Öne Çıkanlar Kurban Bayramı Taekwondo Şiremirçavuş Ellibaş Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Karabük Bartın Irmağı Amasra

İşçilere ‘babalık izni’ istedi

MEMUR-İŞÇİ ARASINDAKİ ADALETSİZLİK GİDECEK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili, Parti Meclisi Üyesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi M. Rıza Yalçınkaya, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifiyle; memurlar gibi işçilerinde eşleri doğum yaptığında ‘babalık izni’ kullanabilmeleri için 4857 Sayılı İş Kanununda Değişiklik Yapılması talebinde bulundu.

CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya, memur-işçi arasındaki adaletsizliği bir nebze de olsa giderebilmek adına hazırladığı kanun teklifinin gerekçe kısmında ise 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinin (b) bendi ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun 46’ncı maddesinin (b) bendi ve 55’inci maddesinin (ı) bendini karşılaştırdı.

Yalçınkaya hazırlamış olduğu kanun değişikliği teklifinin gerekçesinde “657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinin (b) bendinde; memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verileceği belirtilmiştir.
22/05/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 46 ncı maddesinin (b) bendi ile 55 nci maddesinin (ı) bendinde ise; ‘evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri’ belirtilmiş, fakat işçilere eşi doğum yaptığında izin verileceğine dair bir madde hükmü konulmamıştır” ifadelerine yer verdi.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun kıyaslanması halinde; çalışanlar arasında ayrımcılık olduğunun açıkça ortada olduğunu ve zor şartlar altında çalışan işçilerinde bir nebze olsun devlet memurları gibi eşit haklara sahip olmasının gerektiğini belirten Yalçınkaya, hazırlamış olduğu kanun değişikliği teklifiyle de; işçi-memur arasındaki izin adaletsizliğinin bir nebze olsun azalacağını, mağdur durumdaki işçilere de eşi doğum yaptığında, üç güne kadar izin verilerek mağduriyetlerinin giderileceğini ifade etti.

YALÇINKAYA İKİ MADDE DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINI TALEP ETTİ:

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, 22/05/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 46 ncı maddesinin (b) bendi ile 55 nci maddesinin (ı) bendinde; ‘Evlenmelerde, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde ve eşinin doğum yapması halinde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri’ olarak değiştirilmesini talep etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.