Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, M. Rıza Yalçınkaya'nın Bartın’da taşkın alanında yapılaşmanın sorumlusu kim başlıklı açıklamasına cevap verdi:

Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya’nın, 14 Ekim 2014 tarihinde basın kuruluşlarına gönderdiği “Bartın’da taşkın alanında yapılaşmanın sorumlusu kim” başlıklı bir açıklamada, Belediyemizin taşkın alanlarında keyfi uygulamaya izin verdiği gibi yanlış anlaşılmaya yol açabilecek bilgiler yer almaktadır.

Yalçınkaya’nın açıklamasında “2006 yılında DSİ’nin görüşü alınarak hazırlanan 1/5000 ölçeli Nazım İmar Planında “taşkına maruz alanların” yapılaşmaya kapatılmasına rağmen, son dönemde ırmak kenarlarında taşkın sınırı içerisindeki bazı parsellerde bina yapılmasına izin verilirken, bazı parsellerde izin verilmemesi mağduriyetlere neden olmuştur” denilmektedir.

Hâlbuki 1/1000 uygulama imar planları 1999 tarihinde onaylanmış olup, tüm taşkın alanda kalan parsellerde yapılaşmaya izin verilmeden önce DSİ Bölge Müdürlüğü’nün görüşüne başvurulmuştur.

Örnek teşkil etmek üzere 2010 yılına ait DSİ Bölge Müdürlüğü’nün taşkın sınırında kalan bir parsele görüş yazısında “… su basman kotu olarak en az önünden geçmekte olan Bartın-Amasra Karayolunun tretuvar (kaldırım) üst kotunun kabul edilmesi, bu kotun altında kesinlikle pencere, kapı, giriş vb. açıklık bırakılmaması, temellerde ve bodrum katında radye temel, betonarme perde ve su izolasyonu yapılmak suretiyle olası su basmalara karşı gerekli tedbirlerin alınması şartıyla uygun bulunmuştur” denilmektedir.

2011 ve 2012 yıllarına ait DSİ Bölge Müdürlüğü’nün taşkın sınırında kalan başka bir parsele ilişkin görüş yazısında ise;
“Bartın İl Merkezi taşkın durumu konulu 11.11.2004 tarih, 6143 sayılı yazısının 4. Maddesinde açıklanmış olan “Bartın ve Kozcağız çaylarının talveg kotundan itibaren +12m kotun üzerine yapılanmaya gidilmeli, kesinlikle bodrum kata izin verilmemelidir. Ayrıca yapılarda su basman kotu 0,80m, yamaç arazilerde ve yüksek kotlarda ise su basman kotu 0,50m alınmalıdır” denilmektedir.

Konu ile ilgili olarak yapılan incelemelerde bahse konu inşaat alanının zemin katın ticari diğer katların normal kat olarak planlandığı parsel alanı yerinin, yazı ekinde sunulan harita plan kotesine +12m kotu üzerinde olduğu anlaşılmış olup, Bartın Irmağı’na yakın kısımda yapılaşmaya gidilmemek, kesinlikle bodrum kat yapılmaması, su basman kotu 0,80m alınması hükmü doğrultusunda hareket edilmesi kaydıyla, belirtilen amaç doğrultusunda işlem yapılmasında kurumumuzca bir sakınca bulunmamaktadır” denilmektedir.

Dolayısıyla da taşkın alanda kalan parsellerde yapılaşmaya gidilmeden önce DSİ Bölge Müdürlüğü’nün görüşleri alınmaktadır.

11.11.2004 tarih, 6342 sayılı DSİ Etüt Planlama ve Tahsisler Daire Başkanlığı yazısında “Bartın ve Kozcağız çaylarının talveg kotundan itibaren +12m kotun üzerinde yapılaşmaya gidilmesi denilmekte olup bu ibareden kastedilen ölçümün nasıl ve nereye göre yapılması gerektiği DSİ Müdürlüğüne Belediyemizce sorulmuştur.

25.04.2013 tarihli DSİ 23. Bölge Müdürlüğü yazısında “Kurumunuzda söz konusu çaylara ait eş yükselti eğrilerinin gösterildiği 1/1000 ölçekli haritalar bulunmaması ve kurumumuza yapılan bütün imar izni taleplerini yerinde ölçüm yapacak sayıda teknik personel ve teknik teçhizatların bulunmaması nedeniyle, belediye başkanlığınız tarafından Bartın ve Kozcağız çaylarının dijital ortamda 1/1000 ölçekli, deniz seviyesinden +12 kotunu ve görüş talep edilen alanlarında kapsayan haritaların kurumumuza gönderilmesi neticesinde ilgi yazılar ve bundan sonra görüş talep edilecek konu ile ilgili yazılar hakkında kurum görüşümüz tarafınıza bildirilecektir” denilmektedir.

