu dönemde, emeklilerin gecikmiş olan haklarının teslim edilmesi beklenmektedir. Emekliyi ikinci planda tutan anlayış artık terk edilmelidir. Sosyal güvenliği geliştiren bir ülke olmalıyız. İnsanca yaşamaya yetecek gelir ve aylıklar ödenmelidir. Sosyal güvenliği geliştiren bir ülke olmalıyız. İnsanca yaşamaya yetecek gelir ve aylıklar ödenmelidir. Sosyal devlet de bunu gerektirmektedir. Bölge milletvekili adaylarına da büyük görevler düşmektedir. Şubeler olarak, bölgemizdeki tüm adaylar ile görüştürülerek emeklilerin sorunlarına sahip çıkmaları talep edilecektir. Seçim sürecinde taleplerimizi içeren detaylı dosyalar milletvekili adaylarına ve iktidar hedefleyen siyasi partilerin temsilcilerine mutlaka sunulacaktır.

S.Bostancı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
N.k 13 yıl önce





Bu yazı buram buram siyaset kokuyor.zaten artık emekli derneğine de ihtiyaç yok neye faydanız varki,sırf koltuklarınızı koruyabilmek için kuru sıkı atıyosunuz.