Siyaset

Yalçınkaya'dan Bakan Çelik’e soru önergesi

Abone Ol


Milletvekili Yalçınkaya, hazırlamış olduğu önergede; “Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı Zonguldak Kozlu Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen iş kazası sonucunda hayatını kaybeden işçilerin üzüntüsü tüm ülke olarak yaşanırken maden işçilerinin nasıl sömürüldüğüne ilişkin acı bir uygulamanın daha gün ışığına çıktığını belirtti.

MADEN İŞCİSİ BORDRODA ÇAYCI YA DA TEMİZLİKÇİ

16.01.2013 tarihli bazı gazetelerde yer alan haberleri örnek gösteren CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, bazı taşeron şirketlerin daha düşük prim ödemek amacıyla maden işçilerini ofis çalışanı, çaycı ve temizlik işçisi olarak gösterdiğini bu durumun da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tespit edildiğini söyledi. Sadece ekmeğinin peşinde koşan, aldığı ücretle ailesini geçindirmeye çalışan ve dünyanın en zor mesleğini yerine getirmeye çalışan maden işçilerinin böyle bir uygulamaya tabi tutulmalarının acı verici olduğunu ifade eden Milletvekili Yalçınkaya, bu durumda olan işçilerin, tazminat hakkının da yok olmakta olduğunu söyledi.

TAŞERON FİRMALARIN, EK MALİYETTEN KURTULMA OYUNU

5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası” Kanunu’na göre madencilik, tersanecilik gibi tehlikeli işler kısa vadeli iş kolları olarak nitelendirilmekte ve bu iş kollarında çalışan işçilerden normal işçilerin ödediği SSK primlerinin dışında işin ağırlığına göre %1 ila %6,5 oranları arasında ek prim tahsil edildiğini belirten CHP Bartın Milletvekili ve BMM Başkanlık Divanı Üyesi M. Rıza Yalçınkaya “Taşeron firmalar, ek maliyetten kurtulmak ve %6,5’luk ilave primi ödememek için işçileri temizlik işçisi, çaycı ve yazıcı gibi değişik sınıflarda çalışıyor gibi gösterip milyonlarca liralık prim yükünden kurtulmuş oluyorlar” ifadelerini kullandı.

SİGORTALARI DÜŞÜK ÖDEYEN FİMALARIN İSİMLERİ AÇIKLANSIN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e, SGK denetim elemanlarınca; maden işçiliği gibi tehlikeli işlerde çalıştığı halde şirketleri tarafından ofis işçisi, çaycı veya temizlik elemanı gibi gösterilerek primleri düşük beyan edilen kaç maden işçisinin olduğunu Milletvekili Yalçınkaya, maden işçisinin sigortasını düşük ödeyen firmaların da isimlerinin açıklanmasını talep etti. Kul hakkı yiyen bu söz konusu şirketlere ne tür cezaların uygulandığını da soran CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya “İşçilerin mağduriyetlerinin nasıl giderilmesi düşünülmektedir? Bu konudaki denetimlerin sıklaştırılmasına yönelik önlemleriniz var mıdır?” şeklinde yöneltmiş olduğu sorulara da cevap istedi.