Öne Çıkanlar BAKKA Filiz Fırat UEFA Kurucaşile Rıza Yalçınkaya MNK Mobilya Feyzi Arıcı Mehmet Ali Kıllı

Bayram Bereketi

Her anlamda hareketliliğin yaşandığı şu günlerde en kalabalık ve en bereketli yer, her yıl olduğu gibi yine halk pazarı oldu. Yarın arife günü olması nedeniyle kalabalığın daha da artacağı tahmin ediliyor. Bayram yaklaştı, yaşlı, genç, küçük, büyük, anne, baba, herkesi bir telaş sardı. Bayramlıklar seçildi, kılık kıyafet, ayakkabı, market, pastane alışverişleri, kuaför, berber hazırlıkları ayrı bir telaş yarattı. Büyüklerimizde bir taraftan bir bayram daha geçiriyor, ailece bir bayramın daha mutluluğunu yaşıyor olmanın sevinci varken, bir taraftan da ‘Artık o eski bayramlar kalmadı. Bu bayramda eskisi gibi çok canlı, hareketli olmaz’ın burukluğu var. Büyüklerimiz yine de kurban kesecek olmanın, gurbetçi çocuklarının onların yanında bulunacak olmasının heyecanını yaşıyor. Ellerin öpülmesi, bir şeker ikramı ve ailece, kalabalık bir yemekte buluşuyor olmak onların en güzel bayramı. Çocukları ise ayrı bir heyecan sarmış durumda. Çalınacak kapılar, öpülecek eller, kimlerden harçlık alınacağı şimdiden listeye eklendi. Onlar için alınan bayramlık kıyafetlerse, bayramın en güzel yanı oldu. Bir de toplanan harçlıklar ve para ile dolan cepler, onlar için bayramın hediyesi olacak. Hem çocukları hem de büyükleri, alınan hediyeler ve ziyaretlerle mutlu etmek de aile büyüklerine düşüyor. Ramazan ayı alışverişinin yanı sıra küçüklere alınan kılık kıyafetler, büyüklere ziyaretler için alınan ‘yarım elma gönül alma’ tatlılar, şekerlemeler için de pastaneler ve konfeksiyoncuların yolu tutulmuş durumda. Hemen hemen tüm tatlı çeşitlerini pastanesinde bulunduran iş yeri sahipleri, renkli, canlı ve süslemeli şekerlemeleriyle, Bartınlılara tüm çeşitlerini sundu ve yapılan alışverişlerle bayramdan nasibini aldı.

BAYRAMLIKLAR ALINIYOR

Bayramlık diğer günlerde alınan kıyafetlere benzemez ve alındıktan sonra da kolay kolay unutulmaz. Eskiyene kadar o bizim bayramlık kıyafetimizdir. Hatta eskiyip atıldıktan sonra dahi ‘Bir bayramlığım vardı hani birlikte aldığımız, mor çiçekli’ diye hep hatırlanır. Bayramlık hepimiz için çok özeldir. Hele ki küçüklere alınan bayramlıklar hiç unutulmaz. Hem çocukların hem anne babaların hep hatırındadır. İşte bu nedenle konfeksiyonlarda bayram alışverişi için doldu taştı. Yeni pantolon, etek, kazak, hırka alışverişlerini yapan Bartınlılar bayrama yeni kıyafetlerle girmek için konfeksiyonların yolunu tuttu. Alınan kıyafetler büyük bir hevesle ütülenir, kapı arkasına, yatağımızın tam karşısına, göreceğimiz şekilde konur da; bayram ayakkabısız olur mu? Yatağımızın başına konacak ve kıyafetlerimiz kadar giyilmeyi heyecanla bekleyecek ayakkabılar olmaz mı? Zira bayram sabahı, bayram namazına gidildiğinde parlayan ayakkabılar olmazsa bayramlıklar yarım kalır. Bayramlığımıza uygun ayakkabıları almak için de Bartınlılar, ayakkabı mağazalarının yolunu tuttu. Mağazalar, alınan kıyafetlerin altına uygun ve kışlık ayakkabıların seçilmesiyle doldu. Aranılan modelin, uygun ayak numarasının bulunması, kış mevsimine uygun olması derken belirli bir zamanda ayakkabı mağazalarında geçti. Küçük, büyük, herkesin uğradığı ayakkabı mağazaları, hem kışlık ayakkabı hazırlığı ile hem de bayram hazırlığı ile hareketlendi.

OTOBÜS BİLETLERİ ÖNCEDEN REZERVE

Bartın’a gelecek olan otobüs firmaları, biletlerini haftalar öncesinde satışa sundu ve kısa zamanda dolan otobüsler, biletleri ‘yok’ satmaya başladı. Bayram dönüşünde yaşanacak olan yoğunluk sebebiyle firmalar şimdiden yedek seferler için otobüs ve şoförlerini hazırladı. Gelen yolcuların geriye dönüş biletleri de, yer sıkıntısı yaşamamak için bayrama girmeden alınmaya başlandı. Bartın Şehirlerarası Otobüs Terminali de hemen hemen her şehirden, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’den gelen otobüs ve yolcularla her saat doldu taştı. Damat tıraşı bir, bayram tıraşı ikidir. Kadın erkek bunların önemini bilmeyen yoktur. Bayram sabahı babalarımızda, ağabeylerimizde göreceğimiz temiz saç, temiz sakal bayram tıraşı yüzümüzü güldürür, bayramlıklarımızı tamamlar. ‘jilet gibi’ olmak toplumumuzda bayramın yanı sıra, her zaman erkekleri temiz gösterir. Aynı zamanda dinimiz gereği temizlik gerektiren bayramda berbere, kuaföre uğramak kaçınılmazdır. Ayakkabıdan, pantolona, kazaktan, çizmeye, çoraptan, iç çamaşırına, eşofmandan, monta, hırkadan, tişörte, aradığımız her şey bulabileceğimiz Bartın Halk Pazarı, tüm mağazaların yanı sıra en çok tercih edilen alışveriş adresi oldu. İhtiyacımız olan her şeyi rahatlıkla bulabildiğimiz Halk Pazarı’nda özellikle bayram arifesinde ‘iğne atsanız yere düşmüyor.’ Halk Pazarı’na girdiğimizde, bayram için yapılan alışverişi ve kalabalığı gördüğümüzde aklımıza ‘Acaba insanlar bayram dışında alışveriş yapmıyor da mı bu kadar alışveriş yapılıyor?’ sorusu aklımıza gelmeden olmuyor. Her bütçeye hitap eden yanıyla, her kesimden insanın uğradığı Halk Pazarı’ndaki esnaf, bayramdan hemen hemen en iyi nasibini alan kesim oluyor. Her bayram ve her zaman müşterisi bulunan Halk Pazarı her bütçeye hitap eden yönü, çeşitliliği ve kalabalık ortamı ile de bizlere tam bir bayram heyecanı yaşatıyor.

Anahtar Kelimeler:
Ramazan Bayramı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.