Öne Çıkanlar Kurucaşile BAKKA Filiz Fırat UEFA Rıza Yalçınkaya MNK Mobilya Feyzi Arıcı Mehmet Ali Kıllı

3-9 Kasım Organ Bağış Haftası

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir.

Ülkemizde organ bağışları, Bakanlığımızın kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. Ülke genelinde Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış tam donanımlı 111 nakil merkezi, yeterli ve deneyimli nakil ekipleri ile organ nakli faaliyetlerini başarı ile gerçekleştirilmektedir. Nakil sayısı bakımından Avrupa’da üst sıralarda yer alan ülkemizde, nakillerin büyük çoğunluğu canlıdan gerçekleştirilmektedir. Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı Avrupa’da %85-96 olup, bu oran ülkemizde de Avrupa ile eşdeğer durumdadır.

Ülkemizde “Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi” kurulmuştur. Organ dağıtımı adaletli ve şeffaf şekilde yapılmaktadır. Ayrıca tüm nakil aktiviteleri ve istatistikleri anlık olarak sistemden takip edilebilir hale gelmiştir Organların çıkarılmasından hastalara nakline kadarki sürecin tüm aşamalarında organizasyonu sağlayan Ulusal Koordinasyon Sistemimiz, dünyada başarı ile uygulanan nadir sistemlerden biridir. Organların naklinde de Bakanlığımız tarafından gereken tüm imkânlar seferber edilmektedir. 2 bin 832 kara ambulansı, 3 uçak ve 17 helikopterle faaliyet gösteren Hava Ambulans Sistemi, bir yandan asli görevini yaparken diğer yandan da organların ve nakil ekiplerinin transportunun sağlanmasına destek vermektedir.

Ülkemiz organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. En önemli sorunumuz ise kadavra bağış oranlarındaki yetersizliktir.

Ancak tüm bu çalışmalara ve sağlanan artışa rağmen, organ bağışı oranlarında henüz istenilen düzeylere ulaşılamamıştır. Avrupa’da %75 olan aile bağış oranı ne yazık ki ülkemizde %24 seviyesindedir. Bugün ülkemizde 23.529 kişi bekleme listesinde organ beklemekte iken, kadavra organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle sadece 2012 yılında 1779 vatandaşımız organ nakli olamadan hayatını kaybetmiştir.

Organ bağışı konusunda vatandaşlarımızdaki ön yargıları değiştirmek ve bilinçli bir toplum oluşturmak amacıyla faaliyetlerimiz devam etmektedir. Kadavra bağış oranında sağlanacak bir artış, ülkemizi organ nakli alanında ileriye götürecek ve birçok kişiye hayat kaynağı olacaktır.

Toplumuzda organ bağışı konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla ülkemizde her yıl Organ Bağış Haftası olan 3-9 Kasım tarihleri arasında faaliyetler düzenlenmektedir. Bu kapsamda 06.11.2013 tarihinde Saat 10:00-13:00 arası Arap Camii Önünde Sağlık Müdürlüğü tarafından Stant açılacaktır. Bartın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğince de 6 Kasım 2013 tarihinde Bartın Kültür merkezinde saat 15:00 de panel düzenlenecektir. Panelde Bartın Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Dekanı Prf.Dr.Yakup CİVELEK, İl Müftüsü Sayın Mahmut GÜNDÜZ, Bartın Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr.Hamad DHEİR, Bartın Devlet Hastanesi Sağlık Hizmetleri Müdürü Aslıhan YILMAZ ve Bartın Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Mualla ALAÇAM birer konuşma yapacaktır. Bilgilendirme amaçlı stant ve panele donör yakınları ve tüm vatandaşlarımız davetlidir, dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.