İçki niye yasak edildi

 Kaya konferansı dinlemeye gelenlere İslam dininin yasak ettiği kötü alışkanlıkları konulan açıklamasında içkinin nasıl yasakladığını, sigara, kumar, uyuşturucu madde gibi zararlı alışkanlıkların insan hayatını nasıl olumsuz etkilendiğini anlattı. Konferansta ayrıca İl Müftsü İsmail Bayrak da konuşma yaparak, “İslam’ın ve mukaddes kitapların ve peygamberlerin yasakladığı kötü gösterdiği insanların dünya ve ahret hayatı için zararlı dediği şeylerde insanlara hiçbir faydası yoktur. Bu güne kadar aklı selim sahibi olan hiçbir kimse çıkıp da İslam’ın yasaklamış olduğu bir şeyde insanlara şöyle faydası vardır ama Allah niçin yasakladı diyememiştir” dedi.  

KONFERANSTA ZARARLI ALIŞKANLIKLAR ANLATILDI

İl Müftülüğünce Belediye Sosyal Tesislerinde düzenlenen “Zararlı alışkanlıklar” konulu konferans ilgi gördü.  Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Davut Kaya’nın konuşmacı olarak katılığı etkinlik Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okumasıyla başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Davut Kaya Kuran-ı Kerim  okumasının ardından İl Müftüsü İsmail Bayrak konuşma yaptı. Müftü Bayrak konuşmasında, “Yüce Allah kainatı yaratmış var etmiş, kainatta hayatı yazmış. Canlı varlığı canlının yaşaması, canlı olan Adem’i yaşayacak hale getirmiş. Eşyayı yaratmış var etmiş daha sonra insanı yaratmış. Kainatın efendisini yaratmış ve bütün insanlığı onun emrine vermiş. Ama bunu başı boş bırakmamış, ona rehberlik etsin diye peygamberler göndermiş. Hem insanlara hem de peygamberlere rehberlik yapsın diye kitaplar göndermiş. Ve orada rızasını açıklamış. Rıza olduğu şeyleri beyan etmiş. Razı olmadığı şeyleri de açıklamış. Hazreti Adem (a.s)’dan Hazreti Peygamberimiz (s.a.v) efendimize gelinceye kadar bütün peygamberlerin geliş gayesi bütün mukaddes kitapların gönderiliş gayesi daha doğrusu İslam dininin gönderiliş gayesi insanlara yol göstermek dünya hayatında huzurlu ve mutlu bir hayat yaşamalarını temin etmek ahrette de onları mutluluğa erdirmektir.  Bu maksatla insanlığın dünya ve ahret hayatı için faydalı olan her şey bu saydığım kitaplarda peygamberimizin (s.a.v) ifadeleriyle anlatılmıştır. İnsanlığın faydasına olan her şey anlatılmış tavsiye edilmiş ve emredilmiştir. İnsanların zararın olan dünya ve ahret hayatı için zararları olan her şey yasaklamıştır. İslamın ve mukaddes kitapların ve peygamberlerin yasakladığı kötü gösterdiği insanların dünya ve ahret hayatı için zararlı dediği şeylerde insanlara hiçbir faydası yoktur. Bu güne kadar aklı selim sahibi olan hiçbir kimse çıkıp da İslamın yasaklamış olduğu bir şeyde insanlara şöyle faydası vardır ama Allah niçin yasakladı diyememiştir. Bunlardan birisi alkol, uyuşturucu maddeler ve daha başka kötü alışkanlıklar var. Bugün insanlık bu zararlı maddelerle mücadele etmek üzere dernekler, vakıflar kurmakta organizasyonlar oluşturmaktadır” dedi.

