Toplumuzdaki her bireyi yapabileceği işlerde değerlendirerek ve üretime dâhil ederek uluslararası rekabet gücümüzü en üst noktaya taşımamız gerektiğini belirten Milletvekili Tunç; “8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim, bireyleri özgürleştirmeyen, tercih ve hedef değiştirmeye fırsat vermeyen, seçme hakkı tanımayan, farklılıklara imkân veremeyen ve farklı seçenekler sunmayan yapısı ile çağdaş dünyaya ters bir eğitim sistemidir” dedi.
Dünya genelinde 197 ülkenin içinde sadece İrlanda’da 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimin uygulandığını belirten Milletvekili Tunç, 130 ülkede ise zorunlu eğitim süresinin 9-14 yıl arasında olduğunu, ülkemizdeki zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkarılması için geç bile kaldığımızı söyledi.
AB ülkesi ülkelerde 2020 yılına kadar nüfusun %90’ının en az lise mezunu olma hedefinin öngörüldüğünü belirten Milletvekili Tunç, Ülkemizde ise toplam nüfusumuzun sadece %28’inin lise mezunu olduğunu bu nedenle zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkarılmasını önemli bir dönüm noktası olacağını söyledi.
Dünyadaki uygulamalara baktığımızda OECD ülkeleri olmak üzere tüm eğitim sistemlerinin kademeli olarak yapılandırıldığını belirten Milletvekili Tunç, Temel eğitimin tüm ülkelerde en az 3 kademeden oluştuğunu söyledi.
TBMM Gündemindeki kanun teklifi ile öngörülen eğitim sisteminde; Öğrencilerin çevreye duyarlılıklarını artıracak, becerilerini geliştirecek, sosyalleşmelerini sağlayacak ve temel yaşam kurallarını öğrenecekleri birinci kademe 4 yıl ilkokul, Bilgiye erişim ve bilgiyi kullanma amaçlı seçmeli derslerin alınacağı ikinci kademe 4 yıl ortaokul, Genel ve Mesleki ve Teknik bilgiye erişim, bilgiyi kullanma, hayata ve bir üst öğrenim olan üniversite eğitimine hazırlayacak Üçüncü kademe 4 yıl Lise olarak 12 yıllık zorunlu eğitimin tasarlandığını belirten Milletvekili Tunç; “hedefimiz 2023 yılında mutlu ve kendine yeten bireyleriyle dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmaktır. Bunu sağlamanın en temel girdisi nitelikli insan gücümüzdür. Yeteneklerine göre eğitilmiş çocuklarımız gençlerimiz her alanda rekabet gücümüzü artıracak, ülkemizin geleceğini aydınlatacaklardır.” Dedi.
Tunç: 12 yıllık kesintisiz eğitim, çağdaş eğitimin gereği
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, TBMM Milli Eğitim Komisyonunda kabul edilen zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin amacının 2023 hedefini yakalayabilmek için çağdaş dünyanın uyguladığı sistemi ülkemize getirmektir dedi.
25 Mart 2012 Pazar 15:55

Bartın üniversitesinin yurt sorunu nezaman çözülecek sayın tunç?
200 Kişilik yurt yapıldı,çok yetersiz bu.Çok Daha büyük yurt ihtiyacı var çok acil.Eğitime en iyi yapacağınız destek Bartına 2000 Kişilik bir yurt yaptırarak,Bartın üniversitesini daha tercih edilebilir bir üniversite haline getirmek.Yapılacak yurt bartın ekonomisine yapacağı katkı ile kendini amorti edecektir zaten