Yalçınkaya’dan, Dinçer’e ‘ADEY’ sorusu

Devamsızlık yapan öğrencinin belirlenip, öğrenciye uygun müdahalenin yapılması amaçlanan form için; hem öğretmenin iş yükünü gereksiz yere artırdığını hem de aile mahremiyetine yönelik soruların bulunduğunu ifade eden Rıza Yalçınkaya, Meclise sunduğu soru önergesinin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yazılı olarak cevaplamasını talep etti.

YALÇINKAYA’DAN BAKAN DİNÇER’E SORU ÖNERGESİ

Aşamalı Devamsızlık Yönetimi (ADEY) kapsamında bütün ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik yapılan Risk ve İhtiyaç Belirleme Formu’yla alakalı Meclis’e soru önergesi sunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, sorularının Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yazılı olarak yanıtlamasını talep etti.

ANKET, HEM KİŞİYE ÖZEL HEM DE SORU SAYISI FAZLA

Öğretmenler tarafından doldurularak, devamsızlık yapan öğrencilerin belirlenmesi ve öğrenciye uygun müdahalenin yapılması amaçlanan anket formunda kişiye özel çok fazla sayıda soru olduğunu belirten Yalçınkaya, önergede; formla hem aile mahremiyetinin işgal edildiğini hem de her yeni eğitim dönemi başında yenilenecek olması nedeniyle de öğretmenlerin iş yükünün gereksiz yere artırılmış olacağını belirtti.

BİRÇOK EĞİTİM SENDİKASI BU PROJEYE KARŞI ÇIKMAKTA

Uygulanmaya sokulmak istenen projeyle alakalı bilgiler veren Yalçınkaya “Öğrencilere yapılan anket formu, öğretmenlerin iş yükünü gereksiz yere artırmaktadır ve bu duruma birçok eğitim sendikası da karşı çıkmaktadır. Ayrıca sorularında fazla ve detaylı olması hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından bir risk oluşturmaktadır. Öğretmenler, soruların çoğunun kişiye özel, özel alan bilgisi ve rehberlik uzmanlığı gerektiren sorular olduğunu, bu soruların ilköğretim öğrencilerine sorulmasının sakıncalı olduğunu ve aile mahremiyetine yönelik olduğunu dile getirmekte ve projenin uygulanabilirliğinin olmadığını, zaten öğrencilerin durumlarını en iyi bilen kişilerin kendilerinin olduğunu ve bu çalışmanın özellikle her öğrenciye değil devamsızlık yapan öğrenciye uygulanmasının gerekli olduğunu belirtmektedirler” ifadelerine yer verdi.

Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’den yazılı olarak cevabını beklediği sorular;

Konunun önemi nedeniyle hazırladığı soru önergesinde Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e 6 adet soru yönelten CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın ilk sorusu “Proje kapsamında öğrencilere kaç soru yöneltilmektedir? Bu sorular nelerdir? Sorular Bakanlığınızın hangi yetkili kurulları tarafından hazırlanmıştır” şeklinde oldu.

Anketin devamsızlığı olan öğrenciler yerine tüm öğrencilere yapılmasının nedenini de soran Yalçınkaya  “ADEY adı altında yapılması istenilen anketler neden bütün öğrencilere uygulanmaktadır? Devamsızlık yönetimi amacıyla yapılan anketler sadece devamsızlığı olan ya da devamsızlık riski olan öğrencilere neden yapılmamaktadır” diye sordu.

“Anketlerin yapılış amacı net olmayıp, sorulan özel ve detaylı sorular çoğunlukla öğrencilerin ve ailelerin bütün mahremiyetini öne çıkarmaya yöneliktir” diyen Yalçınkaya’nın, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e bir diğer sorusu da “Anket kapsamında sorulan sorulardan rahatsız olabilecek bir velinin, çocuğuma veya bana bu soruları neden soruyorsunuz dediğinde öğretmen tarafından verilecek yanıt ne olacaktır” diye oldu.
 
Soruların ilköğretim çağındaki çocukların cevaplayacağı türden bir tür olmadığını ifade eden Yalçınkaya “Soruların içerisinde psikolojik, aile içi şiddet, ekonomik, dil, okula ulaşım, yerleşim yeri gibi detay gerektiren soruların olduğu belirtilmektedir. Bu soruları küçücük çocuklar nasıl cevaplayabilecektir? Öğretmen, sorduğu sorunun cevabını öğrenciden alamadığı takdirde bu soruların cevabını kimden alacaktır” diye sordu.

Öğretmenlerin anketör gibi kullanıldığını ifade eden CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya “Bakanlığınız; eğitim ve öğretim faaliyetiyle ilgisi olmayan bir konuda, öğretmeni bir anketör gibi kullanarak anket yaptırma, o anketi değerlendirme hak ve yetkisine sahip midir? Bu çalışma Anayasamızın ilgili maddelerine aykırı değil midir” sorusunun da cevaplanmasını istedi.

Projenin maddi boyutuna da değinen soru önergesinde Yalçınkaya’nın son sorusu “Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bu projenin maliyeti ne kadardır? Proje kapsamında okullara da ek bir ödenek gönderilmesi düşünülmekte midir” şeklinde oldu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.