Öne Çıkanlar Rıza Yalçınkaya MNK Mobilya Mehmet Ali Kıllı Emine KOÇOĞLU UEFA Epçiler Ortaokulu Müdürü Bakraçboz Karabük

Yalçınkaya gazetecilerin yıpranma hakkını meclise taşıdı

CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun değişikliği teklifinde; hiçbir güvenlik tedbirine sahip olmadan, çok güç koşullarda görev yaparak kamuoyunu aydınlatmaya çalışan gazetecilerin yıpranma haklarının geri iade edilerek güvence altına alınmalarını talep etti.

Teklifin gerekçesinde, “Çok güç koşullarda görev yapan gazeteciler, çalışma koşullarının ağır olması nedeniyle çabuk yıpranmakta, haber peşinde koşarken canından olmakta, yaralanmakta, cinayetlere kurban gidebilmektedirler” denildi.

“Kamuoyunun aydınlatılması, kamuoyunun sosyal, kültürel konularda bilgilendirilmeleri amacıyla her biri ayrı ayrı kamu görevi yapan basın çalışanlarının yıpranma hakları geri verilerek, güvence altına alınmalı, yerel basın güçlendirilmelidir” denilen gerekçede, şu ifadeler yer aldı:

“Hiçbir güvenlik tedbirine sahip olmayan ve her türlü zor koşullarda haber peşinde koşan gazetecilerin, emeklilik sürelerinde iyileştirmeler yapılması gerekmektedir. Bu konuda Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gereken çalışmaların yapılacağını basına sık sık duyurmuşlardır.

Bu Kanun teklifiyle; gazetecilerin ve basın işkolunda çalışanların fiili hizmet süreleri yani yıpranma hakları yeniden düzenlenerek kendilerine tekrar iade edilmiş olacaktır.”

TEKLİF NE GETİRİYOR?

Teklif, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 40’ıncı maddesinin ikinci fıkrasına bent ekletip, üçüncü fıkrasını değiştiriyor.

Buna göre, 2008 yılında sosyal güvenlik reformu kapsamında bulunan gazetecilerin ve basın iş kolunda çalışanların 90 günlük fiili hizmet süreleri yani ‘yıpranma hakları’ yeniden iade edilmiş, emeklilik şartları da yeniden düzenlenmiş olacak.

Ayrıca emeklilikte yaş hadlerinin yükseltilmesi nedeniyle 25 yıllık fiili hizmet süresi tamamlanamadan emekli olabilmek zaten mümkün olamayacağından, çabuk yıpranmaları ve mesleklerini zor icra etmeleri gibi nedenlerle yaş hadlerinden 5 yıllık sürenin düşürülmesi gazetecilere ve basın iş kolunda çalışan işçilere bir nebzede olsa fayda sağlayacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.