Siyaset

Yalçınkaya'dan Soru Önergesi

Abone Ol


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim.

M. Rıza YALÇINKAYA
CHP Bartın Milletvekili
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi

Bartın, Türkiye gelişmişlik derecesine göre 4. Kategoride, az gelişmiş iller arasında yer almaktadır. Bartın, Sosyo‐Ekonomik gelişmişlik sıralamasında 48. sıradadır. Bartın’da işsizlik oranı TÜİK verilerine göre yüzde 6.2 olarak belirlenmiştir.

AKP iktidarı döneminde “teğet geçtiği” açıklanan ekonomik krizler, Bartın’da esnaf ve sanatkârı ağır şekilde yaralamıştır. Birçok esnaf ve sanatkâr yıllardır hizmet verdikleri işyerlerinin kapısına kilit vurmak zorunda kalmıştır. Kapanan işyerleri kentte işsizliği olumsuz etkilemektedir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Finansal Türkiye Haritası’nda (FİNTÜRK) yer alan rakamlar, Bartın’da yaşanan ekonomik krizin en önemli göstergesidir. Bu haritada yer alan bilgilere göre; 2013 yılının Mart ayı ile 2014 yılının Mart ayı itibariyle açıklanan rakamları karşılaştırdığımız zaman, esnaf ve sanatkârın takibe düşen banka borcu miktarında artış gözlenmektedir.

Yine FİNTÜRK verileri incelendiğinde, “Gıda Meşrubat ve Tütün” sektöründe çalışan esnafın ödeme zorluğu içinde olduğu ortaya çıkmaktadır. 2013 yılının Mart ayı itibariyle bu sektörde borçlanan esnafların takipteki alacakları 339.000 TL iken bu rakam, bu yıl Mart ayı itibariyle 462.000 TL’ye yükselmiştir. “Toptan Ticaret ve Komisyonculuk” sektöründe de 2013 yılı Mart ayı itibariyle takibe alınan borç miktarı 4.668.000 TL iken, bu yıl aynı dönemde 9.117.000 TL’ye yükselmesi dikkat çekicidir. “Turizm” sektörü ile ilgilenen girişimcilerin takibe alınan borç miktarı geçen yıl Mart ayı itibariyle 34.000 TL iken bu rakamın bu yıl Mart ayı itibariyle 205.000 TL’ye yükselmesi de sektörün durumunu ortaya koymaktadır.

Yine aynı haritaya göre, Bartın ilinde bir yıl önce kişi başına düşen Takipteki Alacak miktarı 54 TL artarak 208 TL’den 262 TL’ye yükselmiştir.

Bilindiği üzere esnaf ve sanatkârlar; işletme sayılarının çokluğu, ülke çapında istihdam seviyesi, bölgesel kalkınma ve gelişmeye katkıları yönünde, üzerinde önemle durulması ve önemsenmesi gereken kesimdir.

Devletin ve anayasamızın en önemli görevlerinden biri de esnaf ve sanatkârları koruyucu tedbirler almasıdır. Anayasamızın 48’inci maddesinde “Devlet, özel teşebbüslerin millî ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik ve kararlılık içinde çalışmasını sağlayacak tedbirleri alır” ifadesi yer almaktadır. Yine Anayasamızın 173’üncü maddesinde “Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır” hükmü yer almaktadır. Bartın ilimizde Anayasamızın bu hükümlerine uyulmadığı bir gerçektir. Birçok işletme ayakta kalabilmek için yoğun çaba içerisindedir.

Bu bilgiler ışığında;

1. 2002-2014 yılları arasında Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi ve Bakanlık kayıtlarına göre, Türkiye genelinde açılan/kapanan, esnaf ve sanatkârlara ait işyerlerinin yıllar itibariyle sayıları ne kadardır?

2. 2002-2014 yılları arasında Türkiye’de açılan/kapanan, süpermarket ve zincir market sayıları yıllar itibariyle ne kadardır?

3. 2002-2014 yılları arasında Türkiye genelinde açılan/kapanan bakkal, bayi, büfe vs. gibi işyerlerinin sayıları yıllar itibariyle ne kadardır?

4. 2002-2014 yılları arasında Bartın ilimizde açılan/kapanan bakkal, bayi, büfe vs. gibi işyerlerinin sayıları yıllar itibariyle ne kadardır?

5. 2002-2014 yılları arasında Bartın ilimizde açılan/kapanan esnaf ve sanatkârlarımıza ait işyeri sayısı yıllar itibariyle ne kadardır?

6. Bartın’da kapanan işyerlerinde daha önce çalışmakta olup, ancak daha sonra işsiz kalan personel sayısı ne kadardır?

7. Kapanan işyerlerinin Bartın ili ekonomisine zararı ne kadardır?