07.05.2013 tarihinde Bartın ve Kozcağız Çaylarına ait eş yükselti eğrileri gösterir haritalar sayısal ortamda DSİ Bölge Müdürlüğüne belediyemizce gönderilmiştir.

11.09.2013 tarihli DSİ 23. Bölge Müdürlüğü’nün yazısında “Bartın çayı ve yan kollarında büyüksu işleri kapsamında yapılacak tesisler ve bu tesislerin var oluş şekillerine göre boyutlandırılması düşünülen mansap ıslahına yönelik tesislerden bir veya bir kaçının tamamlanmasıyla mevcut durumda bir değişiklik oluncaya kadar, Daire Başkanlığımızın 11.11.2004 tarih, 6143 sayılı yazısında belirtilen Bartın ve Kozcağız çaylarının talveg kotundan itibaren +12m kotunun üzerinde yapılaşmaya gidilmeli ifadesindeki +12m kotunun deniz seviyesinden itibaren +12m münhani eğrisi olarak alınması gerektiği tespit edilmiştir.” denilmektedir.

20.09.2013 tarihli DSİ 23. Bölge Müdürlüğü’nün yazısında “Bartın İl Merkezinde Kurumumuzdan görüş talebinde bulunulan ve bulunulacak olan yerlerde, deniz seviyesinden itibaren +12m münhani eğrisinin içinde kalan yani deniz seviyesinden itibaren +12m kotunun altında kalan yerlerin bu hususa göre değerlendirilmesi ve bu yerlerle ilgili kurumumuza görüş sorulmaması…” denilmektedir.

06.12.2013 tarihli DSİ 23. Bölge Müdürlüğünün yazısında ise “Bartın İl Merkezi için halen 11.11.2004 tarih, 6143 sayılı yazımızda Genel Müdürlüğümüz görüşlerinin iletildiği, 2006 yılı onaylı 1/5000 ölçekli nazım imar planı çalışması geçerli olup, Bartın il merkezi için yeni bir imar planı çalışması kapsamında Genel Müdürlüğümüz görüşleri istenilinceye kadar, 2004 yılında verilen kurumumuz görüşünün değiştirilmesi söz konusu değildir. Sonuç olarak, Bartın il merkezinin imar planı çalışmalarıyla ilgili yazımızda yer alan hususlar aynen geçerliliğini korumakla birlikte, onaylı imar sınırları içinde Belediye Başkanlığı tarafından parsel bazında yapılacak tüm uygulamalar için geçerli olup, bu kapsamda yapılacak çalışmalar için ayrıca Kurumumuz görüşünün alınmasına gerek bulunmamaktadır.” denilmektedir.

Dolayısıyla da yukarıda belirtilenler ışığında belediyemizce uygulama yapılmaktadır.

Ayrıca belediyemizce yeni 1/5000 ve 1/1000’lik imar planı çalışmaları başlatılmıştır. İlgili kurumdan görüş istenildiği halde 2012 yılından bugüne kadar revizyon + ilave imar planı için DSİ ‘den belediyemize iletilen bir görüş yazısı da bulunmamaktadır.

Sonuç olarak;

Bartın Belediyesi uzun yıllardır var olan imar sorunlarının çözümü ve vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına büyük titizlik göstermektedir. Bartın Belediyesi sorun yaratan değil, sorun çözmeye çalışan bir kurumdur. Yılların birikimi olan sorunlar da kanunlar çerçevesinde ve ilgili kurumlardan görüş alınarak aşılmaktadır. Belediyemizin hizmetlerinde keyfi uygulamalar içinde olması söz konusu değildir.

Kaldı ki; Bartın’ın gelişiminin önünü tıkamaya yönelik +12 kot ve taşkın sınırı ile ilgili DSİ Genel Müdürlüğü nezdinde 2013 yılında yapılan toplantıda; Bartın’ın iki milletvekili, dönemin Bartın Valisi, Belediye Başkanı olarak şahsım, dönemin İl Genel Meclisi Başkanı, ilgili kamu kurumları ve Ticaret ve Sanayi Odası başkanı yer almıştır. Yanlış olduğunu düşündüğümüz +12 kot ve taşkın sınırı uygulamasının düzeltilmesi ile ilgili mücadele verilmiştir. Verilen mücadelenin en yakın tanıklarından biri de Sayın M.Rıza Yalçınkaya’dır.