1920 DE YEŞİLAY CEMİYETİ  KURULDU

İnanları kötü alışkanlıklardan korumak ve bu konuda mücadele etmek üzere bir dizi çalışmalar yapıldığına işaret eden Müftü Bayrak, “Ülkemizde de 5 Mart 1920 tarihinde de Yeşilay Cemiyeti kurulmuştur. Bu zararlı alışkanlıklarla mücadele etmek insanları bunlara karşı uyarmak, gençliği genç nesli bunlara karşı korumak üzere Yeşilay Cemiyeti kurulmuştur. 1934 tarihinde ise Bakanlar Kurulu kararıyla kamuya hizmet eden dernekler arasına alınmıştır. 1953 yılından bu yana bütün illerde ilçelerde bu hafta içerisinde Yeşilay Haftası olarak değerlendirilmekte ve bu konuda insanlara çeşitli sohbetler konferanslar verilmektedir. Bizde bu çerçevede Bartın İl Müftülüğü olarak böyle bir konferans düşündük. Sayın hocamız Türkiye’de güzel Kuran okuyan insanlardan biridir. Hocamız okumuş olduğu ayeti kerimede yaratılıştan bahsetti. Ölünceye kadar son nefese kadar ibadet edilmesi gereken ayeti kerimeler okudu. Daha sonra doğrulukla ilgili doğru olunması gereken ayeti kerimeler okudu. Daha sonra zararlı alışkanlıklarla ilgili özellikle alkolle kumarla ilgili ayetler okudu. Yüce Allah’ın göndermiş olduğu kitapta alkolü yasaklamış. Hatta bütün bu mukaddes kitapların ortak noktası canı korumaktır. İslam dininin hedefi nedir? Hedefi canı muhafaza etmektir. Hayatı korumak sağlığı korumak. Malı korumak. Nesli korumak. Dolayısıyla bakıyoruz ki bu zararlı maddeler Hazreti Adem (a.s)’la başlamıştır. Biz bugün dernekler kuruyoruz, vakıflar kuruyoruz onların zararlarını anlatmak üzere. Hâlbuki yüce rabbimiz ilk insanla beraber buna işaret etmiş bunu anlatmış. Yeter ki insanlar dünyada huzurlu olsun huzurlu yaşasın ve ahrette de huzura erişsin diye” dedi.

MÜCADELE EDİLİYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı Davut Kaya “Zararlı alışkanlıklar” konulu konferansında, “Kuran-ı Kerim’de kötü alışkanlıkları men eden bazı ayetler var. Kuran-ı Kerim’de dosdoğru yaşamayı emreden ayet vardır ki bu ayeti sizlerle konuşacağım. Öyle ki Hud süresinde yer alan son okuduğum ayet her Müslümanlığın her mümini derinden etkileyen ayet. Allah’ü Tela peygamberimize hitap ediyor. Ey peygamber sen ve sana tabi olanlar emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Bu ayeti kerimeyi Efendimiz (s.a.v) kendisine bu vahiy geldikten sonra o kadar etkilenmiş o kadar tesiri altında kalmıştır ki bir hadiste kendi sözünde beni hud süresi ihtiyarlattı. Hud süresindeki bu ayeti kerime emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Bu emir bu kitap hepimizin. Bizim durumumuzu da yakından ilgilendiren bir ayeti kerime. Nasıl bir kulluk bekleniyorsa bizden nasıl yaşamamız isteniyorsa işte emrolunduğumuz bu. İnsanoğlu sadece Allah’ı tanımak ona ibadet etmek için yaşadığı şu dünyada bırakınız kötülüklerle meşgul olmayı kötü alışkanlılara dalmayı cana kıymayı, nefsini tatmin etmeyi bırakın bu ayeti kerime Allah’ın istediği hem Allah’ın memnun olduğu he insanların memnun olduğu bir yaşam tarzını insanlara emrediyor. İşte peygamberimiz o kadar titiz davranıyor olmasına rağmen ben acaba sorumluluğumu yerine getirebiliyor muyum anlayışı ve bunun hesabıyla kendisinde daha çok sorumluluk buluyor. Bu ayetin etkisiyle daha çok yaşamış. İnsanoğlunu yaratıp dünyaya gönderen Cenabı hak bir takım emir ve yasaklarla da sorumlu tutmuş. Emirleri yerine getirme sorumlulukları Kuran-ı Kerimin başında Fatiha süresi ile başlıyor. Başından sonuna nas süresine kadar bu kadar sayfanın tümü bizi ilgilendiriyor. Kuran’ın muhatabı biziz. Kuran bizim kitabımız” dedi.

KURAN BİZİM KİTABIMIZ

Kaya, katılımcılara verdiği konferansta şu bilgilere yer verdi: Geçtiğimiz yıl Kuram yılı ilan edilmişti. Bu çerçevede pek çok etkinlik olmuştu. Kuranı Kerimle ilgili çok sayıda etkinlik. Yapılan bir takım istatistikler var. Bu istatistikî bilgilerden elde edilen bir sonuç düşünmeye davet etmekte. Ne hale gelmişiz demeye sevk etmektedir. Nedir o? Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülke deyimiyle iftihar ettiğimiz bu milletin bu ülke yaşayanlarının yüzde 17’lik kısmı maalesef Kuranı Kerimin ne olduğunu bilmeyenlerden oluşuyor. Okumayan, dokunmayan, içeriğine bakmayan insanlar. İnanmak istemiyoruz ama maalesef aktarılan bilgi böyle. Şimdi bir tarafta Müslüman diğer tarafta kitabından habersiz olan çok sayıda insan grubu. O peygamberimizi yaşlandıran emrolunduğun gibi dosdoğru ol ifadesinde ne emrolunduğumuz gibi hakkıyla yaşayabildik ne de emrolunduğumuz gibi insanlar doğru yolu bulabildi. Biz kötü alışkanlıklar başlığı adı altında ana maddeler var. Kurandan hareketle Allah buyuruyor ki, ey iman edenler, şüphesiz içki, kumar fal okları ve dikili taşlar hepsi şeytan işi birer pisliktir. Şeytanın olduğu yerde hayır olur mu? Şüphesiz ki şeytan içkiyi de kumarı da aranıza düşmanlık sokar. İçki içerler Allah’ı hatırlamaktan alıkonuluyor. Ve namaza da engel oluyor. Bir Müslüman böyle bir şeyin arkasından gidemez. Efendim Kurandaki yasaklar, hani kötü alışkanlıklar diyoruz, madde bağımlılığı diyoruz. Bazen bir tek uygulama yasaklama sebebi oluyor. Örnek verecek olursak. İçki İslamiyet’in ilk dönemlerinde kullanılıyordu. İçki insanlar arasında yaygındı. Belli safhalardan sonra yavaş yavaş kısım kısım etkisi azaltılarak yasaklanmış.

