Bartın Üniversitesi, Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı 4. sınıfta eğitim gören İbrahim Sevim, Fırat Sayış, Emrullah Saygın ve Ramazan Kutanis, hocalarının vermiş olduğu bir ödev için Ak Parti Bartın milletvekili adayları olan Yılmaz Tunç ve Seyfettin Kalay’dan Bartın’ın geleceğini etkileyecek çevresel yatırımlar hakkında bilgi aldı. Diğer partileri de tek tek gezdiklerini söyleyen üniversite öğrencileri adaylara Bartın ve çevre konusunda sorular yönelterek Ak Partinin seçim beyannamesinde çevre ile ilgili taahhüt ettiği yatırımları hakkında bilgi aldılar.

Biz hepsinden daha çevreciyiz!

İlk olarak gündemde uzun süredir var olan Termik Santral konusunun aslını öğrenmek isteyen öğrencilere Ak Parti Bartın milletvekili ve Adayı Avukat Yılmaz Tunç şöyle cevap verdi,”Bildiğiniz üzere Amasra bölgemiz turizm değeri yüksek bir ilçemiz. Burada yıllardır kömür çıkaran TTK işletmesinin yanında özel bir firma da kömür çıkarma işlemi içine 3 adet yeni kuyu açarak buradan kömür çıkarmayı hedefliyor. Bu firma çıkardığı kömürü enerjiye dönüştürmek için birde termik santral kurma talebinde bulundu. Taleplerini de ilgili bakanlığa ilettiler. Termik santral için Amasra ilçemizin Tarlaağzı ve Gömü köylerinde ÇED süreci başladı. Fakat ÇED süreci sonucunda buranın Amasra ilçesine yakınlığından ve Amasra ilçesinin bir turizm yöresi olmasından dolayı zaten süreç iptal edildi. Aynı firma bu sefer Delikliburun için yeni bir ÇED süreci başlattı. Bu noktada ÇED süreci devam ediyor. Fakat ÇED süreci buraya santral kurulacağı anlamına gelmez. Maalesef Bartın’daki siyasi partiler, özellikle iki muhalefet partisi termik santral mevzusunu siyasi malzeme olarak kullanıp 12 Haziran seçimleri için termik santral aracılığı ile prim yapmak istedi. Mitingler düzenlendi. Onlarca insan mitinglere katıldı. Bizim aleyhimizde o mitinglerde şahsımıza uygunsuz sloganlar bile atıldı. Bunlar kabul edilebilir şeyler değil! Bartın Belediyesinin organı olan Kent Konseyi bu güne kadar toplanmadı. Bu işin savunucusunun Kent Konseyi olması gerekirken bize haber bile verilmeden Bartın Platformu kurularak başkanlıklarına da iki muhalefet partisinin başkanı ve milletvekili seçildi. İktidar partisi olarak bize kimse gelip demedi ki böyle bir şey kuruyoruz sizde destek verin diye! Olay kısacası tamamen siyasi malzeme yapıldı. Bartın’a gelen bakanlarımız Amasra’ya termik santral kurulmayacak demesine rağmen hala bazı insanlar kurulacakmış gibi hava estirmeye devam etti. Biz Bartın’ı Amasra’yı çevre konusunda onlardan daha çok düşünerek katı atık bertaraf tesisi, OSB arıtma tesisi, doğalgaz gibi yatırımlarımızla sözde değil icraatlarımızla koruyoruz ve geleceğimizi garanti altına almak için çalışıyoruz” dedi.

Seçim beyannamemizin beş  başlığından biri,”Yaşanabilir çevre ve marke şehirler”

Öğrencilerin, “Ak Partinin çevresel anlamda projeleri nelerdir?” sorusuna da Bartın milletvekili ve adayı Yılmaz Tunç’un cevabı,”Ak Parti olarak seçim beyannamemizdeki başlıklardan biri çevre ile ilgili! “Yaşanabilir çevre ve marke şehirler” başlığının altında bu sormuş olduğunuz sorunun cevabı yatıyor. Partimiz, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda sahip olduğumuz çevresel, kültürel ve tarihi değerleri temel kalıcı zenginlik sayar. Hedefimiz; ekonomik kalkınma ile çevre arasındaki en uygun dengeyi kurarak, uluslararası standartlarda küresel çevre yönetim sistemiyle kalıcı yaşam kalitesini en üst seviyeye taşıyacak bir yapı oluşturmaktır. Ülkemizin hava kalitesi 2003 yılına kadar 16 adet yarı otomatik cihaz ile ölçülebilirken, bugün 81 ilimizdeki 117 istasyonda tam otomatik cihazlarla ölçülerek, ölçüm sonuçları halkımıza internetten anında duyurulmaktadır. 2002 yılında düzenli çöp depolama tesisi sayısı 15 iken bu sayı 2010 yılında 59’a çıkmıştır. Atık suları arıtılan belediye sayısı 278’den 467’ye çıkmıştır. Mavi bayrağa sahip plaj sayısı 140’dan 314’e çıkmıştır. Milli Park sayısı 33’den 41’e çıkartılmıştır. Kent Ormanı sayısı hiç yokken bu sayı 89 olmuştur. Kent ormanlarından birini de Bartın’a kazandırdık. Bu örnekler gibi birçok örnek verebiliriz. Ülkemizdeki birçok ana konunun altında alt başlıklar halinde gerçekleştireceğimiz hedeflerimiz seçim beyannamemizde mevcut. İncelediğini takdirde Ak Partinin çevreye karşı duyarlığı ile ilgili hassasiyetini görmüş olacaksınız” dedi.

