Siyaset

TTK ihalesinde 3 milyarlık zarar iddiası

Milletvekili Mehmet Tahtasız, TTK'nın 20 yıl önce Hattat Enerji’ye verdiği rödövanslı kömür işletme ihalesinin, devleti 3 milyar TL zarara uğrattığını açıkladı.

Abone Ol

CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK), 2005 yılında Hattat Enerji A.Ş. ile imzaladığı rödövanslı kömür işletme sözleşmesinin, devlete milyarlarca lira zarar verdirdiğini açıkladı.

Tahtasız, söz konusu Amasra B Sahası'nın 20 yıllık sürecini “devlet zarara uğratıldı, ortada ne para var ne de kömür” sözleriyle değerlendirdi.

“20 Yılın Sonunda Elde Var Sıfır”

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Üst Komisyonu toplantısında konuşan Tahtasız, TTK'nın Hattat Enerji A.Ş. ile 2005’te imzaladığı ve 2006’da yer teslimi yapılan Amasra B Sahası işletme sözleşmesinin fiyasko ile sonuçlandığını belirtti. Tahtasız, ihale şartnamesine göre en fazla 96 ay sürebilecek hazırlık sürecini 36 ayda tamamlayacağını iddia ederek ihaleyi kazanan firmanın, aradan geçen 20 yıla rağmen taahhüdünü yerine getirmediğini söyledi.

Firma, 20 yıl boyunca yalnızca 118 bin 976 ton kömür çıkarırken, sözleşmede belirtilen 56 milyon tonluk üretim taahhüdünün sadece %0,21’ini gerçekleştirebildi. Sapma oranının %99,79 olduğuna dikkat çeken Tahtasız, “Bu sapma, Zafer Havalimanı'nın yolcu sayısındaki sapmayı dahi geçti. Ortada ne kömür var ne de gelir. Sadece büyük bir kamu zararı var” dedi.

3 Milyar TL'den Fazla Zarar

Tahtasız, TTK’nın sadece hazırlık süreci ve ilk üretim yılına ilişkin alacaklarının 427 milyon 723 bin TL olduğunu, toplam zarar miktarının ise 3 milyar TL’yi aştığını ifade etti. Ayrıca, firmanın süreç boyunca çeşitli mahkeme kararları ve bürokratik işlemlerle işi sürekli ertelediğini belirtti.

Tahtasız’dan TTK Genel Müdürü’ne Sorular

Tahtasız, TTK Genel Müdürü Muharrem Kiraz’a şu soruları yöneltti:

Hattat Enerji'nin sahipleri kimdir? Bu kişilerin haksız zenginleşmesinin önünü açan kamu görevlileri hakkında işlem yapılmış mıdır?

Hazırlık süresini 36 ayda tamamlaması mümkün olmayan bu firmaya neden ihale verilmiştir?

Bu firma kurumdan başka ihaleler de almış mıdır?

TTK’nın güncel toplam zararı ve firmadan tahsil edilecek alacak miktarı nedir?

Sözleşmenin Nisan 2025’te sona ermesiyle birlikte gerekli yasal işlemler başlatılmış mıdır?

Alacakların tahsili için herhangi bir teminat mektubu veya ipotek alınmış mıdır?

ÇED Kararları da Mahkemece İptal Edilmişti

Öte yandan, Hattat Enerji’nin Amasra B sahası için aldığı çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararları da 2018 yılında Danıştay kararıyla iptal edilmişti. 2011 yılında işletme hakkını Hema Dış Ticaret A.Ş.’ye devreden şirket, daha sonra Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. adını aldı.