Meclisin Yetkileri Artıyor

AK Parti Bartın  Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanlığı Sisteminde Meclisin yetkilerinin azaltıldığına ilişkin açıklamaların doğru olmadığını belirterek, bu sistemde Meclis daha güçlü hale geliyor, kuvvetler ayrılığı daha belirginleşiyor ve Meclisin yetkileri azalmıyor aksine artıyor.

TBMM’nin denetim yetkilerinde bir azalma olmadığını belirten Milletvekili Tunç, “Genel Görüşme Araştırma, Yazılı Soru ile ilgili denetim yetkileri aynen korunuyor, Gensoru ve Güvenoyu olmayacak, çünkü artık, Bakanlar Meclisten çıkmayacak, Güvenoyunu millet doğrudan sandıkta verecek.” Dedi.

Mevcut Sistemde Cumhurbaşkanı soruşturulamıyor, değişiklikle Meclis Cumhurbaşkanını Soruşturabilecek   

Mevcut Parlamenter Sistemde TBMM’nin Cumhurbaşkanını vatana ihanet dışında soruşturamadığını belirten Milletvekili Tunç, “Cumhurbaşkanlığı sisteminde artık TBMM Cumhurbaşkanını, Yardımcılarını ve Bakanları görevleri ile ilgili işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı soruşturabilecek ve Yüce divana gönderebilecek. Bu meclise verilen önemli bir yetki.” Dedi.

Meclis HSK üyelerinin yarıdan fazlasını seçecek

Anayasa değişikliği ile, Meclisin Hakimler ve Savcılar Kurulunun oluşumunda da etkili olmasının sağlandığını belirten Milletvekili Tunç, “13 Üyeden oluşan HSK üyesinin 7’sini Meclis seçecek, böylece millet adına karar veren yargının üst kuruluşu olan HSK’nın demokratik meşruiyeti sağlanmış olacak.” Dedi.

Kanunu Üstünlüğü esas

Milletvekili Tunç, Cumhurbaşkanlığı Sisteminde de kanun üstünlüğünün esas olacağını belirterek, “Cumhurbaşkanı sadece yürütme ile ilgili Kararname çıkarabilecek, temel haklar, siyasi haklar kararname ile düzenlenemeyecek, Cumhurbaşkanı kararnameleri, kanuna aykırı olamayacak, TBMM aynı konuda kanun çıkarmışsa Cumhurbaşkanlığı kararnamesi geçersiz olacak, getirilen sistem de kanuna üstünlük tanınıyor.” Dedi.

TBMM’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yenileme yetkisi var

Milletvekili Tunç; “Muhalefet partileri CHP ve HDP, Cumhurbaşkanının TBMM’yi feshedebileceğini ileri sürerek, bir algı oluşturmaya çalışıyor, bu birlikte seçime gitme ilkesidir. Sistem tıkandığında artık başka bir çözüm yolu kalmadığında milletin hakemliğine gidilmesini öngören bir sistem. Eğer Cumhurbaşkanı durup dururken, hiçbir önemli gerekçe yokken Meclis seçimlerini yenilediğini düşündüğümüzde o Cumhurbaşkanının da görevi sona erecek ve yeniden seçilebilmek için milletin huzuruna çıkacak, meclisi gerekçesiz feshetmiş bir kişi bir daha seçilebilir mi? O nedenle, bu yetki birlikte seçime gitme yetkisidir. Öyle kolay kolay kullanılabilecek bir yetki değil, çok zaruri durumlarda kullanılabilecektir Bu sistem denge, denetim ve uzlaşmayı gerektirecek bir sistemdir.” Şeklinde konuştu.

Kanun yapma, Bütçe’yi onaylama Yetkisi TBMM’nin  

Milletvekili Tunç, Cumhurbaşkanlığı sisteminde artık Bakanlar Kurulunun kanun tasarısı verme yetkisinin ortadan kalktığını, bu yetkinin sadece Milletvekillerine ait olacağını belirterek, Bütçe’nin hazırlanması Cumhurbaşkanlığınca sağlanacak ancak onay mercii de TBMM olacak dedi.

Milletvekili Sayısının 600’e çıkması

Milletvekili sayısının arttırılmasının milletin daha etkin temsiliyetine katkı sağlayacağını belirten Milletvekili Tunç, “daha fazla vekil daha çok temsiliyet daha çok renk ve daha çok ses demektir. Bu da daha fazla demokrasi anlamına gelir. Daha çok vekil daha etkin ve verimli çalışan ve üreten yasama organı anlamına gelir.” Dedi.

Seçilme yaşının 18’e düşmesi

Seçme hakkı olana seçilme hakkının da verilmesi gerçek manada demokrasinin gereğidir diyen Milletvekili Tunç; “Kaldı ki gençlere yer açılması daha dinamik, sorgulayan, canlı ve farklı kesimlerin yer aldığı çok sesli TBMM anlamına gelir. Bu düzenleme TBMM’nin yaş ortalamasını aşağı çeken bir etki yapar. Genç ve dinamik bir Meclis oluşur. Ayrıca temsil sadece “seçmenin temsili” değildir. Sosyal kesimlerin temsili de zorunludur. Gençlerin temsili demokrasinin bir gereği olduğundan seçilme yaşıyla seçme yaşını ayrı belirlemek sosyal kesim temsil ilkesine aykırıdır.” Dedi.

Anahtar Kelimeler:
AnayasaCumhurbaşkanlığı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.