İÇKİ NİYE YASAK EDİLDİ

Yasaklanmasının nedenini biliyor musunuz?  Özellikle iki olay var. Birincisi Abdurrahman Bin Afr, hazretleri evinde bir davet veriyor. İnsanlar katılmışlar. Davette yemek ve içki de var. Yemek yeniyor içkiler içiliyor. İçen insanların dengesi bozuluyor. Konuştuğunu bilemiyor şuurunu kaybediyor. Ve o halde kalkıyorlar bir kişi imam oluyor namaza başlıyorlar. Kafirun süresi okunuyor. Bu süre okunurken kelimelerde yer değiştirildiği için mana bozuluyor. Bunun üzerine Hazreti Ömer peygamberimize gidiyor. Hazreti Ömer dua ediyor. Ya Allah şu içki konusundaki hükmünü açıkla. Nedir bu ayette yer alan. Ne söylediğinizi bilinceye kadar sarhoş olduğunuz zamanlar namaza yaklaşmayın. Burada namazın şuurlu olarak kılınması ibadetin şuurlu olarak yapılması istenmiştir. Daha sonra bir başka davette bir yemekte yine yemekler yeniliyor, içkiler içiliyor. Orada insanlara ikram edilmek üzere sofraya getirilen deve eti yenildikten sonra oradaki kemikler insanların kendi aralarındaki münazaralarından dolayı kemikler havaya kalkıyor, kaldırılıyor ve birilerinin kafası yarılıyor. Bu durum üzerine Allah’ü Teala ey iman edenler içki, kumar, fal okları dikili taşlar bunlar şeytan işidir. Pisliktir bunlardan vazgeçin ki kurtulasınız. İçki bütün kötülüklerin anasıdır. İçki içen insanlar aklı şuuru yerinde olmadığı için bir dakika önce can ciğer olduğu arkadaşının canına kıyabilir mu, eşine saldırabiliyor mu, çocuğunu öldürebiliyor mu, elindeki her türlü suç aletlerini kullanarak cinayet soygun gibi pek çok kötülüğü yapıyor mu. İçkinin onu şuursuz hale getirmesiyle ondan dolayıdır ki içki bütün kötülüklerin anası olarak ifade edilmiş ve şiddetle kaçınılması emredilmiş. Kumara gelince insanları haksız olarak kolay yolla kazanç elde ettikleri şeyler  ki bunun her dönemde farlı uygulamaları vardır. İster masa etrafında oturarak kumar oynayan insanlar ya da o kategoride farklı şeyler. Kumar alışkanlığını kazananlara baktığınız zaman kendilerini mahveden, aile felaketi yaşayan evini barkını satanlar maddi anlamda ciddi iflas edenler çoluk çocuğuna kendisinden nefret ettirenler kişi konumuna gelen insanlar. Bugün örneklerini görüyoruz. Alışkanlıkların temelinde yatan sebep rızık korkusu gibi bütün kötülüklerin altındaki sebep insanların iyi eğitilmemiş olmasıdır. İçki kumar, fal okları dikili taşlar bugün para yatırmak ve kazanmak ümidiyle yapılan işlerdir. Bunların her biri dinen yasaklanan işlerdir. Madde bağımlılığı konusunda uyuşturucunun da içki gibi insanı uyuşturduğu şuurunun giderdiği kısaca kişiyi ruhen ve bedenen yıprattığı için Allah’ın yasakladığı kapsama girmektedir. Kötü alışkanlıkları toplum içinde basit gibi yorulmansa da ortaya çıkan sigara konusu. Hocam sigara niye kötü alışkanlık diyenlere ben iyi bir alışkanlık mı diye cevap veriyorum. 

Bartın Hergün

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ali 13 yıl önce

Bence çok faydalı bir sohbet olmuş. Allah, bu haberi okuyana herkese hayrını göstersin.