Yeni dönemde çevreye önemi daha da artırıyoruz!

Tunç, öğrencilerin ‘Bartın için çevresel yatırımlarınız nelerdir?’ sorusuna da,”Bartın gerek turizm potansiyeli gerekse doğal güzellikleri açısından eşsiz bir şehir. Yıllarca bazı konularda ötelenmiş  olan ihtiyaçlarının çözümü için yatırımlarımız devam ediyor. Bunların başında Organize Sanayi Bölgemizde bir arıtma tesisi kuracağız. Bartın için yıllarca hayal olan Doğalgazı Bartın’a getirdik. İlk aşamada Organize sanayi bölgemizdeki fabrikaların kullanımına sunduk. Şimdi de kent içi dağıtım ihalesi yapılarak yakında Bartın’ın üzerine çöken kömür tozu ve is bulutlarını yok etmeyi hedefliyoruz. Artık Bartın kent merkezinde insanlarımızın kış aylarında temiz bir hava solumasını istiyoruz. Camlarını rahatça açarak temiz havayı ciğerlerine çekmesini diliyoruz. Bunların yanında birde İnkumu tatil yöremizdeki dağın tepesindeki vahşi depolama alanını yok etmek için katı atık bertaraf tesisi kuruyoruz. Bizim dönemimizden önceki belediye yönetimleri ve mevcut belediye maalesef bu konuda pek duyarlı davranmadı. Bartın gibi bir ilin katı atık bertaraf tesisinin olmaması çok acı bir şey. Yaz aylarında vahşi depolama yapılan o İnkumu’nun tepesinden çöplerdeki yanma ile dumanlar havayı kirletiyor ve doğaya da zarar veriyor. Bu kadar çevreyi düşünen bir parti olmamıza rağmen bazen haksız yere eleştiriliyoruz. Termik santrale hayır mitingine katılarak bas bas bağıranlar İnkimu yöresindeki o çöp dağını niye görmezden geldiler. İşte benim anlatmak istediğim bu, orada bazı çevreler santral için değil siyasi olarak yer aldılar. Tabi ki o topluluğun içinde gerçekten çevreye duyarlı vatandaşlarımız vardı. Ben onları takdir ediyorum. Biz Ak Parti olarak Kyoto Protokolünü imzalamış bir iktidar partisiyiz. Bizden çevreci olduklarını söyleyenler önce nasıl çevreci olduklarına bir baksınlar. Biz Türkiye’nin marka şehirlerini ortaya çıkarmak için doğayla barışık bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sağlıklı yaşam için önce temiz çevrenin olması gerekir” dedi.

Bartın’da ulaşım 4’dü  bir yerde olacak!

Bartın’ın ulaşımı ile ilgili soruları da cevap veren Tunç,”Şehirlerarası duble yol çalışmaları büyük oranda bitmiş durumda. Şehir içinde de sokaklar dar olduğu için bazen trafik tıkanıyor. Bu sorunları da yoğunluk olan noktalarda kavşak ve sinyalizasyon çalışmaları ile çözmek mümkün! Adapazarı – Bartın arasındaki demiryolu projesi Karasu – Adapazarı arasında çalışmaları devam ediyor. Bu çalışma etaplar halinde Bartın Limanına kadar gelecek. Böylece karayolu taşımacılığının yanında demiryolu taşımacılığı da devreye girecek. Deniz ulaşımında ise Amasra yolcu iskelesinin ihalesi yapıldı ve şu anda fizibilite çalışmaları yapılmakta. Havayolu olarak da Saltukova’daki havalimanı ilimize en yakın havalimanı konumunda. Eskiden ineklerin otladığı havalimanı Ak Parti iktidarı sayesinde yeniden hizmete açıldı ve dış hatlarla Almanya’da yaşayan gurbetçilerimiz artık memleketlerine havayolu ile geliyor. Biz Bartın’da yaşayanlara Karayolu, Havayolu, Deniz yolu ve son olarak da demiryolu ulaşımı ile 4’ü bir yerde ulaşım olanağı sağlamak istiyoruz” dedi.

Deniz ulaşımında ırmak Bartın için büyük bir şans!

Milletvekili ve adayı  Tunç, Bartın ırmağı ile ilgili de açıklamalarda bulunarak, “Bartın ırmağımız deniz ulaşımı konusunda ulaşım aksı olarak kullanılabilir. Fakat şu anki durumda bunu kullanamıyoruz. Türkiye’de 14 km. şehir içine kadar ırmaktan girebileceğiniz Bartın ırmağından başka bir ırmak yok! Bartın – Amasra arasında küçük teknelerle tur ve geziler yapılabileceği gibi Bartın’da gelen turistler karayolu yerine ırmak kenarında oluşturulacak bir iskeleden bavulları ile Amasra – Bartın arasında taşımak mümkün. Turistler ırmak yolculuğu ile hem Bartın’ı hem de Amasra’yı denizden görme imkânına sahip olacak. Bu konu belediye sorumluluğunda olduğu için belediyenin proje üretmesi gerekiyor. Turizm açısından Amasra tüneli projesi de önemli bir proje! Ayrıca İnkumu içinde bir tünel projesi gündemde! Ulaşımın zor olduğu yerlerde tünelleri devreye sokarak mesafeleri kısaltmak yol yapımında kesilecek ağaçlarında korunması için önemli! Birçok zorlu yerin tünelle geçilmesi aslında birçok ağacında kurtarılması demektir” diyerek Bartın için gerçekleştirecekleri ulaşım ve çevre konularını ilgilendiren projelerden kısaca bahsetti.