Beyaz tehlike : TUZ

Dünya genelinde hızla artan obezite (şişmanlık), diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıklardan ölen kişi sayısı giderek artmakta ve her 5 kişiden 3’ü bu hastalıklar yüzünden ölmektedir.

Gıda sanayisinde ve sofralarda önemli yeri olan “TUZ” un aşırı tüketilmesi (günlük 6 gramdan fazla), hipertansiyon, felç, kanser, kalp ve böbrek hastalıklarına zemin hazırlamaktadır.

Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı (2011-2015)” hazırlanmış ve illerde çalışmalara başlanmıştır.

Bu çalışmada sağlık çalışanlarına olduğu kadar gıda üretimi yapan tüm özel/kamu kuruluşlarına da önemli görevler düşmektedir.

Öncelikle bireysel beslenmenizden başlayarak, verdiğiniz hizmette halk sağlığını koruyabilmek için uygulamalarınızda bazı düzenlemeler yapmanızı bilimsel olarak uygun bulmakta ve temenni etmekteyiz.

Bu uygulamalardan bazıları şöyledir;
· Ürününüzün (unlu mamüller, ekmek, fast food, sulu yemek vb.) tuz içeriği azaltılabilir,
· İşlenmiş gıdalar, menülerden ve üretimden uzaklaştırılabilir,
· Servis aşamasında masalardan tuzluklar kaldırılarak, 1 gramlık poşet tuzlar kullanılabilir ve tuzsuz ekmek seçenekleri sunulabilir,
· Yemeğin tuzu, pişmeye yakın ölçülerek ilave edilebilir,
· Yemek ve unlu mamullerde tuzsuz ve az tuzlu seçenekler çoğaltılabilir,
· Restoran ve kafeteryalarda menülere “Yemeğin Tadına Bakmadan Tuz Eklemeyin”, “Yüksek Tuz Felçlere Neden Olur” gibi ibareler kullanılabilir.

“OBEZİTE VE KRONİK HASTALIKLAR İNSANLIĞIN YARASIDIR, TUZ BASMAYIN !”

Sağlıksız beslenme, sigara içme, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı alkol kullanma gibi risk faktörleri önlenebildiğinde;

Obezite,Kalp hastalıkları, Hipertansiyon, Diyabet, Felçler %80 azalıyor, Kanserler %40 azalıyor

Aşırı tuz (sodyum) tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve yukarıda adı geçen hastalıklara sebep olan etkenlerden biridir. Sofra tuzunun asıl adı sodyumklorür (NaCl)’dür.

1 g tuz = 400 mg sodyum (Na) + 600 mg klor (Cl)

Sodyum (Na) İçeriği Yüksek Gıdalar: Sofra tuzu, Zeytin, Karbonat, Kabartma Tozu, Et suyu tabletleri, Hazır çorbalar, Konserveler, Salamura besinler, Soya sosu, Soslar, Ketçap, Hardal, Salam,sucuk, sosis, Kurutulmuş domates, Peynir, Krakerler, Tuzlu kuruyemişler, Fast-food besinler,Bazı maden suları

DİKKAT : Bir etiketin içerisinde bu ifadelerden biri varsa, o gıda sodyum / tuz içeriyor demektir.

Karbonat (sodyum bikarbonat), Sodyum Kazeinat, Kabartma tozu, Sodyum Sitrat, Salamura (tuz ve su), Sodyum Nitrat, Disodyum fosfat, Sodyum Propionat, Monosodyum glutamat (MSG), Sodyum Sülfit, NaCl ya da Tuz (Sodyum Klorür), Soya Sosu

ÜLKEMİZDE GÜNLÜK TUZ TÜKETİM MİKTARI ÖNERİLENİN 3 KATINDAN FAZLADIR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.