Kapatılırsa Kayıtdışı Artar
Dershanelerin sadece Türkiye’ye has kurumlar olmadığını dile getiren Çakır, “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde de dershanecilik oldukça yaygındır. Japonya, Güney Kore, Çin, ABD, Almanya, İtalya, İngiltere, Portekiz, Avustralya, Yunanistan gibi 40′ı aşkın ülkelerde dershaneler farklı isimlerle faaliyet göstermektedir. Türkiye ye genelinde 4 bin civarındaki dershane yatırımcısının yatırımlarının atıl kalması ile ortaya ekonomik olarak da zarar çıkacağını bildiren TSO Başkanı Cihat Çakır, “300 bine yakın öğretmen atama beklerken bunun yanına işsiz kalacak 100 bin öğretmen ve personelin eklenmesi izah edilemez. Tasarıdaki 'Dershaneler özel okula dönüştürülecek' ifadesini yine MEB'in yaptığı araştırmadaki dershanelerin sadece yüzde 10'u özel okula uygundur sonucu doğurmaktadır.” Özel dershanelerin varlığının tartışma konusu yapılmasının buradaki yönetici, öğretmen ve diğer çalışanlar ile öğrenciler üzerinde geleceğe yönelik ciddi kaygılar oluşturmaktadır. 4 bine yakın özel dershane, özel ders alamayan 2 milyon dar gelirli ve orta halli ailenin çocuğuna hizmet veriyor. 50 binden fazlası öğretmen olmak üzere 100 bini aşkın çalışanıyla önemli bir istihdam alanı.
Siyasi İktidar Eğitimde de Sağlanmalı
Hükümetin eğitimde tedbir alması ve reform yapması gerekmektedir. Dershanelerin kendiliğinden kapanması için ortam hazırlanmalıdır. Dershaneler kapatılınca devlet okulunda okuyan, özel okula gidemeyen çocuklar eğitim takviyelerini nereden alacaklar? İmkanı olup da özel ders alanlarla, maddi durumu yetersiz olanların arasındaki fırsat eşitliği bozulmuş olacaktır.
"MESLEK LİSELERİ DE ZARAR GÖRÜR"
Dershanelerin kapatılmasının doğrudan etkilerinin yanı sıra ekonomiye ve ülkeye de bazı etkileri de olacağına işaret eden Bartın TSO Başkanı Çakır, "Sanayi sektöründe uzun yıllar ara eleman sıkıntısı çekildi ve çekilmeye devam ediliyor. Meslek liselerinin boş kalması sorunu ülkenin istihdam dengesini alt üst eden bir noktaya ulaşmıştı. Şimdi katsayı eşitlendi ve öğrenciler meslek liselerine yeniden yöneldi. Meslek lisesine giden öğrenci ne düşünüyor? (Lisede meslek edinirim; dershanede üniversiteye hazırlanırım) diye düşünüyor. Şimdi dershaneleri kapatınca bu öğrenciler artık meslek lisesini tercih etmeyecek. İşte bu noktada sanayimizin ara eleman sıkıntısı doğacak. Ülke için ara eleman çok önemlidir. Büyüme için kalkınma için ara eleman istihdamını artırmamız gerekir. Bu anlamda meslek liselerini yeterince cazip kılmadığınız zaman tercih edilmeyecektir."
DERSHANELERİN KAPATILMASI HALİNDE KAYIT DIŞI SİSTEMLER ORTAYA ÇIKACAKTIR
Dershane ve okuma salonların kapatılması halinde merdiven altı kayıt dışı sistemler ortaya çıkacaktır. Devlet yönetiminin sağladığı kolaylıklar sayesinde 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla yüründüğü bir dönmede " İş dünyası adına bizleri kaygılandıran ve bunun yanında teşebbüs hürriyeti ve serbest rekabetçi piyasa ekonomisi ile çelişen dershaneler ve okuma salonlarının kapatılması ülkemize getirmeye çalıştığımız yabancı sermaye sahiplerinin aklında ciddi bir soru işareti olacaktır" Dershaneler ve okuma salonları eğitimde karşılık geldiği ihtiyaçların yanı sıra ekonomi alanı olarak da Türk ekonomisinde de önemli bir boyut ifade etmektedir. Bu kurumların kapatılması halinde kayıt dışı sistemler ortaya çıkacaktır. Dershanelerin ve okuma salonlarının kapatılması, girişimcilerini mağdur edeceği gibi başta öğretmenler olmak üzere bu sektöre bağlı ticarethaneler ve yüz binleri aşan insanımıza yönelik bir istihdam sorunu da ortaya çıkaracaktır…" Başbakanımızın dershanelerle ilgili konuda çözüm üreteceğini dershanelerle ilgili kararı tekrar değerlendireceğine inanıyoruz. Hükümetimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Bunlar da ilginizi çekebilir